Ja, dit staat ook op het internet

Een volstrekt arbitraire, vrijwel willekeurige, in veel gevallen contextloze, omgekeerd chronologische dagelijks aangevulde verzameling opmerkelijk- en demoeitewaardheden uit de vergaarbak die het internet heet.

Een knikje naar de meester: de niezende panda. Beeld null
Een knikje naar de meester: de niezende panda.

28 augustus

Dit gebeurt wanneer je als man in een dronken bui een caravan koopt voor bijna 90 duizend euro en het vervolgens aan je wederhelft vergeet te melden. Dan belandt die op eBay, met de titel 'Shithouse crap caravan, geschikt voor achtervolgingen, smerige zaakjes en moorden'.

'Blijkbaar ben ik al drie weken mede-eigenaar van deze verschrikkelijke caravan. Mijn dronken man kocht het via eBay, en vergat te vertellen dat hij een vrije dag had genomen om aan de andere kant van het land de caravan op te halen. (..) Gelukkig ben ik goed van vertrouwen en ga ik ervanuit dat hij het niet heeft gekocht om zijn minnares in te ontvangen.'

Interesse? Bieden kan hier. Voordeel: inclusief gratis idiote echtgenoot voor het winnende bod. Nadeel: op te halen in Engeland.

null Beeld null

Mocht u het gisteren gemist hebben: de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt is na zijn overwinning op de 200 meter bij de WK atletiek in Peking ondersteboven gereden door een cameraman op - jawel - een segway.

Tijdens zijn ererondje langs het publiek werd de sprinter vanachter aangereden. Bolt viel hard op zijn rug en tastte even aan zijn kuit, maar leek geen blessure te hebben opgelopen.

En dan het bewijs waar we allemaal niet op zaten te wachten: Donald Trump draagt geen toupet. Zie hier een vrouw die de haardos van de presidentskandidaat mocht inspecteren:

27 augustus

Het zou voor één dag een einde moeten maken aan 'de eeuwige rivaliteit' tussen fastfoodgiganten McDonald's en Burger King. Burger King wil de handen ineenslaan met de snackrivaal om een McWhopper te creëren, in naam van de vrede, uiteraard.

Het lijkt Burger King menens te zijn. Het bedrijf plaatste woensdag paginavullende advertenties in onder meer The New York Times en The Chicago Tribune waarin het een wapenstilstand met McDonald's voorstelt. Als McDonald's akkoord gaat, wil Burger King de fusieburger één enkele dag verkopen in Atlanta, een stad die precies tussen de twee hoofdkwartieren van de bedrijven ligt.

McDonald's-directeur Steve Easterbrook reageerde via Facebook op het voorstel. Hij zei dat het een goed doel diende, maar deelde ook een kleine sneer uit aan de concurrent. 'Laten we erkennen dat we vriendelijke concurrenten zijn en dat het in de verste verte niet op de echte pijn en het lijden van een oorlog lijkt. Volgende keer is een belletje genoeg', aldus Easterbrook.

null Beeld null

De Hubble Space Telescope, een van NASA's paradepaardjes en verantwoordelijk voor de spectaculairste beelden uit de ruimte, heeft een nieuwe foto gemaakt van de Vlindernevel. De Vlindernevel is een van de helderste planetaire nevels en dankt zijn opvallende vorm aan een platte schijf van stof rond de stervende ster in het centrum; het weggeblazen gas kan daardoor alleen naar rechtsboven en naar linksonder ontsnappen.

Over 10 duizend jaar is de nevel verwaaid en is de ster ineengeschrompeld tot een kleine, compacte witte dwerg, nauwelijks groter dan de aarde. Bekijk hier de foto in het groot.

De Vlindernevel. Beeld null
De Vlindernevel.

Gisteravond gaf Taylor Swift haar vijfde en laatste optreden in het Staples Centre in Los Angeles. En na een lange rij gastoptredens van onder anderen Mary J. Blige, Justin Timberlake, Julia Roberts en Lena Dunham was het nu de beurt aan Friends-actrice Lisa Kudrow a.k.a. Phoebe. Samen speelden ze Smelly Cat, u weet wel, de hit die Phoebe voor haar vrienden in koffiezaak Central Perk speelde.

