Italië overweegt soldaten uit Albanië terug te trekken

Italië zal zijn soldaten uit Albanië terugtrekken als de wankelende Albanese regering van premier Fino ten val komt. Dat dreigement heeft de door Rome geleide Operatie Alba op losse schroeven gezet....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Na drie bomexplosies in Vlore, die als provocatie waren bedoeld van de daar gelegerde Italiaanse soldaten, heeft de kritiek op de Operatie Alba ook de Italiaanse regering bereikt. Het bestaan van de regering-Fino en het akkoord om vervroegde verkiezingen te houden, zo hebben de ministers Andreatta (Defensie) en Dini (Buitenlandse Zaken) gezegd, is de 'basis van de interventie'. Als die wegvalt 'moeten de VN en de betrokken regeringen nog een keer kijken naar de redenen voor de missie en beginnen aan de terugtrekking', zei Andreatta in het parlement.

De Albanese regering steunt op een monsterverbond tussen de Democratische Partij van president Berisha en de Socialistische Partij van ex-premier Fatos Nano. Ze kwam op 9 maart tot stand onder krachtige Italiaanse druk. De partijen beloofden een politieke wapenstilstand tot de vervroegde verkiezingen op 29 juni.

Van nationale verzoening is echter nog steeds niets te merken. Testcase voor Italië is het doorgaan van de verkiezingen. Maar er is niet eens overeenstemming over het kiesstelsel. Berisha wil het huidige meerderheidsstelsel, dat hem met de hulp van fraude in mei vorig jaar 90 procent van de kamerzetels opleverde. De socialisten willen evenredige vertegenwoordiging.

Namens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft de Oostenrijkse oud-kanselier Vranitzky woensdag en donderdag in Tirana geprobeerd een breuk te vermijden. Maar hij slaagde er niet in de partijen tot elkaar te brengen.

President Berisha, die verkiezingen zo lang mogelijk wil uitstellen, stelt dat de opstandelingen die de zuidelijke steden in handen hebben 'de stemming willen dicteren met kalasjnikovs'. Hij heeft voorgesteld dat een Europese missie de situatie in de zuidelijke steden gaat verkennen. Op basis van het rapport van deze missie zou dan de verkiezingsdatum moeten worden vastgesteld.

Meer over