Jakarta wil oppositieleider onttronen

Regering en leger van Indonesië spannen zich in om Sukarno's dochter Megawati te onttronen als leider van de Democratische Partij Indonesië (PDI)....

AP

AP

JAKARTA

Vice-partijleider Fatimah Achmad kondigde donderdag aan dat Megawati's tegenstanders binnen de PDI van 20 tot 25 juni een eigen partijcongres zullen houden in Medan. Op een door militairen georganiseerde persconferentie in het restaurant van het militair historisch museum zei ze dat de meeste partij-afdelingen dit dissidentencongres ondersteunen.

Een van de andere organisatoren, Untung Sutomo, zei dat 251 gedelegeerden uit 24 (van de 27) provincies hun komst al hebben aangekondigd. Hij bevestigde dat de PDI-dissidenten steun krijgen van militaire zijde en noemde dat volkomen legaal. 'Als wij samenwerken met de regering in overeenstemming met onze wet, is dat legaal, want wij zijn een sub-systeem van het politieke systeem', aldus Sutomo. De regering zal financiële ondersteuning verlenen aan het congres in Medan, waarvan de kosten op twee miljoen gulden worden geraamd.

Volgens critici van president Soeharto wil de militaire top, die een belangrijke rol speelt in de Indonesische politiek, voorkomen dat de 49-jarige Megawati Sukarnoputri zich aandient als presidentskandidaat. Over een jaar wordt er een nieuw parlement gekozen, dat op zijn beurt in 1988 de president aanwijst. Hoewel de 75-jarige Soeharto al aan zijn zesde ambtstermijn van vijf jaar bezig is, lijkt de kans groot dat de huidige president zich nogmaals wil laten herkiezen.

Megawati heeft al laten weten dat ze zich niet zonder slag of stoot gewonnen geeft. 'Als wij willen, kunnen wij in alle steden en dorpen van het land tientallen miljoenen mensen op straat brengen die hun steun betuigen aan de democratische principes en praktijken', liet zij woensdag weten op een bijeenkomst met de buitenlandse pers. Maar als dochter van Indonesië's eerste president 'zou ik het land liever niet op zo'n manier kapot willen maken'.

Volgens de PDI-leider moeten binnen- en buitenlandse waarnemers volgend jaar toezicht houden op de verkiezingen. 'Wij zijn ervan overtuigd dat de PDI 80 tot 85 procent van de stemmen zou krijgen als er eerlijke en open verkiezingen werden gehouden', zei Megawati.

Het hooggerechtshof van Indonesië heeft donderdag verklaard dat de regering in haar recht stond toen ze in juni 1994 drie grote opinieweekbladen verbood. De sluiting van Tempo, Editor en DeTik was door twee lagere rechtbanken onrechtmatig bevonden, want in strijd met de in de grondwet verankerde persvrijheid. 'Dit is een dag van rouw voor de Indonesische pers. Onze strijd voor de persvrijheid is voorbij', zei Gunawan Mohammad, oud-hoofdredacteur van Tempo.

Meer over