Italië vecht besluit over vestiging van EMA in Amsterdam aan en stapt naar Europees Hof

Italië legt zich er niet bij neer dat het Europees Geneesmiddelenbureau in Amsterdam wordt gevestigd. De Italiaanse regering stapt naar het Europees Hof van Justitie en Italiaanse europarlementariërs eisen dat het populaire EU-agentschap alsnog naar Milaan gaat.

Marc Peeperkorn
Het aanzicht van het Spark-gebouw, de tijdelijke accommodatie van het EMA, bij Amsterdam Sloterdijk. Beeld epa
Het aanzicht van het Spark-gebouw, de tijdelijke accommodatie van het EMA, bij Amsterdam Sloterdijk.Beeld epa

Minister Bruins (Zorg) zei woensdag de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. Minister van Financiën Hoekstra noemde de Italiaanse acties 'een achterhoedegevecht'. Nederlandse diplomaten in Brussel verklaren de stappen van Rome en Milaan uit verkiezingskoorts: op 4 maart gaan de Italianen naar de stembus en de Democratische Partij van premier Gentiloni staat er slecht voor.

De diplomaten zijn er niettemin volop mee bezig. Het debacle met de pulsvisserij - onverwacht sprak het Europees Parlement zich in januari uit tegen deze voor Nederland belangrijke visvangst - zit ze nog vers in het geheugen.

Dubbele juridische actie

Vorig jaar november kozen de lidstaten ervoor het Geneesmiddelenbureau naar Amsterdam te halen. Het bureau zit nu nog in Londen maar moet daar weg omdat Groot-Brittannië de EU in 2019 verlaat. De strijd tussen de lidstaten was zwaar. Er waren 19 kandidaten, waarvan uiteindelijk Amsterdam en Milaan overbleven. Het lot koos vervolgens - letterlijk: balletjes met de twee namen in een vissenkom - voor Amsterdam. Bij het Geneesmiddelenbureau werken 900 mensen en trekt tienduizenden bezoekers per jaar.

Afgelopen maandag uitte directeur Rasi van het Geneesmiddelenbureau kritiek op het feit dat het nieuwe onderkomen niet op tijd klaar is. Een tijdelijk onderkomen noemde hij 'niet optimaal'. De Italiaanse regering en de gemeente Milaan grepen de uitspraken van hun landgenoot Rasi aan om naar het Hof van Justitie te stappen.

Rome gaat voor een zaak ten gronde bij het Hof, Milaan probeert het via het Europees Gerecht, een lagere rechtbank. De dubbele juridische actie moet aantonen dat de stemprocedure niet deugde en dat het besluit op basis van verkeerde informatie is genomen.

Kansloos

Woensdag kregen Rome en Milaan hulp van Italiaanse europarlementariërs. Zij dienden op het allerlaatste moment wijzigingsvoorstellen in voor de verordening over de nieuwe vestigingsplaats van het Geneesmiddelenbureau: Amsterdam moet vervangen worden door Milaan. De voorstellen zijn volgens betrokkenen kansloos. De eerstverantwoordelijke in het parlement voor dit dossier stelt als compromis voor een onderzoeksmissie naar Amsterdam te sturen. Het voltallige parlement stemt pas na de Italiaanse verkiezingen over de voorstellen.

Den Haag zegt een onderzoeksmissie met open armen te verwelkomen. Dat de nieuwbouw voor het Geneesmiddelenbureau niet op tijd klaar zou zijn, was van meet af aan bekend. Het stond in de Nederlandse offerte en de Europese Commissie noemde het een zorgpunt in haar analyse van de kandidaat-steden.

Zijlstra: 'We vieren het op z'n Hollands'
Hoewel bij de toewijzing van het EU-geneesmiddelenbureau aan Amsterdam het lot uiteindelijk besliste, heeft Nederland niets aan het toeval overgelaten. Reconstructie van een goed doordachte campagne, waarin de 'matrix van Maurice' van onschatbare waarde bleek. (+)

Van Londen naar Amsterdam: geneesmiddelenbureau stampt kantoor uit de grond en zoekt huizen voor personeel
De meerderheid van de werknemers van het Europees Geneesmiddelen Agentschap wil de oversteek maken als het instituut verhuist van Londen naar Amsterdam. Gezocht: huizen, scholen en banen voor partners. (+)

Meer over