Janoekovitsj voor het laatst gezien op de Krim

De afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is voor het laatst gezien op schiereiland de Krim. Hij zou een privéresidentie in Balaclava met de auto hebben verlaten naar een nog onbekende bestemming. Dat zegt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov. Vandaag is een arrestatiebevel tegen Janoekovitsj uitgevaardigd. Hij wordt gezocht voor massamoord.

Redactie
Demonstranten bewaken regeringsgebouw in Kiev. Beeld getty
Demonstranten bewaken regeringsgebouw in Kiev.Beeld getty

Oppositiepoliticus Volodim Koerennoj schreef op Facebook dat Janoekovitsj in de Krim is gearresteerd en nieuwssite Liga.net meldde dat inwoners van Sebastopol Janoekovitsj hebben gezien in het gezelschap van Russische mariniers.

Janoekovitsj vluchtte zaterdag naar het oosten van Oekraïne. Hij probeerde vanuit de stad Donetsk het land te ontvluchten, maar hij werd tegengehouden door de autoriteiten. De voorzitter van de parlement, Oleksandr Toertsjinov, is gisteren aangewezen als tijdelijke vervanger van Janoekovitsj. Volgens een naaste medewerker van Janoekovitsj is hij niet van plan om de macht af te staan.

Oekraïense vlag
De spanningen op de Krim lopen op. Pro-Russische politici organiseren demonstraties en vormen protestgroepen die pleiten voor afscheiding van het schiereiland van Oekraïne. Gisteren haalden betogers bij een protest de Oekraïense vlag op het stadhuis van Kertsj neer. Ze hesen vervolgens de Russische vlag.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Beeld anp
De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.Beeld anp
Foto's van slachtoffers in Kiev. Beeld reuters
Foto's van slachtoffers in Kiev.Beeld reuters
Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Beeld getty
Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.Beeld getty
Meer over