Italië eist stoffelijk overschot beer Bruno terug

MUNCHEN/ROME (ANP) - De Italiaanse minister van Milieu, Alfonso Pecoraro Scanio, heeft het stoffelijk overschot van beer Bruno teruggeëist van Duitsland. Dit heeft het ministerie van Milieu van de deelstaat Beieren dinsdag bevestigd.

Italië beschouwt Bruno als staatseigendom. Het parlement van de Duitse deelstaat Beieren debatteert donderdag over de kwestie-Bruno. De Duitsers willen de beer graag opzetten. Wat de Italianen willen is nog onduidelijk.

Bruno was een van oorsprong Italiaanse beer die aan een zwerftocht door de Alpen was begonnen en in Beieren kippen en schapen doodde. Ruim een week geleden werd hij doodgeschoten, ondanks protesten van dierenbeschermers en handtekeningenacties van scholieren. De regering van Beieren wilde niet het risico nemen dat Bruno mensen iets zou aandoen. Na de lijkschouwing is inmiddels gebleken dat Bruno niet heeft geleden: dankzij goed gemikte schoten van de jagers was hij op slag dood.

Speelgoed Bruno's

Een Duitse speelgoedmaker ziet intussen brood in de Bruno-affaire. Het bedrijf heeft een paar duizend Bruno's laten vervaardigden in een ,,gelimiteerde oplage'' voor echte verzamelaar. Boze dierenliefhebbers hebben intussen haatmails verzonden naar de Beierse vereniging van jagers. Ze hebben ook gedreigd de deelstaat voor de rechter te dagen.

Zelfs tijdens het WK voetbal, waar Duitsland en Italië elkaar treffen in de halve finale, is de echo van Bruno hoorbaar. Een Italiaanse fan is al gezien met het bord ,,wraak voor Bruno''. Een Duitse politicus van de Duitse Groenen, fel gekant tegen de Duitse gewapende interventie tegen Bruno, vindt dat de Italianen tijdens de wedstrijd een zwarte rouwband moeten dragen als eerbetoon aan de beer.

Meer over