Update

Jaarwisseling Nederland: ME-actie, basisscholen verwoest en 4-jarig slachtoffer

In Utrecht, Culemborg en op twee plekken in Nijmegen is tijdens de jaarwisseling de mobiele eenheid (ME) ingezet. Volgens de politie was dat nodig omdat politiemensen en brandweerlieden werden lastiggevallen. In Culemborg en Utrecht werd de brandweer bekogeld. Hoeveel mensen daarbij zijn opgepakt is onduidelijk.

Redactie
Vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam Beeld anp
Vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in RotterdamBeeld anp

In het Zuid-Hollandse Nieuwkoop is op oudejaarsavond meisje van 4 gewond geraakt toen vuurwerk werd afgestoken. Er werd onder meer een traumahelikopter opgeroepen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Een woordvoerster van de politie kon niets zeggen over de situatie van het kind.

Basisschool De Brinck en basisschool Jan Bluyssen in het Noord-Brabantse Uden zijn volledig verloren gegaan door een grote brand tijdens de jaarwisseling. De politie liet weten dat zo'n veertig bewoners van een appartementencomplex hun huis hebben verlaten vanwege rookontwikkeling. Die woningen zijn gered, maar bleven tot donderdagochtend 10:00 uur afgesloten.

De eerste melding van de brand was woensdag rond 21:15 uur. Pas om 5:30 uur kon het sein brand meester gegeven worden. De zestig brandweerlieden konden het vuur maar moeilijk onder controle krijgen. Een deel van de mensen die hun huis uit moesten is door familieleden opgevangen. De anderen konden de nacht doorbrengen in een hotel.

In de grote steden lijkt de jaarwisseling zonder grote incidenten te zijn verlopen. De politie van Amsterdam liet aan het begin van de nacht weten dat het niet drukker is dan normaal. Er zijn minder vernielingen dan andere jaren. In de stad hing volgens een woordvoerder een goede sfeer, ondanks de drukte.

Vuurwerkoverlast

De strengere maatregelen tegen vuurwerkoverlast lijken effect te hebben. Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft tot nu toe 20 procent minder klachten binnengekregen dan rond de vorige jaarwisseling. Dit zei de oprichter van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, donderdag.

Tot donderdagochtend 10.30 uur stond de teller bij het meldpunt op 65.000 klachten. Op oudejaarsavond klaagden ongeveer 5000 mensen over schade door vuurwerk, gevaarlijke situaties op straat en smog door vuurwerk, waar vooral mensen met longklachten last van hadden.

Het meldpunt, dat op 24 december openging, blijft nog tot 3 januari open voor het publiek. Daarna worden de klachten verwerkt in een rapport dat wordt aangeboden aan 25 burgemeesters en de Tweede Kamer.

Vuurwerkshow en incidenten in Rotterdam

Vanaf de kades bij de Erasmusbrug in Rotterdam keken ruim 40 duizend bezoekers gisteravond naar de nationale vuurwerkshow. Er werden rond de 50 duizend mensen verwacht. Volgens de politie hing er een gezellige sfeer.

Ter hoogte van de Erasmusbrug hebben hulpverleners vanmorgen een dode man uit het water gehaald. Dat heeft de politie bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door Omroep Rijnmond.

Kot daarvoor hadden omstanders de politie gemeld dat een persoon in het water was terechtgekomen. De politie weet niet wat er precies is gebeurd. Een woordvoerder zei dat het slachtoffer vermoedelijk niet met een voertuig te water was geraakt, maar dat daarover nog geen duidelijkheid is.

Bij verschillende incidenten met vuurwerk zijn in Rotterdam mensen gewond geraakt. Een jongen van 13 raakte volgens de politie ernstig gewond aan zijn hand toen vuurwerk ontplofte wat hij net had opgeraapt. Op een andere plek in de stad vatte een man vlam toen er vuurwerk omviel en in Capelle aan den IJssel liep een man verwondingen in zijn gezicht door een mortier.

Bij de politie waren nog een aantal meldingen van gewonden door vuurwerk bekend, maar het exacte aantal is onduidelijk, omdat er mogelijk ook mensen uit eigen beweging naar een ziekenhuis zijn gegaan of helemaal geen medische hulp hebben gevraagd.

