Ivorianen slaags met VN-blauwhelmen

Vier burgers zijn om het leven gekomen en twaalf gewondgeraakt bij gewelddadige botsingen tussen de plaatselijke bevolking en VN-blauwhelmen in het westen van Ivoorkust....

Een boze menigte, aanhangers van de officiële regering van president Gbagbo die het zuiden van het land beheerst, bestormde een VN-basis in Guiglo. In het nauw gedreven, openden VN-blauwhelmen uit Bangladesh het vuur.

De voorzitter van de Afrikaanse Unie, de Nigeriaanse president Obasanjo, wordt woensdag in Abidjan verdwacht voor overleg over de toestand die volgens de Ivoriaanse autoriteiten de afgelopen drie dagen ernstig is verslechterd.

Radicale jongeren in het zuiden die president Gbagbo steunen, maken het economische leven in de economische hoofdstad Abidjan volgens waarnemers vrijwel onmogelijk. Op verschillende plaatsen zijn blauwhelmen het doelwit geweest van relschoppers.

Politieke twisten hebben Ivoorkust vrijwel letterlijk door midden gescheurd. Het noorden is in handen van opstandelingen tegen Gbagbo. Tussen de twee partijen zijn VN-blauwhelmen actief om een burgeroorlog te voorkomen.

Naar schatting 7000 blauwhelmen zijn voor de Operatie van de VN in Ivoorkust (ONUCI) in het West-Afrikaanse land gelegerd.

Meer over