Italianen woedend over Trumps mogelijke invoerheffing op hún Vespa

Alsof de president van de Verenigde Staten hoogstpersoonlijk op hun lange tenen is gaan staan, zo venijnig reageerden Italianen toen zij The Wall Street Journal opensloegen. Daarin lazen zij dat Donald Trump het gemunt heeft op hun nationale trots: de Vespa.

Jarl van der Ploeg
De Vespa is een onbetwist Italiaans icoon Beeld afp
De Vespa is een onbetwist Italiaans icoonBeeld afp

De scooter staat volgens de krant op een lijst van negentig Europese producten waarvoor binnenkort een gigantische invoerheffing geldt. De heffing zou een van de eerste officiële daden worden van Robert Lighthizer, de binnenkort te installeren handelsgezant van Trump.

Vooral de hoogte van de heffing - 100 procent - wekt ongeloof in Italië. Als Amerikaanse importeurs het dubbele moeten betalen voor hun 'Made in Italy', wordt het praktisch onmogelijk te concurreren. Niet voor niets kelderde de aandelen Piaggio donderdag op de beurs van Milaan. De Italiaanse premier Gentiloni riep op tot kalmte, 'want belastingen en protectionisme zullen nooit een remmende werking hebben op kwaliteit; echte kwaliteit kent geen grenzen'.

Op de lijst van negentig Europese producten staan naast de Vespa ook het Italiaanse mineraalwater San Pellegrino, net als een aantal andere iconische producten als de Franse Roquefortkaas, Perrierwater, mosterd en chocolade.

Reden van de mogelijke invoerheffing is een lang sluimerende ruzie tussen de VS en de EU over vlees. Of specifieker: het Europese invoerverbod van Amerikaans vlees dat behandeld is met hormonen.

Het verbod op hormoonvlees hangt al ruim twintig jaar als een vreemdsoortig zwaard van Damocles boven de trans-Atlantische handelsroutes. Eind jaren negentig barstte de bom voor het eerst toen de VS Brussel aanklaagde bij de Wereldhandelsorganisatie. Toen het bot ving, besloot het land tot invoerheffingen op een select aantal Europese producten - net als nu dreigt. Tussen 1998 en 2008 daalde de Amerikaanse import van de toen getroffen EU-producten van 130 miljoen dollar (122 miljoen euro) naar 15 miljoen.

Pas onder president Obama werd die invoerheffing ongedaan gemaakt. Er werden nieuwe afspraken gemaakt met de EU die volgens de nieuw aan te stellen handelsgezant Lighthizer echter helemaal niet worden gerespecteerd. The Wall Street Journal schrijft dat die woorden vooral zijn ingefluisterd door een aantal grote Amerikaanse vleesproducenten die nieuwe hormoononderhandelingen willen forceren met Europa.

Naast Italiaanse scooters en Franse kaas treft de importheffing dan ook vooral Europees vlees - van bevroren varkensvlees tot Franse foie gras en alles daartussenin. Op de lijst van negentig staan echter ook tomaten, uien, paprika's en bloemen - producten die veel Nederlandse boeren en tuinders produceren.

Meer over