Terugblik 2013

'Ja dat was wat: de viervoudige schroef in een achterwaartse salto'

'De turnwereld raakte er niet over uitgesproken. Met het blote oog zagen we dat de kleine Japanner ongelooflijk roteerde aan het slot van zijn vloeroefening.' Verslaggever John Volkers blikt voor Volkskrant.nl terug op zijn sportmoment van 2013.

Turncommentator Hans van Zetten was in alle staten. De ogen groot, de armen wijd, zo kwam hij de perszaal binnen. Kenzo Shirai, de Japanse wondergymnast, had bij de WK in Antwerpen de viervoudige schroef in zijn salto achterwaarts gedaan. Of dat wat was?

Ja dat was wat. De turnwereld raakte er niet over uitgesproken. Met het blote oog zagen we dat de kleine Japanner ongelooflijk roteerde aan het slot van zijn vloeroefening. Een triple, de drievoudige, is al een kunststuk. De viervoudige, de quadruple, was nooit vertoond. Het was onderdeel van de 22 schroeven in de 1.05 van de vrije oefening van Shirai.

We gingen het op YouTube nog eens nakijken. Vier draaien om de lengteas telden we in slowmotion. De Draai van Shirai doopten we het element op Twitter. Dat vond de turnwereld wel weer leuk.

Turnverslaggever Hans van Zetten. Beeld ANP
Turnverslaggever Hans van Zetten.Beeld ANP

17-jarige dreumes
De Nederlandse turners wisten al wat er stond te gebeuren in België. Die hadden de 17-jarige dreumes een week meegemaakt in hun trainingskamp te Den Bosch. In de zaal van FlikFlak flikte Shirai het elke dag een keer. Zijn oudere collega's uit Japan legden dan even hun training stil en verzamelden zich om naar Shirai te kijken.

Ook de Nederlanders keken zich de ogen uit. Niemand begreep hoe deze kleine Japanner de drievoudige van Kenmotsu had weten uit te bouwen naar de viervoudige. Technisch deed hij het anders dan al zijn voorgangers. De armen niet wijd, maar tegen de borst. Van Zetten sprak van een hard ei dat beter om de as draait dan een slap gekookt ei.

In de WK-finale op vloer deed Kenzo Shirai het op zaterdag nog een keer. Het leverde hem de wereldtitel op. Hij schreef geschiedenis. En wij waren erbij.

John Volkers is sportverslaggever van de Volkskrant.

'Een hard ei draait sneller dan een slap gekookt ei' Beeld EPA
'Een hard ei draait sneller dan een slap gekookt ei'Beeld EPA
Meer over