'Jamai heeft een stuk overgeslagen'

Cornald Maas in gesprek met Joop Loman (48), conciërge op een edelsmidvakschool, en Bianca Loman-Melger (46), huisvrouw, uit Schoonhoven, ouders van zanger en acteur Jamai Loman (20)....

Cornald Maas

Moeder Als puber had Jamai een brilletje op – hij zag er echt niet uit. Hij was altijd op zichzelf, echt Pluk van de Petteflet: druk met muziek in de weer, op z'n kamertje.

Vader Met lampen en discobollen. Alles was disco.

Moeder Vriendinnen had ie wel, maar met jongens had hij niks. Voetbal, auto's, motoren, meiden: hij had er geen belangstelling voor.

Vader Met voetbal schopte hij altijd mis.

Moeder Thuis was hij gelukkig. Daar was het veilig en geborgen.

Vader Voor Sinterklaas vroeg hij een microfoon. En een keuken.

Moeder Wij wisten natuurlijk al lang hoe laat het was: hij was homo, dat was vanaf zijn vierde al duidelijk. Ik ben opgegroeid met vijf broers – dan zie je het verschil heus wel. Als je denkt dat je op jongens valt moet je erover praten, zeiden we.

Vader Maar daar ging hij niet op in. Hij zat nog in de ontdekkingsfase.

Moeder Hij stapte over van het vmbo naar de havo. Daar deed hij mee aan een musical, en dat deed hem de das om. Hij had het helemaal ontdekt. Zijn schoolboeken heeft hij amper nog ingekeken. Jongen, haal toch eerst je papiertje, zeiden we, dan mag je straks naar de theaterschool.

Vader We hebben heel wat open dagen van toneelopleidingen met hem afgelopen, om hem te paaien. Maar het hielp niet: hij bleef zitten.

Moeder Toen hoorde ik van Idols. En ik gaf hem op, voor straf. Een belachelijk programma leek me dat, en ik wist zeker dat Jamai zou worden afgebrand. En dat hij dan zou zeggen: 'Pap, mam, jullie hadden gelijk, ik ga m'n diploma halen.'

Vader Maar hij kwam ver, en belandde zelfs in de liveshows. Wij waren er ook steeds bij, omdat we er zeker van waren dat hij weggestemd zou worden, en dat we er dan moesten zijn om hem op te vangen.

Moeder Toen de finale in zicht kwam, wilde ik Jamai er nog uithalen, uit Idols – zo bang was ik dat hij in een wereld vol commerciële shit zou belanden, en dat ons grootste goed ter discussie zou komen te staan: ons familiegeluk. Maar Chantal en Naomi, Jamai's oudere zussen, vonden dat ik hem dat niet kon ontnemen. Ook al was hij pas 16.

Vader De rest is bekend. Toch goed dat hij aan Idols heeft meegedaan, zien we nu, anders zou hij zijn roeping misschien wel nooit gevonden hebben. Al heb ik lange tijd gedacht dat we ons vrije leventje voorgoed kwijt waren.

Moeder Waar we enorm van schrokken: dat Nederlanders enorm hysterisch kunnen doen. Je ziet hoe we hier wonen, in een gewoon rijtjeshuis – nou, we werden compleet overvallen. Politiebegeleiding, cameraploegen die ongevraagd over de vloer kwamen, de achtertuin vol gillende meisjes en complete gezinnen.

Vader Wij gaan een weekje naar een huisje van Landal GreenParks, met het hele gezin, besloot ik, ze bekijken 't maar. Werden we daar als vorsten ontvangen. Niks hoefden we te betalen. 'Jullie zullen vast niet bij de mensen willen zwemmen', zeiden ze – en ze stelden het zwembad, in de avonduren, speciaal voor ons open.

Moeder Ook weer zo erg. Ik kan er nog boos om worden. Zag ik op de cover van Story een foto van een vrouw die ik kende, bleek ik het zelf te zijn.

Vader We waren vastbesloten: door niets en niemand laten we ons gezin uit elkaar trekken. Wat het voor ons zo moeilijk maakte is dat er nog nooit zoiets was gebeurd in Nederland. We konden geen ervaringen uitwisselen.

Moeder Ik heb vaak zitten huilen in die tijd – wat gebeurt er toch met m'n kind? Chantal begeleidde Jamai, op ons verzoek. En wij zeiden steeds: laat je niet gek maken door de mensen met de pegels; je moet niet rijk van buiten worden maar rijk van binnen.

Vader We hebben Jamai van begin af aan veel nuchterheid meegegeven. En steeds opnieuw op zijn geluk gehamerd, dat niet afhankelijk is van roem of handige managers.

Moeder Jamai is met beide benen op de grond blijven staan. Nooit heeft hij sterallures of kapsones gekregen. Toen hij in Hello Dolly speelde, hielp hij soms mee met opbreken en afbouwen, simpelweg omdat hij dat leuk vond. Dewi en Hind kwamen hier over de vloer – zaten ze gezellig samen tv te kijken. En uiteindelijk heeft hij het ook gezegd, in een radioprogramma van Ruud de Wild: dat hij homo is. Wij waren er blij mee. Als je jezelf accepteert sta je steviger in het leven. Nu zeggen we steeds tegen hem: blijf jezelf in het theater ontwikkelen. Het zou te triest zijn als hij nu al tot musicalster werd gebombardeerd.

Vader Ik zou er niet aan moeten denken: dat ik hem hier met zo'n gezichie zou zien, moe van dingen die hij niet wil en van de druk die op hem wordt uitgeoefend.

Moeder De laatste tijd woont Jamai weer bij ons – ik denk toch omdat hij in de afgelopen jaren een stuk heeft overgeslagen en weer verlangt naar het warme nest. Ik wacht op hem, als hij 's avonds laat van een optreden thuiskomt.

Vader Of 's nachts wordt er opeens op onze slaapkamerdeur getikt, en komt hij op de rand van ons bed zitten. Om nog even de dag door te nemen.

Moeder Idols heeft Jamai helemaal niet aangetast. Hij is nog steeds als in zijn puberteit: open, onbevangen, onschuldig. Staat hij hier, in de kamer, te dansen of gekke bekken te trekken. Elke dag belt hij me een keer of tien op. Zou je nou niet eerst eens je vriendje bellen, zeg ik dan.

Vader Het is altijd een onvoorstelbaar lieve jongen gebleven. Moeder Daar kun je er wel honderd van hebben.

Meer over