Ja Nee

Updates

Twitter.com/HansAarsman

Het zou een schooltje in Nederland kunnen zijn. Het lokaal, de ordners met lesmethoden, de tekeningen, het meubilair, alles in opgewekte kleuren. En dan het stukje touw dat boven een hoek van het stemhokje uitsteekt. Daaraan hangt aan de binnenkant het potloodje waarmee het gewenste vakje moet worden ingekleurd. Ik geloof niet dat ik in Nederland ooit een stemhokje ben ingestapt waar het potlood niet aan een touwtje bungelde.

Uit rechter stemhokje steekt ook een touwtje, maar daar is net de man voor gaan staan die een stembiljet in de stembus laat zakken. De man is Andrej Babis, partijleider van ANO, wat in het Tsjechisch JA betekent. Een vreemde naam voor een protestpartij. ANO is tegen alles wat de politiek verziekt. Waar ANO voor is, moet nog blijken. NE had een betere naam geweest, Tsjechisch voor NEE.

In 2011 richtte hij zijn partij op, hij is miljardair in agrarische producten, zijn vader was een hoge communist. Zelf wordt hij ervan beschuldigd voor de communistische geheime dienst te hebben gewerkt. De rechtszaak die hij dit jaar tegen de beschuldiging heeft aangespannen is uitgesteld tot na de verkiezingen, op de eerste zitting kwamen hij en zijn getuige niet opdagen. Vlak daarna kocht Babis MAFRA, een groot Tsjechisch mediaconcern. Straks nog een voetbalclub en de overeenkomst met Berlusconi is compleet.

Zo, nu weten we wat al die fotografen daar doen. Maar die dame die zo parmantig wegloopt op haar stilettolaarsjes, wie is dat? In het fotobijschrift dat AFP meestuurt, wordt met geen woord over haar gerept. Toch kan het geen toeval zijn dat ze er is. Het stemlokaal is leeg op haar en Babis na. En de pers niet te vergeten. En de kinderen. Aan de rugzakjes te zien in het kastje tegen de muur zijn er schoolkinderen, maar die worden buiten beeld gehouden. Even wat foto's van het stemmen, dan weg met de stembus en het stemhokje en weer snel door met de lessen. Maar die vrouw dan? Kan niet anders of ze is de echtgenote van Babis. Even zoeken, ja hoor, ze heet Monika. Waarom lopen Andrej en Monika niet gezamenlijk naar buiten? Neem je je vrouw mee naar het stemmen, doe je net of je niet bij elkaar hoort. De vorige regering is gevallen door malversaties waarin een vrouw een grote rol speelde. Ja, nee, zoiets gaat Babis niet gebeuren.

undefined

Meer over