'Jammer dat Amalia geen katholieke opvoeding krijgt'

Kardinaal Simonis betreurt het dat prinses Catharina-Amalia, de dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, geen rooms-katholieke opvoeding krijgt....

Maar 'zelf blijf ik erbij: een katholiek is moreel verplicht zijn kinderen katholiek op te voeden', zegt Simonis, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, vrijdag in een interview met het dagblad Trouw. Máxima is rooms-katholiek, haar echtgenoot is lid van de Nederlandse Hervormde Kerk.

'De protestantse partij heeft eigen ideeën en een eigen geweten. Dat geeft een heel moeilijke situatie. Daar zal serieus over gepraat zijn door Máxima en Willem-Alexander. Hun keuze heb ik te respecteren. Wel vind ik het jammer dat de kinderen geen katholieke opvoeding krijgen', zegt de kardinaal.

Eerder deze week bracht Simonis in Rome de aanstaande doop van Amalia ter sprake bij de Vaticaanse raad ter bevordering van de eenheid van de christenen. Hij meldde de voorzitter ervan, kardinaal W. Kasper, dat het geen oecumenische viering wordt. 'Gelukkig is het een doop vanuit een bewuste keuze', zegt Simonis, die samen met zijn collega's in Rome is voor het vijfjaarlijkse werkbezoek aan het Vaticaan.

Prinses Amalia wordt op 12 juni in de Grote of St. Jacobskerk in het centrum van Den Haag gedoopt. Willem-Alexander werd daar circa vier maanden na zijn geboorte ook gedoopt.

Meer over