'Jalalala' en 'olé' in de provincie om weer een prachtseizoen van AZ

AZ is trots op zichzelf. Soeverein in de competitie, in de halve finale van de beker en in de kwartfinales van de Europa League. Waarlijk niet slecht, voor een club uit de provincie.

WILLEM VISSERS

ALKMAAR - AZ - PEC Zwolle: 2-1

Beschouw het als het grote danklied, het gezang dat supporters van AZ aanheffen als ze het naar hun zin hebben in de rode burcht langs de A9. AZ - PEC Zwolle duurt nog vijf minuten, het staat 2-1, de zon schijnt en het leven lacht AZ toe.

Dan zakken vijftienduizend stemmen tot aangename bas en gaat het van jalalalala, via AZ naar olé. Minutenlang achter elkaar, tot het eindsignaal. De mensen slaan hun handen warm met de geplastificeerde kartonnen die als altijd keurig op hun stoel liggen voor de aftrap. Want dankbaar is het best nuchtere volk uit Noord-Holland voor weer zo'n gedenkwaardig, veelbesproken seizoen; een trainerswissel, één dagje koploper, halve finale beker, kwartfinale Europa Cup; het is bijna nooit saai in Alkmaar.

Donderdag was AZ laat terug uit Moskou, na de uitschakeling van Anzji in de Europa League, zondag oogt de ploeg weer redelijk fris om het schaamteloos ongemotiveerde PEC, dat woensdag de bekerfinale hoopt te bereiken ten koste van NEC, ondanks de kleine uitslag weg te vegen. Dat gebeurt met dank aan het handelsmerk sinds jaren: snel combinatiespel, offensief denken.

Alle aandacht in de voetbalpolder gaat deze zondag uit naar AZ, op de dag dat regeringsleiders landen op Nederlandse bodem en daarmee de macht van Koning Voetbal breken. De politie heeft andere zaken aan het hoofd dan profvoetbal. Alsof het zo moet zijn: de nucleaire top biedt gelegenheid voor een lofzang op AZ, als trotse exponent uit het subtop van het Nederlandse clubvoetbal. Oftewel: hoe relatief klein groot kan zijn en zich kan ontworstelen aan de grijze middelmaat.

Ga maar na: donderdag ontvangt AZ in de halve finale van het nationale bekertoernooi Ajax. Een week later is een andere rood-witte grootmacht uit Europa op bezoek in Alkmaar: Benfica, in de kwartfinales van de Europa League. Eerst thuis. Dat vinden ze gunstig bij AZ, want het stadion zal vol zitten. Had AZ eerst in Estadio da Luz gespeeld, dan was de thuiswedstrijd een week later misschien niet meer zo interessant geweest, want AZ moet ook een beetje reëel blijven.

En dan moet AZ deze zondag eigenlijk ook nog van PEC winnen, om de zevende plaats op de ranglijst te verstevigen en de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Europa League dichtbij te brengen. AZ is dus gretig, PEC ongeconcentreerd en slap, tot woede van trainer Ron Jans, die na afloop zo snel praat dat hij verdwaalt in zijn eigen metaforen. 'Ik baal hier behoorlijk van. Ik kan dit niet accepteren en kan me niet voorstellen dat we woensdag weer zo spelen.' Dan is dus de halve finale tegen NEC.

Genoeg over PEC. AZ legt uitstekende rapporten voor. Vier keer in het laatste decennium is minimaal de kwartfinales van de Europa League bereikt, negen van de laatste tien jaar was AZ Europees deelnemer. Je kunt daarbij wel spreken van AZ vóór en AZ ná Scheringa.

In de tijd van de bankier annex verzamelaar van schilderijen en voetballers, was AZ meer dan zomaar een club, met de landstitel van 2009 als hoogtepunt. Sindsdien vond normalisatie plaats. Met Maarten Martens verdween in de winterstop de laatste van de dure krachten, maar ondanks de afgeroomde kwaliteit blijven de prestaties behoorlijk en bekoorlijk.

De begroting bedraagt nog 25 miljoen, aanmerkelijk hoger dan bij clubs als FC Utrecht en FC Groningen. AZ won dus de laatste beker en bereikte ook in 2012 de kwartfinales van de Europa League, om maar aan te geven dat ook na Scheringa wat te beleven valt. AZ zet in op gerenommeerde trainers (na Van Gaal kwamen Koeman, Advocaat ad interim, Verbeek en weer Advocaat), omdat goede trainers spelers beter kunnen maken. En betere spelers leveren weer meer op, zoals AZ merkte toen Altidore en Maher afgelopen zomer ongeveer 18 euro miljoen opbrachten.

Europa dus. Het zij gezegd: de loting was niet zo lastig en het zat onderweg mee, tegen Liberec en Anzji bijvoorbeeld, maar dat mag wel een keer. Het spel tegen PEC, een paar dagen voor de halve finale tegen Ajax, verdient een compliment. Het is in ieder geval veel te goed voor het makke Zwolle. 'Gebrek aan instelling en inzet', zegt Jans. ' Het is ongelooflijk dat het nog een wedstrijd werd.' En Advocaat: 'Wij waren ook benieuwd hoe het elftal zou reageren na donderdag.'

Advocaat, die eerst had geopperd dat AZ met een veredelde B-ploeg zou acteren, stelt toch zijn beste elftal op, dat na een kwartier al op 2-0 staat, nadat Johannsson een voorzet van Berghuis al dan niet schampt en Gudelj profiteert van algehele chaos. Zwolle scoort onverwacht, door een kopbal van Saymak.

AZ verzuimt uit te lopen, onder meer omdat Johannsson een strafschop mist. Maar het publiek is tevreden, zingt van jalalala en verheugt zich op de twee topduels in het stadion. Eén logistiek probleem gloort: stel dat AZ de kwartfinale tegen Benfica wint, dan is de tweede halve finale op 1 mei. De laatste speelronde van de eredivisie staat op de rol voor zaterdag 3 mei.

undefined

Meer over