Italiaanse renners zijn meer dan maatje te groot

Bloemen verwelken en de zoenen van een rondemiss vergaan, maar de oranje trui zal Cristiano Citton nog lang goed staan....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

AMSTERDAM

Het regent zaterdag hartgrondig in Putten, waar de wielrenners van Olympia's Tour hun tiende rit afsluiten. En het is er koud bovendien. De Italiaanse lijstaanvoerder Citton laat zich haastig kussen door oud-renster Daniëlle Overgaag, drukt de bloemen in handen van een verbaasde Puttense en holt naar het fabrieksterrein waar zijn ploeg de fietsen al aan het inladen is.

Nog één dag fietsen en de oranje trui is definitief voor hem. Ploegleider Sandro Calleri geeft alvast een klap op een van de oranje schouders. Wat kan er nog misgaan?

'De Italianen zijn een maatje te groot voor ons', zegt Rik Reinerink nadat hij de voorlaatste etappe van Hoogeveen naar Putten met de armen omhoog heeft afgesloten en dat is zachtjes uitgedrukt. Het is wel meer dan een maatje. Vanaf de tweede etappe hebben de Italianen de 45ste Olympia's Tour naar hun hand gezet. Sinds Ridderkerk rijdt Citton in het oranje dat door Italiaans blauw als porselein door Nederland is vervoerd. De kansen op breuken zijn zo klein geweest dat er tussen de bedrijven door nog vier etappezeges zijn binnengehaald.

Ook de individuele tijdrit van vrijdag verandert een dag later in een Italiaanse victorie. De jury blijkt zich een minuutje vergist te hebben in de eindtijd van de Belg Chris Dekkers. De Italiaan Mauro Trentini is de snelste geweest. Calleri vindt zijn vijf renners terug bij de acht snelsten van de tijdrit.

De ploegleider heeft een uitgelezen gezelschap meegenomen naar de Nederlandse rittenkoers, allen baanrenners die in topvorm zijn. Olympia's Tour moet naar de Olympische Spelen in Atlanta leiden en die beginnen al over zeven weken. Calleri: 'Vorig jaar reed hier een ploeg als voorbereiding op het WK in Bogotá, maar daar zaten toen nog ruim vier maanden tussen. Die verkeerden nog in de opbouwfase.'

De ploeg die het dit jaar tegen de finefleur van het Nederlands cyclisme opneemt, was in Colombia slechts gedeeltelijk van de partij. Andrea Collinelli werd tweede in de individuele achtervolging. Samen met Mauro Trentini eindigde hij als vijfde in de ploegenachtervolging.

De baanrenners worden de Nederlandse wegen opgejaagd om kracht op te doen. Calleri: 'Olympia's Tour is goed voor het ritme, want er wordt weinig in geklommen. Bovendien is het een goed georganiseerde koers.'

De vijf Italianen, die in Nederland moeten bewijzen goed genoeg te zijn voor de Verenigde Staten, zijn amateurs naar het vroegere Oosteuropese model. Ze volgen een opleiding tot politie-agent, maar voorlopig past de valhelm hen beter dan de pet. De meeste tijd gaat in het fietsen zitten, maar Calleri waarschuwt zijn pupillen voor te hooggespannen verwachtingen. Het Italiaanse profpeloton is zo omvangrijk dat een baantje bij de politie meer zekerheid biedt.

Calleri noemt vrijdag Rebellin als voorbeeld. 'Hij was een topper onder de amateurs, maar bij de profs heeft hij het een stuk moeilijker.' Alsof hij die stelling meteen wil ondergraven, verovert Davide Rebellin een dag later de roze leiderstrui in de Ronde van Italië.

Toch denkt ook de 21-jarige Cristiano Citton, die Danny Nelissen opvolgt als rondewinnaar, niet aan een professionele loopbaan. Hij stampt met zijn wielerschoentjes op het erepodium om duidelijk te maken dat hij de realiteit niet uit het oog zal verliezen. Met beide benen op de grond blijven. 'Een bestaan als prof is een te onzekere toekomst.' Citton heeft slechts oog voor de korte termijn. Hij hoopt deze zomer in aanmerking te komen voor de ploegenachtervolging.

De winnaar houdt zich op de vlakte als hij antwoord moet geven op de vraag of zijn overwinning niet tevens een nederlaag voor het Nederlandse wielrennen betekent. 'We hebben een goede ploeg, maar de tegenstand is behoorlijk geweest.'

Hoffelijkheid duurt kennelijk het langst in Vicenza, want die tegenstand kan nauwelijks verontrustend zijn geweest. De amateurs uit Litouwen, Oekraïne, België en Australië hebben een bijrol gespeeld en de Nederlandse amateurs vingen elkaar vliegen af bij de jacht op ritzeges.

Velen zoeken daarin de verklaring voor het tegenvallende optreden van de Nederlanders, maar dat kan het verschil in kwaliteit niet wegpoetsen. Nederlandse professionals staan in de schaduw van hun Italiaanse collega's, de Nederlandse amateurs worden uit het wiel gereden door Italiaanse pistiers.

Twee profs slechts gingen de strijd aan met de Italianen, hoewel dat dit jaar voor het eerst mocht. Rabo en TVM gaven echter de voorkeur aan koersen in het buitenland. Toch houdt de organisatie volgend jaar vast aan het principe dat alleen werken wordt beloond. Er worden geen startgelden uitgekeerd. Organisator Henk Westerveld: 'Als de renners presteren valt hier genoeg te verdienen.'

Zondag eindigt Olympia's Tour op een steenworp afstand van het clubhuis van Olympia. De Johan Huizingalaan fungeert als Champs Elysees. Zes keer wordt er over de doorgaande weg in Amsterdam-West gerost. In het op een na laatste rondje gaat Wilco Zuijderwijk ervan door. De Italianen zetten zich aan de kop van het peloton. Zuijderwijk wordt volgens boze tongen bedankt voor bewezen diensten.

Zaterdag werd hij net voor de finish gegrepen, nu houdt Zuijderwijk dertien seconden over aan het eind van zijn ontsnapping, waarna de Italianen hand in hand een ereronde maken. Ze krijgen allemaal een zoen van de miss en de bloemen van Citton gaan ditmaal naar een oudere man die nog ademloos staat te kijken als alle andere Amsterdammers huns weegs zijn gegaan. 'Ik zit al vijftig jaar tussen de renners', zegt de volhouder. 'Hij zal me toch niet kennen?'

De oranje trui is dan al uit het zicht verdwenen.

OLYMPIA'S RONDE: tiende etappe: 1. Reinerink 154,9 km in 3.37.05, 2. Zuijderwijk, 3. Bodatsjov (Oek) 0.03, 4. Theus, 5. Kemper . Elfde etappe: 1. Zuijderwijk 180 km in 4.15.31, 2. Brentjens 0.13, 3. Kemper, 4. Theus, 5. Godert de Leeuw

Eindklassement: 1. Citton (It) 37.17.48, 2. Peter Rogers 0.36, 3. Contri (It) 0.45, 4. Patuelli (It) 1.09, 5. Hiemstra 1.23, 6. Bruinsma 1.48, 7. De Koning 2.04, 8. Gosink 2.19, 9. Stam 2.27, 10. Godert de Leeuw 2.53.

Meer over