26 augustus

Het is al behoorlijk uniek als je een organisme spot dat volgens sommige wetenschappers misschien wel het zeldzaamste wezen op aarde is. De Amerikaanse bioloog Peter Ward lukte dat zelfs twee keer. Afgelopen juli kwam hij tijdens onderzoek in de wateren bij Papoea-Nieuw Guinea de Allonautilus scrobiculatus tegen, een zeer zeldzame soort nautilusschelp. Dertig jaar eerder kwam hij ook al een van deze 'levende fossielen' tegen, schrijft Cnet. Nautilussen zijn al vanaf het begin van het trias-tijdperk onder ons. Ward hoopt er ooit nog eens een tegen te komen.

null Beeld null

In juni overleed Tama, de stationsopzichter van het Japanse Kishi Station. De vrouwtjeskat was tevens de mascotte van het station. Nu de rouwperiode van vijftig dagen (volgens goed Shinto-gebruik) voorbij is, is de opvolger van Tama bekendgemaakt, schrijft CNN. Er waren veel kandidaten voor de post, maar Tama's voormalige assistente Nitama is uiteindelijk degene die in haar pootafdrukjes treedt.

De vijfjarige poes heeft al flink wat ervaring. Voordat ze Tama's assistente werd, was ze de stationsmeester van het verderop langs hetzelfde spoor gelegen Idakiso Station. Ze is geboren in Okayama City en werd op een regenachtige dag onder een auto gevonden, voordat de Japanse spoorwegen haar adopteerden. Tama slaagde erin om namens de omwonenden de stervende spoorlijn van de ondergang te redden. Nu is het Nitama's taak om de boel in goede banen te leiden.

Tama Beeld null
Tama

Hier een filmpje van een groep kangoeroes die een paar fietsers in een park bij het Australische Melbourne de stuipen op het lijf jaagt. 'Het lijkt wel een zombie-apocalyps, maar dan met kangoeroes.'

25 augustus

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is de verlosser. Tenminste, als we op dit kuipje margarine af mogen gaan. Want zoals dat ook zeer geregeld met de beeltenis van Jezus gebeurt, dook de tronie van Trump plotseling op in de margarine. Tot de schrik van de Amerikaanse Jan Castellano, die het kuipje had geopend.

Niet erg smakelijk, wel vermakelijk, vond ze: 'Trump is tegenwoordig écht overal.' Ze had honger, dus ze at om het hoofd van de Republikein heen. Het gezicht zelf liet ze smelten. 'Ik hoop dat dat ook met zijn politieke campagne gebeurt.'

Ziet u ook regelmatig een gezicht waar geen gezicht zou moeten zijn? Geen zorgen, dat is heel normaal.

Inderdaad, het is hem echt. Beeld null
Inderdaad, het is hem echt.

Het lijkt erop dat deze verminkte toekan prima met een kunstsnavel toe kan. De vogel, genaamd Tieta, werd gered uit de handen van smokkelaars in Rio de Janeiro. Ze was een flink deel van de bovenkant van haar snavel kwijt. Een Braziliaanse milieu-organisatie werkte samen met drie universiteiten om een bijzondere prothese voor haar te maken. Die is van plastic en afkomstig uit de 3D-printer. Het ontwikkelen kostte drie maanden, het printen twee uur, en binnen enkele dagen kon Tieta weer normaal eten.

Het is niet duidelijk wanneer Tieta precies verminkt raakte. Mogelijk werd ze mishandeld door de smokkelaars, of misschien raakte ze gewond tijdens een vechtpartij met een grotere toekan met wie ze in een kleine kooi zat.

25 augustus

'De huizen staan nog maar net, of ze denkt aan stoppen'. 'Euthanasie onder de veertig is geen ontsnappen mogelijk'. 'Deze wondermooie roman leert je meer over het functioneren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij tegen Groningens aardbevingen aan.' Op het eerste gezicht lijken dit typische clickbait-koppen: koppen die weinig nieuws bevatten maar puur zijn gemaakt om de interesse van de lezer te wekken. Maar wie beter kijkt, ziet dat er iets vreemds aan is. Grammaticaal lopen ze een beetje mank.

