Jamaicaanse rechter neemt zaak-Karadzic over

De Jamaicaanse rechter Patrick Robinson (64) zal de voorbereidende fase van de rechtszaak van Radovan Karadzic voor het Joegoslavië-Tribunaal voorzitten.

Van onze verslaggeefster Leen Vervaeke

Hij neemt de plaats in van de Nederlandse rechter Alphons Orie, die donderdag werd vervangen. Dat heeft de president van het Tribunaal, de Italiaanse rechter Fausto Pocar, vandaag bekend gemaakt. Naast Robinson zullen de Britse Iain Bonomy en de Franse Michèle Picard als rechter optreden in de zaak van de Bosnisch-Servische ex-leider Karadzic.

Karadzic had enkele dagen geleden een wrakingsverzoek ingediend tegen rechter Orie, omdat deze door zijn vonnissen in eerdere zaken ‘partijdig’ zou zijn. Volgens het Tribunaal heeft de vervanging daar niets mee te maken, en is de vervanging bedoeld om de werkdruk beter te verdelen.

Patrick Robinson was rechter in de zaak van de Servische president Slobodan Milosevic, die de schuld voor de oorlogsmisdaden in Bosnië-Herzegovina op Karadzic probeerde af te schuiven maar overleed voor een vonnis kon worden geveld. Michèle Picard is in maart 2008 samen met enkele andere rechter aangenomen bij het Tribunaal, in een poging het aantal rechters en daarmee rechtszaken te verhogen om de voorgestelde sluitingsdatum van het Tribunaal (2010) te halen. Vermoed wordt dat deze sluitingsdatum na de arrestatie van Karadzic uitgesteld zal worden.

Karadzic moet op 29 augustus voor het eerst voor rechter Robinson verschijnen, om schuldig of onschuldig te pleiten.

Meer over