Nieuws

Italië belooft nu écht: vanaf komende maand komt geen enkel cruiseschip Venetië meer in

Cruiseschepen komen vanaf 1 augustus het centrum van Venetië niet meer in. Na jaren van aarzelen is de Italiaanse regering tot een verbod overgegaan nadat Unesco, de VN-organisatie voor cultuur, wetenschap en onderwijs, had gedreigd het land op een zwarte lijst te zetten.

Tot ergernis van de tegenstanders kwam de cruisevaart in Venetië dit voorjaar weer op gang. Beeld AFP
Tot ergernis van de tegenstanders kwam de cruisevaart in Venetië dit voorjaar weer op gang.Beeld AFP

Het eeuwenoude hart van Venetië gaat op slot voor schepen die meer dan 25 duizend ton wegen. Het verbod maakt een einde aan de passages van de doorgaans nog veel zwaardere varende reuzen door het ondiepe kanaal van Giudecca. Dat voert langs de beroemdste trekpleister van Venetië: het San Marco-plein.

De regering van Italië heeft de afgelopen jaren vaker decreten afgekondigd waarin cruiseschepen uit het centrum van Venetië werden verbannen ‘om het culturele en historische erfgoed te beschermen dat niet alleen Italië maar de hele wereld toebehoort’, zoals in april dit jaar nog werd verkondigd.

Maar deadlines werden nooit genoemd of besluiten werden opgeschort omdat er eerst een alternatieve plek moest worden gevonden voor de schepen om af te meren. Dat alternatief is er nog steeds niet.

Geen terminal

In afwachting van de aanleg van een terminal besloot Rome in april dat grotere schepen moeten afmeren in de industriële haven van Marghera. Maar ook daar zijn nog geen voorzieningen om passagiers te ontschepen en naar de oude binnenstad van Venetië te brengen.

De regering van premier Mario Draghi heeft nu een speciale vertegenwoordiger benoemd die haast moet zetten achter de bouw van een terminal.

Inwoners van Venetië, milieuactivisten en beschermers van cultureel erfgoed hebben jaren gevochten voor de verbanning van cruiseschepen uit Venetië, omdat ze de wateren vervuilen en de tere, oude bouwwerken van de stad aantasten.

Toen vorig jaar maart de corona-uitbraak het toerisme verlamde hielden ook de cruiseschepen niet meer halt in Venetië. Maar tot ergernis van de tegenstanders kwam de cruisevaart dit voorjaar weer op gang. Inwoners protesteerden eind juni toen de 92 duizend ton zware MSC Orchestra door de lagune voer, op weg naar Kroatië en Griekenland.

Meer over