Dat komt omdat ze afkomstig zijn van de koppengenerator die Volkskrant-programmeur Hay Kranen heeft gebouwd. 'De kans is ongeveer 50% dat het grammaticaal niet klopt, maar het wonderlijke is dat die kop is gegenereerd zonder dat de computer iets weet over de grammatica van het Nederlands', schrijft hij op zijn site. Probeer het hier zelf uit.

24 augustus

Bandleden van Foo Fighters verrasten dit weekend de omstreden Westboro Baptist Church met een bezoekje in Kansas City. De band reed met een pickup langs het hoofdkantoor van de kleine kerk, terwijl het nummer Never Gonna Give You Up van Rick Astley uit de speakers klonk.

Dave Grohl en kornuiten hielden spandoeken vast met daarop teksten als Keep it Clean en You Got Rick Roll'd Again. 'Rickrolling' is een internetfenomeen uit 2007. Internetgebruikers worden naar een op het eerste zicht interessante link gelokt, waarna ze vervolgens het nummer van Astley te horen krijgen.

De controversiële organisatie - vooral bekend van provocerende demonstraties bij begrafenissen van gesneuvelde militairen en homoseksuelen - had eerder een optreden van de band verstoord met een homofoob protest.

Hoe zou het zijn om in de schoenen van de tweejarige prins George te staan? De 23-jarige Max Knoblauch van Mashable deed de proef op de som en kleedde zich een week lang net zoals het zoontje van William en Kate.

'Mijn week als Royal Baby heeft me veel geleerd: het kan New Yorkers niet schelen wat je draagt. Het is verrassend eenvoudig je te kleden als een baby door te winkelen bij Macy's. Laat je niet kwetsen door opmerkingen van collega's. Crocs vallen best mee. En het belangrijkste: dit soort journalistiek als is van cruciaal belang', aldus Knoblauch.

Bekijk hier het hilarische resultaat.

21 augustus

'Wat ze tegenwoordig allemaal voor apps bedenken...' Je hebt het je tante vast een keer horen zeggen op een verjaardag. Welnu, wij zeggen het ook na het lezen van deze kop op nu.nl: ' Nieuwe app brengt poepende mensen in contact'.

'Zie het als een magische plek waar mensen elkaar wereldwijd in anonimiteit kunnen ontmoeten om te genieten van een moment van zen, vrede en rust.'

Juist ja.

Hier worden we trouwens ook niet veel vrolijker van: een pretpark ontworpen door de Britse kunstenaar Banksy: Dismaland - zeg maar een gitzwarte versie van Disneyland. Hieronder een videorondleiding.

20 augustus

De Volkskrant kwaliteitsjournalistiek? Nou, wij willen ook niet álle verhalen kapotchecken. Alleen al deze kop: 'Politie arresteert papegaai na uitschelden van vrouw'.

Precies, geloven we meteen. En we schrijven voor het gemak ook WTF.nl over: 'Volgens het Indiaase Zeenews werd de vrouw al twee jaar lastiggevallen door de papegaai van haar stiefzoon. Ze had inmiddels ook al drie klachten ingediend, maar dat had nooit iets opgeleverd. Tot afgelopen dinsdag dan. De vogel schold te vrouw elke keer uit als ze langs het huis van haar stiefzoon liep. Volgens de politie had de vrouw ruzie met haar stiefzoon en kopieerde de papegaai het gedrag van zijn baasje.'

Altijd mooi: nerdige liefhebbers met veel tijd. Zie bijvoorbeeld deze clip voor Straight Outta Compton, de biopic over de legendarische hiphopgroep. Gemaakt in GTA. Net echt dus.

19 augustus

Een tragisch ongeval maakte zondag al een einde aan het leven van de beroemdste Batman-imitator ter wereld. 'Het voelt alsof ik een verantwoordelijkheid heb die de verantwoordelijkheid van een normaal persoon overstijgt', zei hij over zijn rol. Vandaag werd bekend dat ook de allereerste Batgirl is overleden. Yvonne Craig speelde de rol van de vrouwelijke tegenhanger van Batman in de Batman-televisieserie uit de jaren 60. Ze was daarmee de eerste vrouwelijke superheld op televisie, schrijft CNN in een postuum.

