Jalabert vergroot leidende positie na nieuwe zege in bizarre Vuelta

Valpartijen ontsierden donderdag de Ronde van Spanje. Laurent Jalabert bleef echter ook in de vijfde etappe overeind, hij won in Orense de massasprint en verstevigde zijn leidende positie in het klassement....

ANP

ANP

ORENSE

In de Vuelta maakt de medische staf overuren. Woensdag zorgde het barre weer voor veel ongemak, donderdag belandde een motoragent van de Guardia Civil met twee gebroken armen in het ziekenhuis. Hij kwam bij zijn val onder een vrachtauto terecht. Twee renners moesten geblesseerd opgeven: de Colombiaanse klimmer Mejia en de Fransman Aubier.

Jalabert won in de stromende regen de massasprint. Op het licht oplopende aankomstparkoers in Orense reed hij de andere renners op ruime achterstand. Het was de tweede ritzege voor Jalabert, die zijn voorsprong in het algemeen klassement zag groeien.

Onderweg in de 181 kilometer lange etappe tussen La Coruna en Orense mengde de Fransman zich met succes in de strijd om bonificatie-seconden. Olano, winnaar van de proloog, volgt Jalabert nu op 27 seconden. Zaterdag is de individuele tijdrit in Salamanca.

In de ONCE-ploeg is Jalabert vooralsnog de nummer één. Teamgenoot Zülle staat derde in het algemeen klassement, op 36 seconden. Concurrenten als Ugrumov en Riis hebben al meer dan een minuut achterstand op de gele-truidrager.

Riis koos donderdag de aanval. De Deen nam tien kilometer voor de finish een kleine voorsprong. Landgenoot Meinert (TVM) en de Belg Bruyneel (ONCE) kozen zijn wiel.

Het kopgroepje scheurde het peloton in stukken. Een kilometer van de streep was de hergroepering een feit. In het natte Orense won Jalabert op pure macht. De Italianen Minali, Baffi en Bartoli bleven meters achter.

Halverwege de vijfde etappe probeerden Nijboer en Zülle zich van de grote groep af te scheiden. Hun pogingen bleven bij goede bedoelingen. De Spanjaard Mauri, ploeggenoot van Jalabert, was de volgende aanvaller. Hij kreeg een voorsprong van 1.07 minuut en was daarmee even virtueel leider. Jalabert stond niet toe dat de macht verkaste.

Meer over