Jajajuillet

Razend benieuwd naar de koppen van l'Equipe. Mooie rit, Franse zege, nationale feestdag, extra hoge oplage op zaterdag, Jalabert naar derde plaats: inspiratie genoeg....

BERT WAGENDORP

Doet hij het, de koppenmaker van de Franse sportkrant? Haalt hij Proust weer uit de kast en knalt-ie hem kamerbreed op de één?

Jalabert à la recherche du temps perdu.

Op zoek naar de verloren tijd, vijf minuten teruggevonden.

Elk jaar minstens één keer, dus dit jaar ook. Maar misschien net niet feestelijk genoeg. Te weinig van: bàff! Komt-ie op de rustdag, voorbeschouwing op de Pyreneeën.

Vandaag een woordspeling, vermoedelijk. Kort, in de allervetste koeieletters. 'Jaja' Jalabert, moet-ie iets mee kunnen doen.

Jajantastique! Oh-la-la Jaja! Oui-oui Jaja! Ejajaculation!

Durft hij de vloeiende combinatie aan met de nationale feestdag? Quatorze Jajajuillet?

Jaj'attaque? Jaj'adore? Jajamais battu?

Beste van de afgelopen week: Durand son rêve, Jacky chute.

Nummer één van de vorige Tour: Singing Indurain.

Hij is een meester, de koppenmaker van l'Equipe. In Nederland heeft zijn collega van het Algemeen Dagblad een tijdje getracht hem te evenaren, maar dat is jammerlijk mislukt. Jan uitgeraasd. Post naar de Giro. Dat werk.

Hij maakt het ze niet gemakkelijk, zijn lezers. Maar het genot als je niet van de straat blijkt! (Naar kop wijzen: 'Hij is goed hè, hij is goed! Snap je 'm niet?')

Donderdag: Un éléphanteau, ça monte énormément.

'Film zeker niet gezien? Oren van Pantani nog nooit aan nadere studie onderworpen?'

Maandag na de aankomst in Parijs: La Cinquiéeme d'Indurain. Onvermijdelijk, ligt al klaar.

Dertiende etappe, Mende-Revel, Tourtip Stephen Roche (oud-winnaar Tour de France): 1. Jalabert, 2. Abdoesjaparov, 3. Tsjmil.

Bert Wagendorp

Meer over