NieuwsDen Haag

Jan van Zanen voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag

Jan van Zanen (58) is donderdagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Hij is nu burgemeester van Utrecht.

Jan van Zanen. Beeld ANP
Jan van Zanen.Beeld ANP

Den Haag was op zoek naar een opvolger voor waarnemend burgemeester Johan Remkes, die sinds oktober 2019 Pauline Krikke verving. Zij stapte op na een kritisch rapport over vreugdevuren die tijdens de jaarwisseling uit de hand waren gelopen.

Dat de Haagse gemeenteraad de keuze heeft laten vallen op Van Zanen is een grote verrassing. Zijn naam werd de afgelopen weken niet genoemd in de wandelgangen, in tegenstelling tot die van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. In juli vorig jaar is Van Zanen voor zes jaar herbenoemd als burgemeester van Utrecht. Hij wordt de vierde VVD-burgemeester op rij van de hofstad.

VVD-raadslid Chris van der Helm, voorzitter van de vertrouwenscommissie, noemt Van Zanen ‘een echte verbinder die past bij een diverse stad als Den Haag’. Bij de bekendmaking van de voordracht donderdagavond zei hij dat Den Haag ‘in zijn handjes mag knijpen’. ‘We krijgen een burgemeester met veel ervaring, die weet hoe belangrijk veiligheid is.’ Hij typeerde de opvolger van Remkes als ‘authentiek, open en benaderbaar’, een man met ‘humor en gezag’.

‘Dit heerschap mag zichzelf gelukkig prijzen met deze eervolle baan, in de mooiste stad van Nederland’, reageerde Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de gemeenteraad. Hij zei te hopen dat de nieuwe burgemeester een herkenbare bestuurder zal worden, ‘met een luisterend oor voor de bevolking’. De partij uitte kritiek op de benoemingsprocedure, omdat de Haagse burger ‘nada nul inbreng’ heeft gehad.

Ook de Haagse Stadspartij toonde zich bij monde van fractievoorzitter Joris Wijsmuller ingenomen met Van Zanen. ‘Hij is een heel toegankelijke man, een mensenmens, heel nieuwsgierig, met een goed geheugen. Een man met gezag die ook andere meningen wil horen.’ Utrecht zal wel geschrokken zijn, vermoedt hij.

Van Zanen: ‘zeer vereerd’

Van Zanen reageerde op zijn benoeming met een verklaring voor de gemeenteraad van Utrecht. Hij zei ‘zeer vereerd’ te zijn. ‘Tegelijk is er een andere kant: ik vertrek uit de stad waar ik het langst heb gewoond en gewerkt, waar m’n beide kinderen zijn geboren, waar ik elke dag met liefde werk en me hartstochtelijk voor inzet en dat overigens ook tot 1 juli zal blijven doen.’

In een interview met het AD ontkende Van Zanen in december nog dat hij interesse had in de post Den Haag. ‘O, alsjeblieft. Altijd als er ergens iets vrijkomt begint het weer. Ik ben zelfs genoemd toen ze in een gemeente in Zeeland maar geen burgemeester konden vinden. Ik snap dat je soms tussentijds vertrekt (...) Maar ik maak de komende zes jaar zeker vol.’

Diligentia

Op de post in Den Haag solliciteerden in totaal 23 kandidaten - vier vrouwen en negentien mannen, tussen de 23 en 63 jaar. De gemeenteraad vergaderde donderdagavond in Theater Diligentia, omdat de raadszaal te klein is om met 45 raadsleden voldoende afstand te houden. De afgelopen weken gebruikte de raad daarom het ruime atrium van het stadhuis, maar die plek was niet geschikt voor een vertrouwelijke vergadering en stemming over de nieuwe burgemeester.

Van Zanen treft een stad die een turbulent jaar achter de rug heeft. Wethouders De Mos en Guernaoui vertrokken vanwege een onderzoek van de rijksrecherche naar ambtelijke corruptie. Daarna werd een nieuw college gevormd. De jaarwisseling verliep onrustig nadat burgemeester Remkes geen vergunning had gegeven voor de traditionele vreugdevuren van Scheveningen en Duindorp. Begin mei werd een topambtenaar ontslagen die te nauwe banden zou hebben met een aannemer die cultuurcomplex Amare bouwt.

VVD-raadslid Chris van der Helm denkt dat de 'ervaren, krachtige’ Van Zanen weer rust kan brengen in de stad. Als de minister van Binnenlandse Zaken instemt met de voordracht van de gemeenteraad, kan Van Zanen 1 juli worden geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Den Haag.

Lees verder:

Profiel van Jan van Zanen: Een ontspannen, joviale burgemeester, die meer uitdaging zoekt.

De nieuwe burgemeester van Den Haag moet een beschadigde stad weer in het gareel krijgen, liefst door charme en daadkracht. Een burgemeester die meteen op scherp staat en ook de gepolariseerde en stronteigenwijze gemeenteraad aan kan.

Burgemeester Jan van Zanen blikte vorig jaar terug op de Utrechtse tramaanslag: ‘Ik hoorde over een tram, een schietpartij met meerdere gewonden, en dat men niets kon uitsluiten’

Meer over