Ja, dit staat ook op het internet

Een volstrekt arbitraire, vrijwel willekeurige, in veel gevallen contextloze, omgekeerd chronologische dagelijks aangevulde verzameling opmerkelijk- en demoeitewaardheden uit de vergaarbak die het internet heet.

Een knikje naar de meester: de niezende panda. Beeld
Een knikje naar de meester: de niezende panda.Beeld

9 december

Terwijl bollebozen in Parijs hun hoofd breken over de vraag hoe de aarde niet te warm wordt, maakte persbureau AFP een animatie waarin we een horrorscenario krijgen voorgeschoteld. Wat als we er niet uit komen, daar op die klimaattop? Dan ziet de aarde er in 2050 zo uit, bij een temperatuurstijging van 3,5 graden.

Nog zeven nachten slapen en dan draait de nieuwe Star Wars: The Force Awakens ein-de-lijk in de bioscoop. Fans worden intussen vanuit alle hoeken warmgedraaid voor de reis naar 'a galaxy far, far away'. Bijvoorbeeld met dit indrukwekkende muziekstuk. Gitarist Cooper Carter vervult alle 31 rollen van het orkest op vijftig verschillende gitaren. En dat klinkt zo.

Ach, die donkere dagen voor kerst. Perfect voor een goed glas whiskey bij een knisperend haardvuur. Dat, zo moeten de whiskeymakers bij Lagavulin gedacht hebben, vormt het ideale decor voor een commercial. Van 45 minuten. In onderstaand spotje nipt de Amerikaanse acteur Nick Offerman, ultieme mannen-man Ron Swanson in de serie Parks & Recreations, drie kwartier lang van een glas whiskey. Leun achterover, schenk uzelf een borrel in en geniet van uw gezelschap.

8 december

De Keniaanse president Uhuru Keyatta heeft zijn vizier op het buitenland gericht, constateerde de Keniaanse krant The Daily Nation recent. Sinds zijn aantreden in 2013 heeft hij al 43 werk- en staatsbezoeken afgelegd. Zijn voorganger ging in de tien jaar dat hij het presidentschap bekleedde slechts 33 keer op stap. Op sociale media is Keyatta nu het mikpunt van spot, getuige deze tweets.

Als ik zeg dat u minstens vijf nummers mee kunt zingen van de Zweedse muzikant Max Martin, dan zal u waarschijnlijk zeggen dat ik maar wat bazel en ik uw muzikale kennis overschat. Als ik vervolgens zeg dat hij, na Beatles Paul McCartney en John Lennon, de meeste nummer 1 noteringen in de Amerikaanse Billboard-ranglijst op zijn conto mag schrijven, ook dan zal u mij vreemd aankijken.

Maar het was niet Katy Perry die een meisje zoende (en het wel leuk vond) of Britney Spears die nog één keer geslagen wilde worden, maar de 40-jarige Max Martin. Hij produceerde en schreef nummers voor artiesten als Adele, Katy Perry, Taylor Swift, The Backstreet Boys, P!nk en Britney Spears, wat hem de meest invloedrijke artiest van deze tijd maakt. Bekijk hieronder een compilatie van al zijn Billboard-hits van 1995 tot 2014.

7 december

Grabbelton internet trapt af met iets dat niets met internet te maken heeft, maar een digitale weergave is van een papieren voorpagina. Nu is het wel zo dat u die voorpagina niet gezien had vermoedelijk als er geen internet was geweest. Denkt u daar rustig over na.

Mocht u de film Thru You Princess hebben gezien, of nog gaan zien, dan kunt u vrienden en familie vertellen dat u Kutiman, een van de twee hoofdpersonages uit de hartverwarmende film, al kende dankzij grabbelton internet. Dat geeft de burger moed, niet? Hier een van de liedjes van Princess, youtubezangeres, die door Kutiman werd gemixt tot een echt nummer.

