Italianen reageren alsnog kordaat na mishandeling

Na de ophef over de mishandeling van de twee Nederlanders in Rome, laat het kabinet weten dat het toch echt menens is met de strenge aanpak van buitenlandse criminelen.

Door Eric Arends

De twee Roemeense schaapherders die het echtpaar uit Waalre met stokken toetakelden en de vrouw verkrachtten, worden uiteindelijk het land uitgezet, zei Maroni maandag. De minister zal daartoe vandaag een speciaal decreet ondertekenen. Wel zullen ze eerst in Italië berecht worden. Ook zitten ze daar hun straf uit, om vervolgens uitgezet te worden.

Met deze ferme aankondiging is alles weer normaal in de Italiaanse politiek. Dit weekeinde had de rechtse burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, verwarring gesticht met zijn suggestie dat de Nederlanders het geweld min of meer over zichzelf hadden afgeroepen. Het stel was ‘onvoorzichtig’ geweest door zomaar op een verlaten stuk land te kamperen, stelde Alemanno. Dat was niet de tekst die de Italianen verwachtten van een man die vier maanden geleden de burgemeestersverkiezingen in Rome won met de belofte illegale immigranten keihard aan te pakken.

Alemanno zegt nu dat de linkse oppositie zijn woorden heeft misbruikt om een rel te creëren – een zienswijze die minister Maroni onderstreept met zijn voortvarende besluit de twee Roemenen uit te zetten. Vooral de verklaring van een van de daders dat zij eigenlijk alleen de vrouw wilden verkrachten en het hun aanvankelijk niet om de buit van 1500 euro te doen was, heeft Maroni naar eigen zeggen zwaar geschokt. ‘Het is alsof het in hun manier van denken normaal is om seksueel geweld tegen een vrouw te gebruiken.’

De minister wees nog eens op de gevaren van clandestiene immigratie en benadrukte het belang van ‘strenge controle van het grondgebied om roofovervallen te voorkomen’. Die kordate taal heeft de regering-Berlusconi inmiddels een robuust imago opgeleverd. Maar het blijkt nog een heel karwei om woorden te laten volgen door effectieve daden.

Zo zal Maroni’s actie tegen de twee Roemeense overvallers in de praktijk vermoedelijk weinig helpen. Ten eerste mogen Roemenen als EU-burgers niet zomaar uit een andere EU-lidstaat worden verwijderd. Pas wanneer iemand een gevaar vormt voor de openbare orde, kan hij worden uitgezet.

Wellicht is dit in deze zaak het geval. Maar is Italië daarmee van twee criminelen verlost? Grenzen zijn er binnen de EU niet meer. Dat maakt de kans groot dat het Roemeense duo de dag na uitzetting weer in Rome rondwandelt. Op zoek naar zwart, onderbetaald werk. Of azend op nieuwe slachtoffers. Om een of andere reden hoor je minister Maroni daar nooit over.

Meer over