Jacht Oracle via herkansing naar finale Vuitton Cup

Het Amerikaanse jacht Oracle BMW Racing heeft zich geplaatst voor de finale van de Louis Vuitton Cup. Het team versloeg in de herkansing van de halve finale OneWorld Challenge (ook uit de VS) met 4-0....

Van onze verslaggever

In de finale, die op 11 januari begint, moet Oracle het opnemen tegen Alinghi Swiss Challenge, waarvan het in de halve finale kansloos had verloren. De winnaar mag in februari duelleren met Team Nieuw-Zeeland om de America's Cup.

Een technische vernieuwing kan de kansen van Oracle nog doen keren. Een week geleden gingen er geruchten dat Team Nieuw-Zeeland onder het achterschip een bolvormige uitsteeksel onder het achterschip zou hebben gemaakt, waardoor het jacht sneller zou lopen.

Hoewel Team Nieuw-Zeeland voor de wedstrijden niet alleen de kielvorm met schermen verborgen houdt voor de concurrentie maar het hele onderwaterschip, is er toch meer duidelijkheid over de vondst. Het zou om een met pinnen vastgezette tweede huid onder het achterschip gaan (bijgenaamd 'Kiwi Clip-on'), die de snelheid zou verhogen.

Alinghi heeft inmiddels toegegeven ook met deze tweede huid te experimenteren.

Meer over