Zou de Amerikaanse Allerhande hebben geschreven dat een beroemdheid in je ramen wonderen doet? Zou er sprake zijn van een hype die onverbiddelijk komt overwaaien uit New York? Geen idee. Maar het begon op Instagram, dat is zeker.

4 december

Nog een keer Adele? Ja, nog een keer Adele. En opnieuw een bijzondere uitvoering? Ja, opnieuw een bijzondere uitvoering. Luister maar.

En een duidelijke boodschap op de voorpagina van Daily News, naar aanleiding van de schietpartij in San Bernardino, waarbij 14 mensen om het leven kwamen. Een sneer naar politici die bidden voor de slachtoffers, maar niks aan de wapenwetgeving willen veranderen.

Pas maar op, sommige dieren moet je niet zomaar wegzetten als huisdieren. Nee, dat zijn gecertificeerde 'emotional support animals'. Marc Philippe Eskenazi ging voor The New Yorker op pad met zijn eigen 'emotional support animals', een zwijn, parkieten, een kalkoen. Echt waar: ook een lama. Kijk het geestige filmpje hieronder.

3 september

'We wants it, we needs it. Must have the precious. They stole it from us. Sneaky little hobbitses. Wicked, tricksy, false!' Wie kan ooit Gollum vergeten, het tragische wezen uit The Lord of the Rings, in de films meesterlijk vertolkt door Andy Serkis? Een voormalige Turkse ambtenaar moet kennelijk aan Gollum denken als hij president Erdogan ziet. Op sociale media verspreidde hij foto's waarin hij foto's van Gollum en Erdogan naast elkaar zet: verbaasd kijkend, lachend, etend.

Een Turkse rechtbank gaat nu uitzoeken of de ambtenaar de president daarmee heeft beledigd. Omdat de rechtbankvoorzitter de films nooit heeft gezien, vraagt hij gedragswetenschappers en een film- en tv-deskundige om raad. Een ingewikkelde zaak, want Gollum is een karakter met twee persoonlijkheden: Gollum is gemeen en kwaadaardig, maar Sméagol is kinderlijk en zachtmoedig. In februari wordt de zaak hervat. Sméagol: 'I'm not listening... I'm not listening...'

Het laadscherm is een van de grootste ergernissen van veel gamers. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom die schermen meestal zo saai zijn? Waarom vermaken ontwikkelaars de speler niet wat vaker met een mini-spelletje terwijl de (spel)computer het volgende level of circuit aan het laden is? Het antwoord is simpel: een patent van uitgever Namco uit 1995 verbood dat. Alleen spellen van deze uitgever mochten minigames in laadschermen opnemen.

Maar er is goed nieuws: nu, twintig jaar later, is dat patent verlopen. En dus staat de weg weer open voor creatieve ontwikkelaars om leuke spelletjes te bedenken voor tijdens de laadschermen. Om dit te vieren is er een speciale 'game jam' (bijeenkomst voor spelontwikkelaars) georganiseerd, waarbij spellenmakers wordt gevraagd om een interactief laadscherm te ontwerpen waarmee de afkeur voor het patent van Namco wordt weerspiegeld.

Zie hier een aantal inzendingen (waarvan sommige speelbaar zijn in de browser).

null Beeld
Beeld

1 december

De Paus krijgt tijdens zijn bezoek aan drie Afrikaanse landen niet alleen bijval van de bevolking van de landen die hij bezocht, maar ook op het internet. Met de hashtag #popebars en een foto van de Paus waarop het lijkt alsof hij rapt, worden raps geparodieerd met christelijke teksten. Een nieuwe meme is geboren.

Inherent aan het internet lijkt het posten van racistische, discriminerende of andere beledigende berichten. De Braziliaanse campagne 'virtueel racisme, echte consequenties', doorbreekt de scheidslijn tussen het internet en de offline wereld door racistische berichten op billboards te printen. Deze enorme borden worden vlakbij de locatie geplaatst waar de tweets vandaan zijn verzonden.

