Jaaroverzicht: de Gouden Muggenzifter en meer

Jarl van der Ploeg
Bol.com, de Gouden Muggenzifter. Beeld anp
Bol.com, de Gouden Muggenzifter.Beeld anp

Deze week geen gewone Op=op, maar ons traditionele jaaroverzicht. En wel omdat wij niet vaak genoeg kunnen benadrukken dat het loont ons te mailen in uw strijd tegen het onrecht. En wat is een jaaroverzicht zonder prijzen? Dus allereerst: de Prijs voor het Meest Genoemde Bedrijf van 2014 gaat naar ING (met afstand). De bank frustreerde u het afgelopen jaar zodanig dat hij in 17 procent van onze bijdragen voorbijkwam.

De Gouden Muggenzifter 2014 is voor Bol.com, omdat het mevrouw Van Beilen vier maanden lang (ten onrechte) achternazat voor welgeteld 45 eurocent. De Prijs voor Mooiste Op=op-zin van 2014 dan: 'Op=op is net een Hollywood-film: het loopt uiteindelijk goed af.' Mooiste Op=op-woord: erfpachtellende.

De Prijs voor de Meest Ridicule Argumentatie van 2014: de Blokker-webshop, met levering 'altijd binnen 48 uur'. Tenzij de klant donderdag of vrijdag bestelt (want bijna weekend) of in het weekend (want weekend) of op maandag (want dan bezorgt PostNL niet, dus bestellen is dan ook niet handig). Juist ja.

Stedin

Tot slot de belangrijke prijs: de Prijs voor de Hoogste Prijs. Die gaat dit jaar naar - tromgeroffel - Stedin. Een conflict tussen meneer Van Ooste en de energieboer kwam jarenlang geen steek verder, maar na publicatie in deze kolommen was daar opeens 1.760,09 euro, inclusief excuses, schoon aan de haak.

Om maar aan te geven: ook al had u hommeles in 2014 of had u het gevoel dat ze altijd u moeten hebben, Op=op was er om te bewijzen dat het ook anders kan. Het leek misschien alsof het grootkapitaal altijd achter u aan zat, maar schijn bedriegt.

De kaasboer en zijn vrouw

Kent u in dat kader de beroemde limerick van Alex van der Heiden? Over de kaasboer en zijn vrouw?

Er was eens een kaasboer in Gouda/ die zat om de tafel zijn vrouw na/ maar zij riep heel vief/ alles is relatief/ als ik iets harder loop, zit ik jou na.

ING, T-Mobile, de NS, Achmea en al die andere usual suspects waren de kaasboer en blijven dat mogelijk ook in het nieuwe jaar. Maar Op=op zal ook in 2015 weer de rol van zijn vrouw op zich proberen te nemen.

Meer over