Het zal met de achtergrond van de auteur te maken hebben. En met het feit dat de jaren '90 nou eenmaal fotogeniek zijn (zeker nu modegril normcore - gebaseerd op die jaren - inmiddels het straatbeeld weer bepaalt). En eigenlijk ook omdat het Eindhovense Stratumseind misschien wel de puurste uitgaansgelegenheid van Nederland is (we willen u deze verhandeling van Theo Maassen over de bewuste straat zeker niet onthouden).

Goed. Een half uur ruw filmmateriaal van een willekeurige vrijdagmiddag op het Stratumseind in 1992. Voor de liefhebber, zullen we maar zeggen.

18 augustus

Volgens Britse media gaat streetartkunstenaar Banksy aankomend weekend zijn eigen pop-up pretpark openen. Het attractiepark zou Dismaland gaan heten en moet een soort sinistere variant van Disneyland worden. Zo heeft Dismaland onder meer een post-apocalyptische versie van het kasteel van Assepoester, een sculptuur van een steigerend paard, een s-vormige gastanker en diverse andere excentrieke attracties.

Het project wordt gebouwd op een verlaten strand bij Weston-super-Mare. Het gebied zou sinds een paar maanden onder het mom van 'het schieten van een Hollywood-film' zijn afgesloten. Maar doordat er nooit cameraploegen zijn gezien en Holly Cushing (vermoedelijk Banksy's manager) is gespot bij de plek, werden Britse media achterdochtig. Bekijk hier de beelden:

null Beeld null

De Canadese Kyler Zeleny heeft in de afgelopen jaren duizenden polaroids van onbekenden verzameld. Nu heeft hij ze allemaal online gepubliceerd om erachter te komen wie die mensen op de foto's zijn. Ziet u een bekende?

Op Zeleny's website legt hij uit hoe het idee is ontstaan: 'Een paar jaar geleden vond ik een doos met polaroids, 484 foto's om precies te zijn. Ik gebruikte de beelden als bron bij onderwerpen met betrekking tot gevonden foto's, familiealbums en de erfenis van een individu. Naarmate de tijd verstreek bleef ik polaroids verzamelen voor hun theoretische en esthetische waarde. (..) Het frustreerde me dat ik de beelden nooit volledig zou kunnen begrijpen: wie waren deze mensen, wat deden ze en nog belangrijker: waar zijn ze gebleven? Hun context en dus hun betekenis waren voor altijd verloren.'

null Beeld null
null Beeld null

Een van de 'proefbollen' voor het kunstwerk Kissing Earth voor het Centraal Station in Rotterdam is alweer lek geprikt, meldt gemeenteraadslid Zouhair Saddiki van D66 op Twitter. 'Het zijn lelijke ballen volgens de Rotterdammert.' De ballonnen waren vanochtend opgeblazen tot ongeveer 10 meter hoogte.

Volgens RTV Rijnmond zijn de reacties op het kunstwerk overwegend negatief: 'Rotterdam ik jank' en 'Wat erg dit. Laat alsjeblieft ons prachtige stationsplein leeg.' Sinds vorig jaar bestaat dan ook de actiepagina Pleurt op met je ballen. 'Spuiglelek zijn ze, die ballen', aldus de initiatiefnemer.

Het ontwerp van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson moet vanaf het najaar het stationsplein in Rotterdam sieren. Lees ook: Mooie aanwinst of sta-in-de-weg? (+)

Het kunstwerk Kissing Earth van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Beeld null
Het kunstwerk Kissing Earth van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson.