Tegen de BBC zegt een woordvoerder van de organisatie achter de campagne: 'De mensen denken dat ze comfortabel thuis kunnen zitten doen wat ze maar willen. Wij laten dat niet gebeuren. Ze kunnen zich niet verbergen, we zullen ze vinden.'

'Ik kwam thuis, ruikend naar zwarte mensen.' Beeld Racismovirtual.com.br
'Ik kwam thuis, ruikend naar zwarte mensen.'Beeld Racismovirtual.com.br
'GFY (go fuck yourself, red.) neger, als ik jou was, zou ik me wassen' Beeld Racismovirtual.com.br
'GFY (go fuck yourself, red.) neger, als ik jou was, zou ik me wassen'Beeld Racismovirtual.com.br

27 november

U herinnert zich vast de #IceBucketChallenge nog wel: mensen lieten vrijwillig een bak met ijs over hun hoofd leeggieten om aandacht te vragen (en/of geld te doneren) voor de spierziekte ALS. En je kon erop wachten: er is nu een opvolger voor deze rage opgestaan: #CondomChallenge. Daarbij laat iemand een met water gevuld condoom boven je hoofd los. Hilariteit verzekerd.

Deze Japanse jongens gelden als de aanstichter van deze viral:

Het goede doel? Aandacht vragen voor veilige seks, volgens sommigen. Maar zolang er nog niet op grote schaal een goed doel aan gekoppeld is, gaan we er maar vanuit dat vermaak de belangrijkste drijfveer is. Al was het maar omdat condooms die hiervoor gebruikt worden niet meer geschikt zijn voor veilige seks. Je moet het condoom kapotmaken om niet te stikken. Niet geschikt voor kinderen dus, of om in je eentje te doen.

Net zoals bij de #icebucketchallenge zijn de bloopers eigenlijk nog het leukst.

Iets compleet anders dan. We sluiten af met een handleidinkje voor Britten die het Franse volkslied mee willen zingen.

26 november

Hondenliefhebbers opgelet. Kent u deze al? De film Doggiewoggiez! Poochiewoochiez! (2012) is een soort surrealistische remake van de toch al zo surrealistische klassieker The Holy Mountain (1973) van Alejandro Jodorowsky. Hoewel, een echte remake mag je het misschien niet noemen. De film volgt losjes het originele verhaal, en vertelt het door uitsluitend fragmenten uit hondenfilms en -filmpjes te gebruiken. Van Beethoven tot een instructievideo voor hondenmassage. Knap gedaan.

De gemeente Utrecht heeft het begrepen. Want hoe genereer je de meeste aandacht voor de mededeling dat bijstandgerechtigden voortaan moeten voldoen aan het taalniveau dat iemand heeft die naar de middelbare school gaat? Juist, door spelfouten in het betreffende persbericht te zetten. 'Hierin wordt het taalniveau bepaalt', schreef de gemeente. Nadat men er op Twitter hartelijk om heeft kunnen lachen, paste de gemeente het persbericht aan. Inmiddels weet iedereen dat Utrecht beleid heeft ontwikkeld om de taaleis te kunnen gaan uitvoeren. Slim hoor.

25 november

We beginnen deze grabbelton internet met een uitstapje naar grabbelton beeldbuis. Omdat het 50-jarige bestaan van de Ster te vieren, wordt eenmalig de Gouden Loeki Aller Tijden uitgereikt voor de beste Nederlandse reclame sinds 1965.

De Ster heeft een publiekspanel een selectie van vijftig reclames laten maken, een vakjury heeft hier vervolgens twaalf uit gekozen. Eén van de twaalf wordt vanavond gedoopt tot Beste Reclame Alle Tijden.

