Jammer dat Ascher niet luistert naar de restanten van zijn aanhang

De ingezonden lezersbrieven van maandag 19 juni 2017.

Redactie
Lodewijk Asscher. Beeld anp
Lodewijk Asscher.Beeld anp

Brief van de dag: de grapjes van Ootje Oxenaar

Een mooie ode van Bob Witman (Ten eerste, 16 juni) aan de overleden Ootje Oxenaar, aan zijn beroemde (biljet)ontwerpen en ander werk. Zijn geld en post-zegels kende iedereen bewust (maar meestal onbewust) en ze gingen door elke hand. Als je die fantastische biljetten in Witmans bijdrage weer terugziet en vergelijkt met het sombere eurogeld van nu, dan verlang je weer naar die kleurrijke, feestelijke guldenontwerpen van Oxenaar (maar niet naar de gulden trouwens). Ook de recente restylingen van de 'eurobriefjes' met hun niet bestaande fantasiebruggen en gotische ramen halen het niet bij Oxenaars werk dat juist wél een zo herkenbare identiteit (van de lage landen) in beeld wist te vatten. Met voor mij als topstuk het zeldzame 250-gulden biljet met de vuurtoren bij Haamstede.

Ik zag Oxenaar in levende lijve toen hij in 1991, tijdens mijn studie grafische vormgeving aan de academie in Arnhem, een lezing gaf over zijn omvangrijke werk. Daar kreeg hij de volle zaal stil met zijn innemende vertelstijl en tegelijk eigengereide ontwerpen en tekeningen. En verhaalde hij hoe hij steeds kundig en met guitig plezier manoeuvreerde in het keurslijf van zijn vele opdrachtgevers.

Hier hoorde ik ook voor het eerst dat in elk biljet wel een persoonlijk grapje van hem zat waar de Nederlandsche Bank geen weet van had. Zoals het 'geheim van het konijn' (op het biljet van 250 gulden), namen van familie en vrienden en de korte gedichtjes op diverse andere biljetten.

Ook bekende hij een ondeugende liefde voor driehoekjes te hebben, te zien op het duizend-tje. We hoorden al lang niets meer van Oxenaar die bij Boston woonde. Ik heb goede herinneringen aan hem en zijn werk.

Michel Backus, Rhenen

Minderheidsregering

Het feit dat partijen niet bereid zijn om compromissen te sluiten die strijdig zijn met hun grondbeginselen, is een teken dat het hoog tijd is voor een minderheidsregering. Die zorgt ervoor dat de afstand tussen politiek en publiek veel kleiner wordt, omdat er dan voortdurend naar draagvlak gezocht moet worden. Daarnaast waarborgt een minderheidsregering dat rechtspopulisme minder kans krijgt.

Zo'n regering is ook flexibeler, en dat is hard nodig in een onvoorspelbare wereld. Bovendien is er geen coalitie meer die koste wat kost in stand gehouden moet worden. Juist dat wekt de schijn dat regerende politici er voor zichzelf zitten.

Een regering wordt met een minderheid misschien iets minder stabiel, maar de kwetsbare kanten van de democratie worden er sterker van. Tevens wordt het voor gewone mensen zinniger om zich actief en opbouwend bezig te gaan houden met politiek.

Ellen Schoof, Rotterdam

Klein dingetje

Het immigratiebeleid waar de kabinetsformatie op is stukgelopen, is in de woorden van Rutte 'zo'n klein dingetje'. Als het zo'n klein dingetje is, dan snap ik niet dat hij op zo'n futiliteit GroenLinks niet tegemoet komt.

Marcel Besselink, Uithoorn

Doe mee, PvdA

Ik durf er nu wel voor uit te komen dat ik tot de 599.699 stemmers hoor die in maart op de PvdA hebben gestemd. Dat deed ik omdat ik vond dat deze regering het zo slecht nog niet deed, ons goed door de crisis heeft gesleept, de PvdA capabele bewindslieden levert en vooral vanuit de hoop dat deze partij in een volgend kabinet weer terug zou komen.

Het is jammer dat Asscher vooral luistert naar de mensen die niet (meer) op hem gestemd hebben en niet naar de restanten van zijn aanhang. Op naar de formatietafel!

Peter Huwae, Almere

Doe deels mee, PvdA

Een minderheidskabinet is ideaal: de PvdA steunt het kabinet als plannen stroken met de uitgangspunten van de PvdA.

Henk Lüken, Voorzitter PvdA-afd. Purmerend

Radio 1

De column van Sheila Sitalsing van vrijdag 16 juni is mij uit het hart gegrepen: Argos en Reporter zijn de enige behoorlijke restanten van onderzoeksjournalistiek tussen alle gebabbel, makkelijk te verteren hapjes, muziekjes, reclames en de uitgeklede nieuwberichten.

Gelukkig is er Kunststof om 19.00 uur, maar ook maar vier keer per week, en Taalstaat. Zolang het duurt. Nog even en er luistert geen hond meer naar Radio 1, omdat er geen fatsoenlijk programma meer is - behalve een halve Argos en een halve Reporter. Dan komen we vanzelf uit bij de twee zenders die de opperhoofdjes graag willen. Bah! Ik heb altijd geleerd geen oude schoenen weg te gooien voor je nieuwe hebt. Nu worden goede (steun)schoenen weggegooid opdat men straks een paar goedkope Aziatische slippertjes kan kopen. Heel alternatieve noviteit en we besparen geld. Fijn hoor.

Ineke Ebbers, Badhoevedorp

Zorghart

In het artikel 'Ook de manager heeft een zorghart' (Zaterdag, 17 juni) krijgt de middenmanager in de zorg eindelijk eens de waardering die hij of zij verdient. Er wordt echter geschreven dat het salaris van deze middenmanagers 'minimaal tien keer lager is dan dat van de zorgbestuurder'. Ik ga er vanuit dat een zorgbestuurder tegenwoordig toch wel een beetje aan de balkenendenorm wordt gehouden (180.000 euro per jaar inclusief pensioenpremie).

Als het jaarinkomen inderdaad lager is dan 18.000 euro moet het zorghart van deze managers inderdaad wel heel groot zijn! Of ze verstandig zijn zo'n salaris te accepteren, vraag ik me dan wel af.

Bart Westmaas, Eelde

Strijken

Als Derk Bolt, als rechtshandige, zijn strijkijzer vanaf rechts over de strijkplank zou hanteren en niet, zoals op de foto vanaf links met het snoer voor hem langs, zou de klus makkelijker zijn (Magazine, 17 juni).

Trui Dielis, Vessem

Derk Bolt. Beeld Ivo van der Bent
Derk Bolt.Beeld Ivo van der Bent
Meer over