17 augustus

'Is it a bird? Is it a plane? No, it's...Vladimir Poetin?' Het was weer eens wat anders boven de skyline van New York afgelopen week. Een grote zwerm vogels vloog boven de Williamsburg Bridge in Brooklyn, de Amerikaanse Sheryl Gilbert filmde het en zag vervolgens dat de zwerm een gezicht vormde. En dat gezicht leek op de Russische leider Poetin. Kijk maar:

null Beeld null

Vergeet Donald Trump en zijn beledigende uitspraken, en maak kennis met Wyatt Scott, kandidaat voor de Canadese parlementsverkiezingen komende oktober. Hij vliegt met een Canadese gans, doodt een draak, redt een vallende man, geeft een alien een boks, en dan hebben we het alleen nog maar over de eerste dertig seconden van zijn campagnefilmpje.

Het bizarre filmpje werd geproduceerd door studenten geworven op de Amerikaanse advertentiesite Craigslist. 'We willen de verkiezingen onder de aandacht brengen, dus kwamen we met deze slimme, korte video', vertelt Scott.

Wyatt Scott. En een alien. Beeld null
Wyatt Scott. En een alien.

Er bestaan tientallen biopics, biografische films die het leven van een bekend persoon navertellen. Op het waarheidsgehalte van biopics valt vaak iets af te dingen; zoals in de meeste biopics wordt ingewikkelde materie versimpeld of voor het gemak weggelaten.

Vulture zette de minst historisch correcte biopics ooit gemaakt op een rijtje. Zo is er de biopic Lisztomania, die losjes gebaseerd op het leven van componist Franz Liszt. De film heeft een waarheidsgehalte van slechts 12 procent. Bijvoorbeeld: 'Franz Liszt kwam niet uit de hemel gevlogen in een ruimteschip om te vechten met (de Duitse componist) Richard Wagner, die leek op het monster van Frankenstein en zich gedroeg als Hitler.' Lees hier meer.

13 augustus

Vroeger was de wereld zwart-wit, dacht ik als kind altijd. Want zo zag het er immers op televisie en op foto's uit. En wat ook opviel: mensen lachten bijna nooit. Waarom was dat? In een interessant artikel beantwoordt The Guardian die vraag. Het is niet alleen de lange sluitertijd of de lagere levenskwaliteit in de Victoriaanse tijd. Nee, het komt vooral doordat foto's veel zeldzamer waren dan nu, waardoor mensen ze veel serieuzer namen - het was als en soort zelfportret door een beroemde schilder. Wat een verschil met al die happy selfies van tegenwoordig.

Op een veiling bij online veilinghuis Catawiki heeft een veilingstuk van de Leeuwardense kunstenaar M.C.Escher (1898 - 1972) 1.600 euro opgeleverd. Dat lijkt niet bijster veel, totdat erbij wordt vermeld dat het niet om een van zijn kunstwerken gaat, maar om een rekening waarop hij voor omgerekend ongeveer duizend euro een litho, houtgravure en een houtsnede afrekende. Zijn handtekening staat erop, vandaar dat de rekening meer waard is dan de artikelen die erop worden afgerekend.

M.C. Esscher maakte schitterende houtsneden, houtgravures en lithografieën van in elkaar overvloeiende vormen en natuurkundig onmogelijke constructies. Hieronder enkele voorbeelden.

Geen vrolijke selfies voor Charles Darwin. Beeld null
Geen vrolijke selfies voor Charles Darwin.
null Beeld null
null Beeld null

12 augustus

Het is mooi weer, dus we brengen graag nog even deze grote zomerhit op YouTube onder uw aandacht. De drie Franse meiden Lucie, Elisa en Juliette vormen samen L.E.J. en zingen en spelen op het strand een mashup van de zomerhits van 2015.

11 augustus

Jawel, een 'vliegend spaghettimonster', in de oceaan. Medewerkers van oliebedrijf BP stuitten onlangs voor de kust van Angola op dit ongewone zeedier. Op een diepte van 1325 meter zagen ze met een onderwatervoertuig het wezen voorbij zwemmen en gaven het de bijnaam 'vliegend spaghettimonster'.

Het National Oceanography Centre in het Britse Southampton onderzocht de beelden van het zeedier en concludeerde dat het om een Bathyphysa conifera gaat, die behoort tot een groep waar koralen en kwallen onder vallen.

null Beeld null

Deze nieuwspresentator kon het geen minuut langer nog over de Kardashians hebben (Ja, de familie Kardashian, u kent ze wel, of u nou wilt of niet). De Amerikaanse FOX-presentator John Brown verliet de uitzending van FOX 35 News toen de niet-mediaschuwe Kim Kardashian en haar clan opnieuw ter sprake kwamen.