Een van de genomineerden is Petje Pitamientje. 'Mijn moeder zegt dat pindakaas zo gezond voor me is, omdat er zoveel pitamientjes inzitten, stom hè. Maar ik vind het gewoon lekker,' is de boodschap van een blond knulletje in de reclame voor Calvé Pindakaas. De NOS zocht de makers van het filmpje op die wisten te vertellen dat het jochie na dertig opnamen bijna in huilen uitbarstte.

Terug naar het internet. De hoax van de dag komt van de Vietnamese Phuc Dat Bitch die vorig jaar in de media kwam vanwege zijn enigszins opvallende naam. De BBC liet zelfs een expert aan het woord over de uitspraak van de naam, maar helaas, vandaag komt Phuc Dat uit de kast als 'Joe Carr'.

In een Facebookpost doet hij de beweegredenen uit de doeken voor zijn actie: 'I've never believed it's necessary for it to be mandatory to have your entire name to be published on social media. People should be free to use any name they desire.'

O, én die zogenaamde 'Joe Carr', misschien moet u die naam eens uitspreken.

24 november

Gròòtgragtegat, Amsteldonk of Poalkesdurp? Dat zijn carnavalsnamen, onmiskenbaar. Maar niet voor Brabantse dorpen. Nee, het zijn suggesties voor een carnavalsnaam voor Amsterdam. Stemmen kan hier.

Het begon natuurlijk allemaal met 'kut' en 'lul' leggen met chocoladeletters. En dan lachen als er een keurige meneer of mevrouw lang liep. Ja, dat was vroeger leuk. Nu is je puberale grapje alleen leuk als het viral kan gaan. En het liefst internationaal. Zie hier het resultaat: blowjob.

23 november

Aandacht voor een serieuze zaak: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het is eens niet Trump die de kritische internetredacteur de wenkbrauwen doet fronsen, maar een democratische kandidaat uit New Hampshire. Vermin Supreme wil met zijn pony-economie de wereld verbeteren. Zijn plannen om IS te verslaan bevatten 'veel ponies - ponybommen, ponydrones, ponytanks, ponytroepen - hoeven op de grond en laarzen op het hoofd. We krijgen ze eronder,' aldus de met laars bemutste kandidaat tegen New Hampshire Public Radio.

Motherboard maakte in 2013 een korte documentaire over de man die zich al sinds 2004 in de politiek mengt. Bekijk 'm hieronder.

Iets geheel anders: een liefdesbrief. Fotografe Lynsey Addario was op Sicilië om de vluchtelingencrisis vast te leggen, toen ze onderstaande liefdesbrief op het trottoir vond. Ze vertaalde de brief uit het Egyptisch: 'Rana, ik wil heel graag bij je zijn. Vergeet me niet. Ik hou heel erg van je. Mijn wens is dat je me niet vergeet. Het ga je goed mijn liefde. A houdt van R. Ik hou van je.'

20 november

Welk stelletje is verantwoordelijk voor de eerste interraciale zoen op de Britse televisie? Die vraag wordt meestal beantwoord met Captain Kirk en Lieutenant Uhura uit Star Trek. Puristen wijzen er dan op dat Giles Farmer en Louise Mahler van Emergency Ward 10 hen al voor waren.

Maar het Britse filminstituut BFI heeft nu ontdekt dat ook dát eigenlijk niet klopt, schrijft The Guardian. Uit hun filmarchief doken namelijk nog oudere beelden op van een 'interraciale zoen': een drama genaamd You in Your Small Corner dat in 1962 is uitgezonden toont volgens het instituut de allereerste zoen van twee mensen van verschillende rassen. De acteurs Lloyd Reckord en Elizabeth MacLennan hebben daarmee Kirk en Uhura met ongeveer zes jaar verslagen.

null Beeld
Beeld

Je bent verliefd en zet dolgelukkig allemaal foto's van jou en je vlam op Facebook. Maar dan gaat het uit, en verschijnen er soortgelijke foto's van je ex met zijn of haar nieuwe geliefde. Het is pijnlijk en overkomt veel mensen. Gelukkig heeft Facebook daar nu iets op gevonden. Een pakket aan nieuwe tools zorgt ervoor dat je in je tijdlijn minder te zien krijgt van die ex, zodat je hem of haar niet per se hoeft te blokkeren. Daarnaast zul je niet meer steeds het verzoek krijgen om je ex in foto's te taggen, en kun je jezelf gemakkelijker untaggen bij bestaande foto's waarop je nog met je ex te zien bent.

