Jan Schoonhoven, De Wilde Eend en Rigoletto

De favorieten en de aanraders van de redactie: het prachtige minimalisme van Schoonhoven bijvoorbeeld en een duister sprookje van Ibsen.

Jan Schoonhoven: R 69-22, 1969. Beeld Stedelijk Museum Schiedam
Jan Schoonhoven: R 69-22, 1969.Beeld Stedelijk Museum Schiedam

Beeldende kunst - Jan Schoonhoven Museum Prinsenhof, Delft. Stedelijk Museum Schiedam. Beide t/m 14 februari

De witte schilderijen, ingelijste pluisjes, waterzakjes en lichtsculpturen van de Zero- en Nul-kunstenaarsgroepen zijn al een tijdje weer in zwang. Nu is in Delft en Schiedam de hogepriester van deze minimale kunstuiting te bewonderen: Jan Schoonhoven. Want zuiverder en eenvoudiger kun je het haast niet krijgen. Zijn tekeningen en vooral reliëfs behoren tot het beste van wat de jarenzestigkunststroming te bieden heeft. In Delft biografisch en cultuurhistorisch gepresenteerd; in Schiedam artistiek en geserreerd.

Rutger Pontzen

Theater - De wilde eend Door Frascati Producties. Regie Maren E. Bjørseth. Tournee t/m 30 november

Een duister sprookje, dat maakt de jonge Noorse regisseur Maren E. Bjørseth van Henrik Ibsens De wilde eend (1884). De personages zijn grotesker dan ooit. En die bedompte woonkamer, waar al Ibsens stukken spelen, is hier veranderd in een kartonnen bos. Daar speelt zich nu deze tragedie af, waarin een waarheidsfanaticus uit blind idealisme een gezin te gronde richt. Met haar bewust naïeve enscenering verruilt Bjørseth Ibsens starre naturalisme voor iets dat speels, absurd-komisch en soms tamelijk briljant is.

Vincent Kouters

Opera - Rigoletto Opera Zuid, Theater aan het Vrijthof Maastricht, 13 en 15 november; Stadsschouwburg Groningen 17 nov; Parktheater Eindhoven 19 nov

Terwijl De Nationale Opera voor zijn vijftigste verjaardag uitpakt in Amsterdam, viert Opera Zuid zijn 25-jarig jubileum van Maastricht tot Groningen met een aantal feestelijke Italiaanse klassiekers. Na een bejubelde, Eftelingachtige Cenerentola in mei, gaat aanstaande vrijdag Rigoletto van Giuseppe Verdi in première. De rokkenjagende hertog van Mantua versiert de dochter van zijn handlanger Rigoletto. Liefde, haat, wraak, machtsmisbruik en andere heerlijke ellende onder leiding van Stefán Baldursson, voormalig artistiek leider van de IJslandse opera.

Nell Westerlaken

Theater - Total eclipse of the heart T/m 14/11 in België, volgend jaar op Oerol, Terschelling en tournee

Tussen hun klus- en tuinspullen zingen vier mannen zich een weg door het leven. Al hun teksten komen uit bekende popsongs. Een feest van herkenning voor Top 2000-fans. Maar ook absurd theater, want regisseur Liesbeth Gritter zet tegenover de 'hart op de tong-emotionaliteit' van popmuziek een sobere, bijna harkerige stilering. Dat clasht prachtig. Met Vincent Brons, Harm van Geel, Gerardjan Rijnders, Peter Vandenbempt en een hondje dat zich nergens wat van aantrekt.

Mirjam van der Linden

Nederlandstalig - Alex Roeka: Voort! Tournee tot eind april

Het beste medicijn tegen het belabberde zelfbeeld van Alex Roeka tijdens zijn zelf opgelegde sabbatical bleek als de donder weer zijn vertrouwde donkere liedjes te gaan schrijven. En vooral niet zeuren, want je moet voort. Voort! is dan ook de titel van zijn nieuwe liedjesprogramma. Daarin koketteert hij iets minder met de drank, de grauwe havensteegjes en de goedkope liefde en toont hij zich een warme romanticus die fijne streepjes licht in de duistere nacht heeft ontdekt.

Patrick van den Hanenberg

Meer over