'Janine had talent én geluk'

Cornald Maas in gesprek met Jan Jansen (60), klavecinist-organist-pianist en Christine Jansen-Kooij (54), huisvrouw en zangeres, uit Soest, ouders van Janine Jansen (28)....

Cornald Maas

Vader We zijn eigenlijk allemaal zangers. Bundels op tafel, Ars Musica, en zingen maar - dat was vroeger het adagium. Als het even kon meerstemmig.

Veel kinderliedjes zongen we ook. Een dirigent was niet nodig - dat ging vanzelf.

Moeder Janine kon al liedjes zingen voor ze één jaar was. Ha-ha-haha, zong ze dan, op de melodie van Vader Jacob. Het is jammer van deze tijd dat er zo weinig gezongen wordt.

Vader Ze zetten plaatjes op en dan mogen de kinderen een beetje meezingen.

Moeder Maar je hoort zo weinig als het om een cd met een dreunende bas gaat. Zelf ben ik sopraan, alle andere gezinsleden spelen één of meer instrumenten. Jan gaf les aan het conservatorium en speelt nu nog steeds twee keer per week orgel in de Utrechtse Dom. David speelt orgel en klavecimbel, Maarten cello, Janine viool. Vroeger noemden ze ons wel eens de familie Von Trapp. Een beetje oubollig klonk dat wel.

Vader David heeft nog een jaar chemie gestudeerd voordat hij naar het conservatorium ging.

Moeder Ga maar door met scheikunde, dacht ik. Als organist is het niet zo eenvoudig om je brood te verdienen. Zelf heb ik nooit de ambitie gehad om een carrière in de muziek op te bouwen.

Vader Jij bent altijd met de kinderen bezig geweest.

Moeder Daar heb ik bewust voor gekozen. Alleen al die talloze lessen en optredens waar ik Janine steeds weer heen bracht... Ik was een eeuwige pendeldienst.

Vader We hebben haar wel gestimuleerd. Als ze toonladders zat te studeren - toch een tamelijk saaie bezigheid - deed ik gezellig met haar mee.

Moeder En ik ging ernaast zitten met m'n breiwerkje. Een kind van zes zet je niet alleen in een kamertje om daar te gaan studeren.

Eigenlijk wilde Janine aanvankelijk cello spelen, omdat haar oudere broer Maarten dat al deed. Wij vonden dat jammer; het leek ons leuker als iedereen wat anders zou spelen binnen het gezin en we brachten haar op 6-jarige leeftijd naar een vioolles van Coosje Wijzenbeek. Janine was meteen verkocht.

Vader Zo'n orkestje, met al die meisjes met mooie jurkjes aan - dat wilde ze ook wel. Ze bleek over een enorm groot talent voor vioolspel te beschikken.

Op haar achtste was al duidelijk dat ze veel verder was dan de anderen.

Moeder Nou..., dit staat zo... Janine ziet zichzelf niet graag als heel uitzonderlijk.

Vader Als 8-jarige klonk ze, als ze viool speelde, als een volwassene.

Moeder Min of meer...

Vader Al die concoursen, al die prijzen, al die aandacht... Sta je bij de zoveelste happening toch opeens champagne te drinken bij de koningin, bij wijze van spreken. Gelukkig zijn haar broers, die niet zo beroemd zijn geworden, nooit jaloers op Janine geweest. Ze bewonderen haar juist.

Moeder Ik maak me ook weleens zorgen. Haar agenda is overvol, ze reist van hot naar her, slaapt vaak weinig, zit soms moederziel alleen op een hotelkamer - dat is de minder mooie kant van haar bestaan. Staat ze te stralen in het Concertgebouw, maar weet ik intussen dat Janine zich beroerd voelt.

Vader Maar laatst waren we met Janine meegereisd naar een festival in Dubrovnik en heb ik nog een orgelconcert in de kathedraal gegeven. De stoelen waren tot de laatste rij bezet. En we deden Peter en de wolf, in een kleine bezetting, met Roger Moore als verteller.

Moeder Dat Janine zo succesvol is, in binnen- en buitenland, is te danken aan haar talent, maar ook aan het nodige geluk: ze is de juiste collega's tegengekomen, ze heeft een goede impresario. En ja, wat Janine misschien voor heeft op anderen, is dat ze heel communicatief is wanneer ze speelt.

Vader Ze sleept het publiek er met de haren bij.

Moeder Maar ze sleept eerst zichzelf erbij. Dat kun je ook wel duidelijk zien. 'Is dat echt of is het show?', vroegen de mensen vroeger weleens. Maar wij weten: het is echt.

Janine heeft een sterke persoonlijkheid en een eigen willetje.

Dat had ze vroeger al: ze wilde nooit in de box, ze sliep weinig, ze was erg uitgesproken over wat ze wilde dragen: zelfs midden in de winter dat ene jurkje, en géén kousen.

Vader Dat ze zo succesvol is, heeft misschien toch ook met het plaatje te maken.

Moeder Nou... ja... oké... Is ze zo heel erg mooi dan? Vader Ik vind haar mooi. Soms zeggen mensen dat ze best een fotomodel had kunnen zijn. Van fotosessies kan ze enorm genieten. Dat is wat hoor - moet ze voor een fotoshoot naar Londen waar ze dan een complete villa voor haar hebben afgehuurd.

Moeder Talent is toch doorslaggevender. Ach, ik begrijp jou wel; vaders zijn nu eenmaal trots. Ik ben dat natuurlijk ook, maar ik ben wat relativerender en voorzichtiger van aard.

Vader Ik geniet er misschien meer van dan jij.

Moeder Succes is ook betrekkelijk. Toen Janine tien was, zou ze in een masterclass van Viktor Lieberman spelen - een unieke kans. Maar opeens kreeg ze enorme last van hoofdpijn en moest ze steeds overgeven. In het ziekenhuis leek het om een hersentumor te gaan - later bleek het een hersenbloeding te zijn. Het is allemaal heel goed afgelopen, en ze heeft er niets aan overgehouden, maar zo'n ervaring drukt je ferm met de neus op de feiten: haar gezondheid en welzijn gaan me meer aan het hart dan haar succes.

Vader Laatst kwam ik in de Dom iemand tegen die indertijd als verpleger op de intensive care had gewerkt. Hij zei dat hij Janine nooit vergeten was. Want wat had ze gedaan, de dag na die zware operatie? Ze zette haar walkman op, om te luisteren naar vioolsonates van Brahms.

Meer over