J.J. Voskuil, auteur van Het Bureau, overleden

Schrijver (81) koos zelf de dag van zijn dood...

amsterdam In zijn woning in Amsterdam is donderdag 1 mei de schrijver J.J. Voskuil op 81-jarige leeftijd aan kanker overleden. Volgens zijn vrouw Lousje heeft hij de Dag van de Arbeid gekozen voor een waardig afscheid van het leven.

Johannes Jacobus (Han) Voskuil, zoon van hoofdredacteur Klaas Voskuil van Het Vrije Volk debuteerde in 1963 met de 1.200 pagina’s tellende roman Bij nader inzien, waarin hij de vriendschap beschreef van een groep naoorlogse studenten die een houding proberen te bepalen ten opzichte van elkaar, het leven, de politiek en de literatuur. De conclusie van het boek is dat de vriendschap een illusie was. Het boek werd in 1991 verfilmd door Frans Weisz.

Daarna bleef het decennialang stil rond Voskuil, die vanaf 1957 ging werken bij het Meertens Instituut (voor volkskunde) in Amsterdam. Pas na zijn pensionering in 1987, begon hij in 1990 te schrijven aan een zevendelige, 5.000 pagina’s dikke roman over zijn tijd daar, getiteld Het Bureau.

Die roman vestigde zijn naam en Voskuil kreeg een grote schare liefhebbers. Van de delen tezamen werden 400 duizend exemplaren verkocht. Overigens keerden zich veel beginnende lezers van het boek af, omdat zij de beschrijving van een kantoorleven in de non-profitsector te uitgesponnen vonden.

Van zijn bekendheid maakte Voskuil gebruik door in 1997 een actie te beginnen om mestvarkens een diervriendelijker bestaan te bezorgen. Dit resulteerde in de Stichting Varkens in Nood, waarvan hij de ambassadeur werd en Hans Baaij voorzitter.

Baaij: ‘Voskuil wekte de indruk een verlegen huiskamergeleerde te zijn, maar hij had een geweldige mensenkennis en kon zaken goed op poten zetten. Dankzij hem werd Varkens in Nood een succes.’

Van Het Bureau werd een hoorspel in 475 afleveringen gemaakt, dat nog tot 27 mei via internet te beluisteren en te downloaden is.

Meer over