Column

'Ja, laten we de Olympische Spelen organiseren. Samen met Sierra Leone'

Volkskrant.nl-columnist Jan Bennink lijkt het een goed idee om in 2028 samen met Sierra Leone de Olympische Spelen te organiseren. Hoe we het financieren? 'Vrij eenvoudig. Dat doen we uit het budget van ontwikkelingssamenwerking.'

Beeld van het Olympisch Stadion. Het stadion is in 1927 ontworpen door JAN WILS en is gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Zomerspelen van 1928. Beeld ANP
Beeld van het Olympisch Stadion. Het stadion is in 1927 ontworpen door JAN WILS en is gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Zomerspelen van 1928.Beeld ANP

Gisteren las ik dat de helft van de Nederlandse ondernemers de kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2028 niet ziet zitten wegens weggegooid geld.
Ik ben het niet met ze eens.

Zomer 2028 is het precies honderd jaar geleden dat de Olympische Spelen in Amsterdam werden gehouden. Een prachtige kans voor Nederland om het meest spraakmakende sportspektakel ooit te organiseren.

Ik zie het al helemaal voor me. De vlaggen met de Olympische ringen, trots wapperend boven de tribunes van het gloednieuwe Milton Margai stadion. Een schitterend Olympische zwembad in de vorm van een facet geslepen diamant. Daarboven een majestueuze gier die rondjes cirkelt op de eeuwige termiek. Het witte Olympische dorp van klei en aarde in traditionele bouwstijl, zinderend onder de strakblauwe lucht. Sappige sportvelden vol atleten uit de hele wereld. En roodstaartpapegaaien die alle nieuwsgierig volgen vanuit de oeroude takken van de Cotton Tree.

Freetown
Ja, laten we weer eens de Olympische Spelen organiseren. Niet alleen, maar samen met Sierra Leone. Een straatarm land dat opkrabbelt na een verwoestende burgeroorlog. En laten we het doen in Freetown, pal aan de westkust van moeder Afrika, het enige continent waar de Olympische Spelen nog nooit zijn gehouden. Ondanks de geweldige atleten die het voortbracht.

Hoe we het financieren? Vrij eenvoudig. Dat doen we uit het budget van ontwikkelingssamenwerking. Al sinds mensenheugenis besteedt Nederland miljarden aan ontwikkelingshulp in Afrika. Maar er wordt niks ontwikkeld, behalve het wagenpark van de lokale dictator. Met ons ontwikkelingsgeld kopen we al jaren een aflaat voor ons schuldgevoel over slaverij, kolonialisme en Europese landbouwsubsidies, maar de gewone Afrikaan wordt er geen kroeshaar beter van.

Feest
Nee, dan is het leuker en effectiever om samen met Sierra Leone een mooi feest te organiseren van dat geld. En je ziet er nog eens wat van terug. Want ontwikkelen, dat doe je samen! BAM, Volker Wessels, Philips kunnen prima met de plaatselijke aannemers de stadions neerzetten. Onze nerds uit Delft kunnen met de bollebozen van het lokale Fourah Bay College, de automatisering en de scoreborden uitpluizen. En Heineken, dat al in Sierra Leone zit, kan samen met Star Beer de drankjes doen.

Zo genieten we met een beetje lef en goedaardige VOC-mentaliteit over zestien jaar van een grootse Olympische opening. Uiteraard met Ebenezer Calendar & His Maringar Band en Andre Rieu. Terwijl Eunice Barber, de hardloop legende afkomstig uit Sierra Leone, met haar Olympische fakkel voor het eerst het heilige vuur ontsteekt in de Afrikaanse nacht. Let the Games begin.

Jan Bennink is reclameman, publicist en columnist voor Volkskrant.nl

Meer over