Iwan is van Roda, maar Feyenoord laat hem niet los

De presentatie van de nieuwe selectie van vice-kampioen Roda JC werd gisteren geheel overschaduwd door De Zaak Iwan. 'Ik dacht dat we hier in een voetbalstadion zaten en niet bij een advocatenkantoor', riep trainer Huub Stevens verontwaardigd uit over het gebrek aan belangstelling voor zijn spelersgroep....

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

KERKRADE

Voorzitter Theo Pickée speelde de rol van openbaar aanklager echter met verve. Waar hij maar kon, gaf hij Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik er flink van langs. Pickée bestempelde Tomek Iwan als een willoos en lamgeslagen slachtoffer van de psychologische oorlog die zijn Rotterdamse collega voert. 'Iwan wordt door Feyenoord geïndoctrineerd. Hij is in een wereld terecht gekomen, waar hij zich niet meer van los kan maken', meende Pickée.

Roda JC haalde de Poolse speler vorig jaar met veel moeite, maar voor weinig geld (drie ton) naar Nederland. Iwan gedijde zo goed in het Limburgse land dat zijn club een transferbedrag van vijf miljoen kon vaststellen. Feyenoords afkoopsom ging niet hoger dan twee miljoen. Toch tekende Iwan, zonder Roda daarvan in kennis te stellen, een overeenkomst met Feyenoord.

De arbitragecommissie van de KNVB besliste vorige week dat de 24-jarige speler zijn verbintenis bij Roda moet nakomen. Zij vond een overstap naar de Rotterdamse club geen sportieve verbetering. Het contract werd tussentijds opengebroken met sterk verbeterde voorwaarden - Iwan zou een salaris gaan verdienen van 500 duizend gulden - en loopt tot medio 1996. De rechtsbuiten heeft zich echter nog niet bij Roda laten zien. Hij heeft zich ziek gemeld.

Pogingen om in contact te komen met Iwan zijn volgens de voorzitter jammerlijk mislukt. Pickée: 'Zijn telefoon is afgesloten, hij zit ondergedoken bij zijn zaakwaarnemer en Feyenoord heeft na de uitspraak nog niets laten horen.' Toch wordt vandaag op Iwan gerekend tijdens de ochtendtraining. 'Hij moet zich toch een keer melden', was de laconieke reactie van Pickée.

Aan de eigen wensen van de Pool, die liever voor Feyenoord voetbalt, wordt weinig waarde gehecht. Volgens de Limburgse voorzitter laat Iwan zich souffleren door zijn Rotterdamse collega Van den Herik. 'Als Iwan inziet hoe de zaak werkelijk in elkaar zit, dan zal hij hier zeker terugkeren. Daar is hij nuchter genoeg voor.'

Volgens trainer Stevens was er aan het einde van het seizoen in het geheel geen sprake van een verstoorde relatie met de Pool. Maar ook een gefrustreerde Iwan is van harte welkom op Kaalheide. 'Iwan heeft tot de laatste wedstrijd met plezier bij ons gespeeld en we hebben het seizoen feestelijk afgesloten. Ik hoop dat hij zich gewoon weer bij de selectie zal voegen.'

Geldschieter en bestuurslid technische zaken, Nol Hendriks, is ook geschrokken van de kritiek die Iwan heeft geuit. De Pool zei tijdens de zitting: 'ik weiger terug te keren naar een club die zoveel leugens over mij rond strooit.' Bovendien schilderde hij zijn club af als een grote puinhoop. Hendriks: 'Ik snap niet dat hij zo kan veranderen in één vakantie. Wij waren als ouders voor hem. Alles werd voor hem geregeld. Oppas voor zijn kinderen, reisjes naar Polen. Deze zaak is niet leuk meer.'

De kwestie ligt intussen bij de tuchtcommissie van de KNVB, die zal onderzoeken of Feyenoord juist heeft gehandeld. Bovendien bekijken de advocaten Coumans en Vilé namens Roda of Van den Herik en Iwans zaakwaarnemer De Zeeuw persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.

'Niet wij, maar Feyenoord is verantwoordelijk voor de situatie waarin Iwan zich op dit moment bevindt', meent Pickée. 'In Rotterdam verdraaien ze de zaak. Van den Herik is arrogant, hij weet niet wat het begrip fatsoenlijk verkeer inhoudt.'

Ook als Feyenoord alsnog bereid is vijf miljoen voor de rechtsbuiten af te dragen, is Roda niet van zins afstand te doen van Iwan. Volgens Pickée is het te laat om een andere speler van zijn kaliber te vinden. Na het vertrek van Raymond Atteveld naar Vitesse en Max Huiberts naar Borussia Mönchengladbach is de aanwezigheid van Iwan hard nodig om een rol van betekenis te spelen in het UEFA-bekertoernooi.

Bij Roda is het de laatste week een komen en gaan van kandidaat-aankopen. Morgen presenteert de Limburgse club een nieuwe linkerspits. De opvolger van Huiberts is een buitenlander, maar zijn naam hield het clubbestuur gisteren nog angstvallig geheim.

Om het hoge niveau van vorig seizoen te kunnen handhaven meent trainer Stevens, naast de nieuwelingen Richard Roelofsen (MVV), André Ooyer (Volendam) en Pino Canale (Genk) nog twee of drie aankopen nodig te hebben. 'Zeker voor de linkerkant. Daar zijn we zwak bezet door het vertrek van Huiberts.'

De eerste wedstrijd van de Europacup III staat gepland op 12 september en voor die tijd zal er nog het nodige aan het stadion verbouwd moeten worden. Roda gaat er van uit de thuiswedstrijden op Kaalheide te spelen. Dit mag van de Europese voetbalunie alleen als aan bepaalde veiligheidsnormen is voldaan. Op Kaalheide zijn vooralsnog te veel staanplaatsen.

De Limburgse club heeft in samenwerking met de gemeente Kerkrade, de brandweer en de politie verschillende plannen klaarliggen. Die hangen mede af van de tegenstander bij de loting. Komt er een club uit bijvoorbeeld Oost-Europa, dan zullen er weinig aanpassingen nodig zijn. Verschijnt er een club met veel eigen supporters, dan zullen extra zittribunes achter de doelen gebouwd moeten worden.

Het succes van Roda heeft geleid tot vergaande plannen voor de bouw van een nieuw onderkomen. Het stadion is hard nodig om onderdak te kunnen bieden aan het groeiende aantal supporters. Nu al is een record-aantal van drieduizend seizoenskaarten verkocht.

Hoewel de aanvraag voor een bouwvergunning nog niet officieel is ingediend, verwacht Roda in maart volgend jaar de eerste paal in de grond te slaan.

Meer over