Vooralsnog alleen beschikbaar op de mobiele versies van Facebook in de VS, maar bij succes wordt het verder uitgerold, aldus Facebook.

19 november

Hoe zouden de bekende Pinguins uit de animatiefilms Madagascar er in het echt uitzien? Misschien zoals op onderstaand filmpje. Qua gedrag doen ze er in elk geval sterk aan denken. De vijf pinguins probeerden onlangs te ontsnappen uit de Deense Odense Zoo, maar werden betrapt doordat ze pootafdrukken achterlieten.

'Facebook denkt dat ik een terrorist ben.' Isis Anchalee, een software-ontwikkelaar uit San Francisco, was niet blij toen ze ontdekte dat haar Facebook-account offline was gehaald, schrijft persbureau Reuters. 'Zelfs het sturen van mijn paspoortfoto was niet genoeg om 'm weer online te krijgen.' Facebook heeft in een reactie gezegd dat er een foutje is gemaakt bij het beoordelen van nepaccounts, en heeft het profiel van Anchalee inmiddels weer geactiveerd. Het is wel een gevoelig foutje, want volgens Reuters maken wereldwijd veel mensen met de naam Isis zich zorgen over het feit dat de terreurorganisatie die onder andere achter de aanslagen in Parijs zit onder dezelfde naam opereert.

Berichten schrijven met de hanenpoten van Albert Einstein, wie wil dat nou niet? Er blijkt al een tijdje een speciaal lettertype beschikbaar te zijn dat precies dat doet. Hier te vinden.

18 november

Vandaag is bekendgemaakt welke boeken kans maken op de jaarlijkse Bad Sex in Fiction Award, de Britse prijs voor de slechtste of meest overbodige seksscène in een roman.

Waarom deze prijs er is? Het moet de aandacht vestigen op de onnodig slechte manier waarop seks vaak in romans beschreven wordt, maar moet met name het schrijven van dit soort overbodige passages ontmoedigen.

Hier kunt u lezen aan welke citaten de schrijvers hun nominatie hebben te danken. De winnaar wordt 1 december bekendgemaakt.

Een van de genomineerden. Beeld
Een van de genomineerden.Beeld

Matthijs van Nieuwkerks reactie op de terreurdreiging bij Duitsland-Nederland gisteravond viel niet helemaal in de smaak bij de kijkers van De Wereld Draait Door.

'Ik krijg een heel merkwaardig bericht voor mijn snufferd. Het heeft niks met deze taart te maken - wel met het eerste gesprek. 'Nederland-Duitsland afgelast, verdacht pakketje, bleek ongevaarlijk, stadion ontruimd',' zei hij terwijl hij een stuk taart van topchef Robert Kranenborg opat. Om te vervolgen met: 'Heerlijke taart, zeg, formidabele taart.'

Lego-gerelateerde blessures, wie heeft ze vroeger niet gehad door per ongeluk op een legoblokje stappen. Deze ellende kan nu verleden tijd worden. Het speelgoedbedrijf heeft met de hulp van een Frans reclamebureau anti-LEGO Slippers gemaakt.

Veel heeft Lego er niet laten produceren; er zijn er maar 1500 paar, die worden verloot onder klanten die een verlanglijstje invullen op de Franse Legowebsite.

Eerder

Lees hier het vorige overzicht terug.

Meer over