Jakarta wijst VN-onderzoek Timor toch af

Indonesië verzet zich tegen een onderzoek dat de Verenigde Naties willen uitvoeren naar het geweld in Oost-Timor. Jakarta wil een onderzoek door een Indonesische commissie waaraan buitenlandse experts mogen meedoen....

De Mensenrechtencommissie van de VN besloot maandag tot een internationaal onderzoek, ondanks felle protesten van Indonesië. Het besluit wordt beschouwd als de eerste fase van de vorming van een tribunaal over oorlogsmisdaden in Oost-Timor.

Indonesië zegt dat het zelf in staat moet worden gesteld onderzoek te doen naar berichten dat het leger en milities die de steun hebben van het leger, betrokken waren bij moordpartijen en plunderingen. Minister van Justitie Muladi maakte de afwijzing bekend na een kabinetsberaad.

Indonesië stemde er gisteren wel mee in dat de VN alvast een deel van het burgerbestuur over Oost-Timor overnemen, voordat de uitslag van het referendum formeel door Jakarta is goedgekeurd. Verder mag de vluchtelingenorganisatie van de VN kampen in West-Timor bezoeken om de daar verblijvende Oost-Timorezen te vragen of zij naar huis willen terugkeren. Indonesië kwam aan de wensen van de VN tegemoet tijdens overleg tussen secretaris-generaal Kofi Annan en de ministers van Buitenlandse Zaken van Indonesië en Portugal.

De Verenigde Staten sturen meer troepen voor de vredesmacht in Oost-Timor. Ook sturen ze extra materieel en communicatie-apparatuur. De Amerikaanse minister van Defensie Cohen kondigde dat gisteren aan in Jakarta, waar hij besprekingen voert met president Habibie, legerleider Wiranto en een kandidaat voor de opvolging van Habibie, Megawati Soekarnoputri.

Bij zijn vertrek eerder uit Darwin zei Cohen dat Indonesië economische sancties wachten als het niet voortmaakt met troepenterugtrekking uit Oost-Timor en democratische hervormingen.

Voormalige guerrillastrijders die decennia lang vochten voor Oost-Timorese onafhankelijkheid zijn inmiddels bezig controleposten langs wegen buiten de steden te bemannen. Ook worden burgerwachtcomités gevormd in dorpen waar de internationale vredesmacht niet aanwezig is.

De Europese Commissie heeft woensdag besloten drie miljoen euro (6,5 miljoen gulden) beschikbaar te stellen voor de slachtoffers in Oost-Timor. Eerder trok de Europese Commissie ook al drie miljoen euro uit voor Oost-Timor.

Meer over