Column

Jaap Stam, dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Paul Onkenhout

Jaap Stam is gestopt met de cursus Coach Betaald Voetbal van de KNVB. Het is niks voor hem om in de schoolbanken te zitten, zei hij.

Het was een opvallend nieuwtje. Als een puberende jongen het zegt, zou niemand ervan opkijken - ik zei het vroeger elke dag wel een paar keer - maar Jaap Stam is een ambitieuze trainer in opleiding, een man die door Frank de Boer wordt getipt als de nieuwe hoofdtrainer van Ajax en vorige maand al werd goedgekeurd door Johan Cruijff. Nu dat diploma nog.

In Voetbal International zei hij deze week dat hij dagenlang zat 'aan te hikken' tegen de klassikale lessen. Zijn conclusie: 'Dat kan de bedoeling niet zijn.' Dat kan de bedoeling niet zijn, het is een goede vondst waarmee hij de schuld gewiekst bij de cursusleiders legt.

Stam heeft, omdat dit dus de bedoeling niet kan zijn, aan de KNVB gevraagd of hij de cursus op een andere, meer individuele manier kan afmaken. Enigszins dreigend: 'Er moet een oplossing komen.' Nog dreigender: 'Niemand zou erbij gebaat zijn als ik mijn diploma elders moet zien te behalen.' Tut tut.

Van een voorstopper die onder zware omstandigheden en in weer en wind vijftien jaar lang stilletjes zijn werk deed en nooit ergens over klaagde, valt me dit gebrek aan doorzettingsvermogen zwaar tegen. Het is ook niet erg handig. De man die de spelers van Jong Ajax voorhoudt dat ze alles opzij moeten zetten om hun doel te bereiken en zich talloze opofferingen moeten getroosten, is zelf niet in staat zijn weerzin tegen wat klassikale lessen te overwinnen. Dat kan toch de bedoeling niet zijn.

Een andere trainer in opleiding, Ruud van Nistelrooij, komt deze week ook aan het woord in VI. Verslaggever Thijs Slegers bezocht de stagiair toen die hoofdcoach voor één dag was, op Sportpark De Braak in Helmond.

Met Jong PSV verloor hij met 2-1 van Jong Helmond Sport. Dat levert deze schitterende zin op: 'Met gebogen hoofd en berusting in de ogen wandelt de voormalige topvoetballer de warme catacomben in.'

Het verhaal is vintage Van Nistelrooij. Ik ben in de normale wereld beland, stelt hij tevreden vast. Twintig jaar werd alles voor hem geregeld. Als het vroeger tijd was voor winterbanden onder zijn auto, belde hij de teammanager, maar die neemt tegenwoordig de telefoon niet eens meer op.

Hij is dankbaar dat hij de kans krijgt om trainer te worden. Van het werk van de vaste trainer bij Jong PSV, Darije Kalezic, is hij enorm onder de indruk. Zo ver is hij zelf nog lang niet. Van Nistelrooij zegt ook dat hij veel heeft gehad aan de cursussen. Ik vermoed dat hij geen les heeft overgeslagen.

Een standbeeld voor die man, zou ik zeggen, maar dat komt er niet. De aanvaller die in de Champions League 56 maal scoorde (IN DE CHAMPIONS LEAGUE!), voor Manchester United 150 doelpunten maakte in 219 wedstrijden en voor Oranje 35 in 70 wedstrijden, die kampioen werd in Nederland, Engeland en Spanje, die formidabele spits uit het Brabantse Geffen, werd niet eens genomineerd.

In Zeist staan al elf standbeelden in wie je, als je goed kijkt, beroemde Nederlandse voetballers herkent. Omdat de KNVB dit jaar 125 jaar bestaat, zal een extra beeld worden geplaatst, van een voetballer uit de afgelopen 25 jaar. Genomineerd zijn Dennis Bergkamp, Ronald Koeman, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst en Phillip Cocu.

De Telegraaf brengt elk nieuwtje over deze verkiezing met veel kabaal en ook in DWDD ging het er deze week over. De naam van Van Nistelrooij werd niet eens genoemd. Ik denk dat in Engeland en Spanje niemand hier iets van begrijpt, helemaal niet als ze horen dat Cocu en Van Bronckhorst (ja ja, met alle respect verder) wel zijn genomineerd.

Ik vermoed dat zijn afkomst hem parten speelt. Ruud van Nistelrooij is de Willy van der Kuijlen van de 21ste eeuw. Als trainer voorspel ik hem een grote toekomst, hém wel, maar dit kan de bedoeling niet zijn.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over