Jan Roos stopt bij VNL; einde nabij voor 'fatsoenlijk alternatief voor PVV'

Jan Roos verruilde de zijlijn voor de politieke arena, maar legde het af tegen zijn oude strijdmakker Thierry Baudet. Roos stopt als voorman, zijn partij VoorNederland (VNL) stemt volgend weekend over opheffing.

null Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Partij zonder gezicht zoekt bekende kop met brutale inborst. Zo was de situatie voor VNL in het voorjaar van 2016. Gelijktijdig proefde Jan Roos aan de geneugten van het campagnevoeren. Met matrozenpet op verleidde hij honderdduizenden mensen tot het tekenen voor het Oekraïnereferendum. Tijdens die campagne vonden VNL en Roos elkaar. Nu is het politieke avontuur voor beide voorbij.

'Ik stap op als politiek leider van VoorNederland', twitterde Roos donderdagavond. Het woord 'NIEUWS' ging in kapitalen aan de boodschap vooraf. Opdat de buitenwereld niet zou ontgaan dat het geen oud feit betrof. Want als een verrassing kwam het niet. Al meteen na de verkiezingen van 15 maart haalden zijn partijgenoten de schouders op bij de vraag: hoe verder met VNL? 'Het is een mooi avontuur geweest, het is goed zo', klonk het na 15 maart in de fractiegang tijdens het leegruimen van de burelen.

Voor Roos was het een hard gelag. Hij had faam verworven als gevatte verslaggever van PowNed en GeenStijl. Op het Binnenhof vreesden politici zijn roze plopkap. Op de radio verkondigde hij stevige standpunten in de mannentalkshow Echte Jannen.

Maar de zijlijn begon te vervelen, het imago van clown ging hem tegenstaan. 400.000 handtekeningen binnenhalen voor het Oekraïnereferendum, dat was het echte werk. En het bracht hem in contact met Joram van Klaveren en Louis Bontes, de ex-PVV'ers die vanuit hun Kamerzetels aan de weg timmerden met VNL. Mannen die precies zo over de dingen dachten als hij.

Meer veiligheid, strengere straffen, minder belasting, minder migranten. Dat wilde Roos ook. En VNL wilde hem. De partij had het al eens een ruim half jaar geprobeerd met de gesjeesde advocaat Bram Moszkowicz, maar die bleek vooral in zichzelf geïnteresseerd. Roos had de brutaliteit, de humor, de bekendheid en de toewijding die VNL zocht.

In augustus 2016 maakte Roos de overstap. Er waren nog zeven maanden tot de verkiezingen te gaan. Roos leek de juiste keuze, VNL dook weer op in de peilingen. Hij sprak volle zalen toe, het publiek smulde van zijn stevige en cabareteske optredens.

Thierry Baudet, het andere gezicht van de GeenPeil-campagne, gooide roet in het eten. Plots voelde ook hij de onbedwingbare drang zich in de politiek te mengen. Met een vergelijkbaar programma, maar met een flair die ergens deed denken aan Fortuyn, streefde de intellectuele dandy Roos voorbij. Zijn Forum voor Democratie haalde twee zetels, VNL bleef steken op een halve.

Drie maanden na de nederlaag wil Roos zich weer gaan roeren vanaf de zijlijn. 'Ik ga gewoon weer doen wat ik vroeger deed: opinie maken', zegt hij tegen RTL Nieuws. 'Dat kan ik niet als partijleider van een partij zonder zetels.' Hij werkt aan een eigen opiniesite. Met zijn vertrek lijkt de puf definitief uit VNL. Punt drie van de ledenvergadering van 17 juni: ontbinding.

Meer Roos

De lijsttrekker: Jan Roos
Jan Roos: 'Ik kan allochtonen niet wegtoveren, wel zeggen: niet meer erbij' Lees het interview hier. (+)

Nul zetels
Zij redden het niet: 0 zetels voor Roos, Dijkgraaf, Monasch, Simons, Klein, Van de Leest Lees het artikel hier

Meer over