Italië stuurt meer militairen naar Napels

De Italiaanse regering stuurt 250 extra militairen naar Napels om te helpen een misdaadgolf onder controle te krijgen. Een oorlog tussen rivaliserende maffiabendes in de stad heeft dit jaar al aan twaalf personen het leven gekost. De lokale politie lijkt niet bij machte om het opgelaaide geweld in te dammen.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano Beeld EPA
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino AlfanoBeeld EPA

Er waren al negenhonderd militairen actief in Napels. De 250 extra manschappen moeten helpen de bendeoorlog de kop in te drukken en de groeiende criminaliteit terug te dringen, zei minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano.

Volgens de autoriteiten in Napels is het geweld een onbedoeld gevolg van de arrestatie van oude bazen van de Camorra, de Napolitaanse maffia. De omvang van de Camorra is onbekend. Schattingen spreken van 7000 camorristi, onderverdeeld in 150 tot 200 familieclans. Ze zijn vooral actief in drugshandel, afpersing, prostitutie en aanbestedingen.

Het machtsvacuüm dat door de arrestaties van oude bazen is ontstaan wordt opgevuld door jongere maffiosi die sneller tot grof geweld overgaan. Zo vielen vorig jaar bij afrekeningen en schietpartijen in de straten van Napels ook al bijna vijftig doden. Daarbij zaten soms ook onschuldige voorbijgangers tussen.

Armoede

Paus Franciscus bracht vorig jaar maart nog een bezoek aan de Napolitaanse wijk Scampia, een bolwerk van de Camorra. Hij riep de bewoners er op hoop te houden, ondanks de georganiseerde misdaad, de corruptie en het geweld in Napels. 'Zorg ervoor dat het laatste woord niet het kwaad is. Het moet 'hoop' zijn'', zei de katholieke kerkvader.

Napels kampt al decennia met een hoge werkloosheid en met grote armoede: ruim de helft van de jongeren onder de vijfentwintig heeft er geen baan. Het is de ideale voedingsbodem voor de Camorra om steeds weer nieuwe rekruten te werven. Al jaren probeert de Napolitaanse overheid iets te doen tegen de massale wekloosheid. Maar daarmee is de Camorra nog niet verslagen, zeggen critici als de bekende schrijver Roberto Saviano, auteur van de bestseller Gomorra.

Ook al creëer je nog zoveel banen, de Camorra versla je niet zolang je met schieten in één dag ruim tien keer zoveel kunt verdienen als eerlijke mensen in een hele maand.

Meer over