In Dordrecht werden zes mensen aangehouden op het Vogelplein vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk en dronkenschap. In Rotterdam ging de mobiele eenheid (ME) een buurthuis binnen waar het onrustig was. Er waren volgens de politie zo'n 30 mensen. De ME controleerde of er zwaar vuurwerk was, maar dat was niet het geval.

Verder was de brandweer druk met het blussen van een grote brand in een bedrijfspand op een industrieterrein in Rotterdam-Zuid. Volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn daar veel brandweervoertuigen voor ingezet. Er was sprake van flinke rookontwikkeling. In het pand zitten meerdere bedrijven.

Schade

Het Verbond van Verzekeraars verwacht op zijn vroegst maandag met eerste cijfers te kunnen komen over de schade die tijdens de jaarwisseling is aangericht. Vrijdag worden waarschijnlijk pas de eerste claims ingediend, aldus een woordvoerder.

Het is dus nog koffiedik kijken, maar een beetje vooruitlopen op het aantal gevallen van schade door vuurwerk en branden kon hij donderdag al wel. 'Branden in Alkmaar en Tilburg, twee basisscholen in Uden die grotendeels zijn verwoest, zeker dertig autobranden in Den Haag', somt de zegsman op.

De meeste oud en nieuw-schade haalt het nieuws overigens niet. 'Veruit de grootste kostenpost voor de verzekeraars is inboedelschade, schade aan schuren en kleinere brandjes waarvoor de brandweer niet hoefde uit te rukken.'

Vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam Beeld anp
Vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in RotterdamBeeld anp

Uitslaande brand centrum Alkmaar

Tientallen mensen zijn in Alkmaar geëvacueerd wegens een grote uitslaande brand in een aantal panden in een winkelstraat. De brand heeft urenlang gewoed. Vier winkels zijn verwoest. Twee andere panden zijn zo zwaar beschadigd, dat de gevels van de gebouwen moeten worden gesloopt. Aan het begin van de middag liet de brandweer weten dat het sein brand meester is gegeven.

Later op de dag horen de geëvacueerden wanneer ze naar hun huis terugkunnen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen.

Voor de mensen die hun huis moesten verlaten, is opvang geregeld in het stadskantoor. De brand begon donderdag even na 03.00 uur op het dakterras van een woning boven de winkel aan de Langestraat. Rond 06.00 uur sloeg de brand over naar naastgelegen panden. De brandweer had grote moeite met blussen, omdat het te gevaarlijk was om de oude panden binnen te gaan. Hoe de brand precies is ontstaan, is nog niet bekend.

In Den Haag en in Tilburg werden mensen uit brandende woningen gehaald. In Den Haag redde de brandweer een invalide man. Hij is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis is gebracht. De andere bewoonster, die zelf het pand kon verlaten, moest ook naar het ziekenhuis. In Tilburg werd een baby gered uit een woning waar brand was. Volgens een woordvoerder van de brandweer had de baby rook ingeademd, maar gaat het wel goed met de kleine.

Twaalf huizen in Dirksland (Zuid-Holland) zijn vanmorgen ontruimd, nadat in een loods aan het Spuikolk brand was uitgebroken. Een woordvoerster van de brandweer liet weten dat de geëvacueerden eerst in een café waren opgevangen en daarna naar familie of vrienden zijn gegaan.

In het dak van de loods van 1.000 vierkante meter zat asbesthoudend materiaal. Dat is vooralsnog niet in de omgeving terechtgekomen.
De brandweer heeft de brand goeddeels onder controle, maar nog niet het sein brand meester kunnen geven. Pas als dat is gebeurd, kunnen de geëvacueerden naar hun huis terugkeren.

De brandweer bestrijdt een grote brand in de Langestraat in het centrum van Alkmaar. Beeld ANP
De brandweer bestrijdt een grote brand in de Langestraat in het centrum van Alkmaar.Beeld ANP

Autobranden

In het Noord-Brabantse dorp Veen, waar de viering van de jaarwisseling vorig jaar stevig uit de hand liep, is op oudejaarsavond een auto uitgebrand. De brandweer heeft het vuur op de Coletsingel geblust. Volgens een politiewoordvoerder was het verder rustig in het dorp. Vorig jaar werden er honderd vermeende relschoppers opgepakt, nadat een groep zich tegen de politie had gekeerd.