'Ok, ik geniet van mijn dag vandaag, dus ik weiger over de Kardashians te praten, je staat er alleen voor, Amy (zijn medeorganisator, red.). 'Ik kan het niet doen, ik heb genoeg van de Kardashians. (..) Ik word gek van deze familie, we praten iedere dag over deze familie!' Zie hier de tirade:

En dan nog de correctie van de dag uit The Times: 'Karol Wojtyla (paus Johannes Paulus II) was niet de eerste niet-katholieke paus in 450 jaar, maar - uiteraard - de eerste niet-Italiaanse paus.'

Lees ook Nico Dijkshoorns column (+) over zijn lievelingsrubriek in de Volkskrant: 'Aanvullingen & Verbeteringen'. Een krant met alleen correcties, daarop zou ik me direct abonneren.

10 augustus

Zomergasten zitten kijken? Dan is dit iets voor u. Ook een traditie, ook VPRO trouwens, maar dan rond kerst: het Marathoninterview. En het mooie is dat internet zich helemaal geen koekpaal aantrekt van jaargetijden en feestdagen natuurlijk. Het complete archief (sinds 1986) staat online (al een tijdje hoor, maar dit verdient zo nu en dan herontdekking), en zijn als podcast te downloaden of te beluisteren. Interviews van niet drie, maar soms vijf uur lang.

Grabbelton internet raadt vast de volgende aan, voor tijdens de afwas of andere momenten dat u niets te doen heeft: Jan Blokker, geïnterviewd door Chris Kijne in 1990, Freek de Jonge, in 1986 geïnterviewd door Ischa Meijer, en Henk Hofland, eveneens uit 1986, en eveneens in gesprek met Ischa Meijer. Toen Cor Galis nog glansrollen vertolkte.

Another maandag, another twittermeme, zoals onder kenners wel gezegd wordt. Tony Abbott, premier van Australië, schittert in deze als hoofdpersonage in zijn eigen films. Waarom weten we ook niet.

Een kleine stap voor de mensheid, een grote voor de ruimtevaarder: voor het eerst zal er aan boord van het internationale ruimtestation ISS sla worden gegeten die in de ruimte is gekweekt. Video hieronder, uitleg op meerdere plekken.

7 augustus

Met een daverende militaire parade en een eindeloze zee vlaggen poogt Egypte donderdag een nieuw politiek en economisch tijdperk voor zichzelf te lanceren. F-16's met driekleurige rooksporen wisselen helikopters met Egyptische vlaggen af, boven staatshoofden, journalisten, een leger special forces en het glinsterende blauw van een nieuw Suez-kanaal. Egypte ziet het als een cadeau aan de wereldgeschiedenis. (+)

Het juiste gevoel voor drama ook bij de Egyptische staatstelevisie. Want horen we daar niet de introtune van Game of Thrones? Juist.

Daar lig je dan. Dacht je echt dat je ermee weg zou komen? Nee, toch? Onderstaande werd al ruim drie miljoen keer aangeklikt en de man werd, uiteraard, later alsnog opgepakt.

null Beeld null

6 augustus

Stel, je bent onderzoeker, handig met computers en nieuwsgierig naar hoeveel prijsvragen op Twitter je kunt winnen. Wat doe je dan? Je schrijft een programaatje (een zogenoemde twitterbot) dat alle tweets afstruint naar wedstrijden in de trant van: 'retweet dit om een kans te maken op dit'. Dat is precies wat Hunter Scott deed, schrijft The Next Web. De Amerikaan deed met behulp van zijn scriptje in negen maanden mee aan 165 duizend twittercompetities en won daarbij ongeveer duizend prijzen. Geen grote succes-ratio, maar aangezien hij er relatief weinig voor hoefde te doen toch mooi meegenomen.

