jaaroverzicht 2002/03 jazz

Hoewel het volledige jazzprogramma nog niet bekend is, lijkt het zwaartepunt in het najaar te liggen. Op 31 augustus wordt het nieuwe seizoen ingeluid door de ZomerJazzFietsTour in het Groningse Reitdiepdal met zo'n 20 concerten door internationale improvisatiegroepen....

Het Amsterdamse Bimhuis begint op 6 en 7 september met de September Session, en presenteert dit seizoen o.a. Joey Baron, Bill Frisell, George Lewis, Chris Potter, Ronnie Cuber, Louis Hayes, Red Holloway, Jason Moran en Joey DeFrancesco. Half februari staat het geweldige Italiaanse Instabile Orchestra er drie dagen in projecten met het Ab Baars Trio en het Henneman String Quartet. Ook Sean Bergin's MOB Mobiel en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw zullen er spelen.

Ook in het Amsterdamse Concertgebouw weer jazzconcerten met grote namen: op 30 november het 'JOC' met Richard Galliano en Michel Portal, op 6 november de trio's van Brad Mehldau en Joshua Redman, op 1 januari het Lincoln Center Jazz Orchestra van Wynton Marsalis en als klap op de vuurpijl op 26 maart het Wayne Shorter Quintet.

Van 27 november tot en met 1 december viert de Stichting Jazz Utrecht haar 25-jarig bestaan met optredens van o.a. Instant Composers Pool en het Zuiderzeeorkest.

Jazzclub Pompoen in Amsterdam heeft zichzelf met een sterke programmering definitief op de kaart gezet. In september presenteert drummer Joost Lijbaart er zijn veelbelovende nieuwe band Group of Friends met saxofonisten Benjamin Herman en Yuri Honing. De fantastische accordeonist en multi-instrumentalist Stian Carstenssen verzorgt er vanaf 8 oktober vijf avonden. Van 10 tot en met 21 december Deense jazz.

De eerste editie van het Rotterdamse festival Jazz International was een groot succes. Drummer Arend Niks progammeert de tweede (27 t/m 29 september). Hij nodigt Nils Wogram en Daniel Humair uit.

Van 23 t/m 26 oktober is in Melkweg en Bimhuis het JVC Jazz Festival Amsterdam met Omar Sosa, Erik Truffaz, Dave Douglas, Kurt Elling en Dewey Redman. In oktober maakt Toots Thielemans een tournee. De jonge en experimentele muzikantenorganisatie Trytone heeft van 31 oktober tot en met 2 november een internationaal festival in Bimhuis en Paradiso in Amsterdam. In het najaar trekt de Young Vips Tour langs de podia met Agog (winnaar Dutch Jazz Competition) en rietblazer David Kweksilber.

Meer over