Overigens gaan er op oudejaarsavond in het hele land auto's in vlammen op. In Utrecht is er zeker acht keer melding geweest van een brandende auto, in Den Haag zeker vier keer. Ook in onder meer Baarn, Amersfoort, Almere, Kruiningen, Schiedam en Rotterdam vlogen auto's in brand. Verder moet de brandweer in het hele land uitrukken voor container- en afvalbrandjes.

In Millingen aan de Rijn, niet ver van Nijmegen, raakten twee mensen gewond toen een vuurwerkbom werd afgestoken.

Een brandende auto in Veen. Beeld ANP
Een brandende auto in Veen.Beeld ANP

Oogletsel

Tijdens de nacht van oud en nieuw zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zeven mensen binnengebracht van wie een oog ernstig beschadigd is geraakt door vuurwerk. De slachtoffers hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt. In enkele gevallen moeten artsen mogelijk een oog verwijderen. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op.

Dat meldde het Oogziekenhuis Rotterdam donderdag. In totaal zijn tot dusver zeker tien vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht. Twee van hen hadden letsel aan beide ogen, maar die schade is niet blijvend.

De eerste operaties om de schade aan de ogen te herstellen, worden donderdag uitgevoerd.

Grootste vreugdevuur ter wereld bij Duindorp

Het vreugdevuur in Scheveningen heeft een officieel record te pakken. De palletstapel van vijftien bij vijftien meter op het strand bij Duindorp ging met de jaarwisseling de boeken in als 'grootste vreugdevuur ter wereld'. Dat heeft een medewerker van het Guinness Book of Records bevestigd.

De houtstapel op het Scheveningse strand was volgens de organisatie 4000 kuub groot. Dat komt neer op 30.000 pallets, aldus een woordvoerder donderdag. Het oude record, ongeveer 1.700 kuub, stond sinds 2007 op naam van een groep Sloveense bouwers.

Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren: Scheveningen-dorp bouwt traditiegetrouw een brandstapel ten noorden van de haven op het Noorderstrand; de buurt Duindorp doet dat op het Zuiderstrand. Zij strijden om het hoogste, het beste en mooiste vuur van Den Haag.

Op het Zuiderstrand worden op oudjaarsdag pallets gestapeld voor het vreugdevuur van Duindorp. Beeld anp
Op het Zuiderstrand worden op oudjaarsdag pallets gestapeld voor het vreugdevuur van Duindorp.Beeld anp

10 duizend nieuwjaarsduiken

Op het strand van Scheveningen hebben 10 duizend mensen meegedaan aan de traditionele nieuwjaarsduik. Verwacht werd dat het vrij zacht zou zijn en daardoor mogelijk de warmste nieuwjaarsduik ooit, maar dat viel een beetje tegen. Het was 4 graden, het zeewater 7 graden en de gevoelstemperatuur min 1 graad, aldus de organisatie donderdag.

De nieuwjaarsduik werd donderdag voor de vijftigste keer in Scheveningen gehouden. Een woordvoerster noemt het opvallend dat de vele duizenden deelnemers dit jaar tegelijk het water in renden na het startschot. 'In eerder jaren gingen er altijd wel een paar eerder de zee in en dan is er meestal geen houden meer aan. Een minuut van tevoren begon het aftellen en klokslag 12.00 uur rende iedereen de zee in.'
De gemeente heeft het maximum aantal deelnemers aan de nieuwjaarsduik bepaald op 10 duizend.

Ook op andere plaatsen in het land doken mensen het (zee)water in om het nieuwe jaar fris in te luiden, onder meer in Zandvoort, Wijk aan Zee en Den Bosch. In totaal deden er donderdag verdeeld over het land 50.000 mensen mee, tegen 46.000 deelnemers in 2014.

De duik is in veel andere landen ook een traditie aan het worden. ,,Nederlanders die in het buitenland wonen, organiseren hun eigen nieuwjaarsduik waar vaak veel mensen aan meedoen. Onder meer in Australië, Noorwegen en Curaçao hebben ze veel succes.''

Deelnemers aan de Unox nieuwjaarsduik rennen massaal de Noordzee in. Beeld anp
Deelnemers aan de Unox nieuwjaarsduik rennen massaal de Noordzee in.Beeld anp
Meer over