Izmit weer getroffen door zware aardbeving

Het westen van Turkije is maandag opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De aardschok had een kracht van 5.8 en heeft zeker tien mensen het leven gekost....

Ruim driehonderd burgers raakten gewond. Een groot deel van de gewonden betrof mensen die in paniek waren geraakt en uit flatgebouwen of kantoren sprongen. Straten en parken zagen zwart van de mensen die gillend rondrenden. Een vrouw overleed aan een hartstilstand. Tientallen mensen zijn opgenomen omdat zij een shock hadden opgelopen.

Premier Ecevit heeft de bevolking opgeroepen kalm te blijven. De bewoners van de getroffen regio moeten volgens hem leren leven met naschokken, die volgens seismologen voorlopig nog veelvuldig zullen voorkomen in het gebied. 'Hoe pijnlijk en moeilijk het ook is, zij zullen er mee moeten leren leven', aldus de Turkse premier.

De schok van gisteren was al aangekondigd door seismologen. 'Het was de krachtige naschok die we verwachtten', aldus Aykut Barka, professor in de geologie aan de Technische Universiteit van Istanbul. Barka sluit niet uit dat zich nog een tot drie jaar lang naschokken kunnen voordoen in het westen van Turkije. Hun kracht zal met de tijd afnemen, aldus seismologen.

Tientallen gebouwen in ondermeer Izmit, Gölcük en Adapazari, steden die vier weken geleden ook zwaar zijn getroffen, stortten in. Onder de gewonden waren ambtenaren van het ministerie van Volkshuisvesting, die in Gölcük bezig waren de schade als gevolg van de beving op 17 augustus te inventariseren.

De scholen in het getroffen gebied, die gisteren juist weer waren begonnen, zijn voorlopig gesloten. Veel ouders hadden hun kinderen thuis gelaten, uit angst voor naschokken. Tijdens de aardbeving renden ouders in paniek naar de scholen om hun kinderen weg te halen.

Het gebied is nog bij lange na niet hersteld van de zware aardbeving vier weken geleden. Duizenden mensen leven nog in tenten of zelfgemaakte hutten.

De aardbeving had om 15.00 uur plaatselijke tijd plaats en telde elf schokken. Zij was tot in Istanbul en de Turkse hoofdstad Ankara voelbaar. Volgens seismologen was de kracht van de schokken gisteren 250 keer minder sterk dan de aardschok vier weken geleden.

Die had een kracht van 7.4 op de schaal van Richter en kostte ruim 15 duizend mensen het leven. De economische schade wordt geschat op negen tot dertien miljard dollar.

Meer over