Scott heeft veel prijzen niet in ontvangst genomen omdat hij er niet in geïnteresseerd was. Maar uit zijn lijst van gewonnen prijzen valt op te maken dat hij toch een divers prijzenpakket bij elkaar verzameld heeft, met prijzen variërend van een meet en greet met Koekiemonster tot kaartjes voor een waterpark in Texas, in-game pokémon transfers, t-shirts en videogames. Meer informatie op zijn persoonlijke pagina.

Mannen hadden het maar zwaar in de jaren '50 en '60. Om de haverklap waren ze in gevecht met gevaarlijke dieren, van boze apen tot neushoorns en vogelspinnen. Dat is tenminste het beeld dat oprijst uit deze verzameling van sensationele covers van avonturenmagazines voor mannen, die de website BoingBoing.net online heeft gezet.

De afbeeldingen zijn afkomstig van de British Library, die meer dan een miljoen gescande afbeeldingen heeft geupload naar fotodeelsite Flickr. De afbeeldingen zijn door een 'geautomatiseerde curator' geselecteerd, en rechtenvrij te gebruiken en te delen. De afbeeldingen komen uit boeken, tijdschriften en andere documenten, en kunnen overal over gaan. De internetgemeenschap wordt uitgenodigd om enige orde in de chaos te scheppen door het materiaal te categoriseren.

null Beeld null
null Beeld null

4 augustus

Duikers hebben voor de Turkse kust een 'mysterieuze doorzichtige bubbel' ontdekt. De bolvormige massa heeft de grootte van een auto en een gelei-achtige substantie. Volgens Michael Vecchione, onderzoeker in de zoölogie, gaat het om een verzameling inktviseitjes, de grootste die hij ooit heeft gezien.

Waarschijnlijk is het een nest van de rode vliegende inktvis, een soort die meer dan anderhalve meter groot kan worden. Volgens Vecchione kunnen er miljoenen eitjes in de bubbel zitten. Dit soort eitjesverzamelingen worden zelden gezien, normaal zitten ze in veel diepere wateren en komen ze daarnaast snel uit.

null Beeld null

Deze 36-jarige Colombiaanse vrouw heeft na een jaar afwijzingen bij de gemeente eindelijk haar naam kunnen veranderen. Ladyzunga Cyborg - niet de meest gangbare naam - heet nu: ABCDEFG HIJKLMN OPQRST UVWXYZ. Waarom? 'Zodat mensen niet weten dat zij het is' en 'zodat het moeilijk is uit te spreken', meldt Theladbible.com.

null Beeld null

En dan nog een foto die u op deze regenachtige dag niet mag missen: een regenboog boven de Chinese hoofdstad Peking. Voor ons misschien niet zo'n bijzonder uitzicht, maar voor de inwoners van de miljoenenstad is het een zeldzame verschijning. Peking zucht namelijk al lange tijd onder ernstige smog in de lucht boven de stad.

'Het was zo zeldzaam en mooi om te zien', zegt Weibo-gebruiker TingLee. 'Zeker niet iets wat we vaak zien.' Bekijk hier meer foto's. Ook in de Chinese staatsmedia werd enthousiast op de regenboog gereageerd, het zou kunnen wijzen op een betere luchtkwaliteit.

De regenboog boven Peking. Beeld null
De regenboog boven Peking.

3 augustus

De grabbelton gelooft er geen klap van dat de trailer, of teaser, echt is gelekt, zoals hier en daar wordt beweerd. En hem dan 'official teaser' noemen zeker? Kom op zeg. Alvast een glimp opvangen van Zoolander 2 kan hier.

Lollige tweets over middeleeuwse schilderijen vindt u hier.

Dit weekend nog proefondervindelijk vastgesteld: foto's maken van eten is voor sommige mensen minstens zo belangrijk als dat eten opeten. En dan lekker instagrammen natuurlijk. Wat krijg je dan? Precies, een pak data op basis waarvan je kaarten kunt maken van welk voedsel waar populair is. Veel nutteloze kennis bij Photoworld. Geven we vast weg: In New York worden meer foto's geplaatst van pizza dan in Italië.

Oudere afleveringen

Bekijk hier en hier de oudere afleveringen van deze rubriek.

Meer over