Nieuws

Italiaanse regering verbiedt cruiseschepen bij centrum Venetië

Het beeld van gigantische cruiseschepen op de achtergrond van het San Marco-plein in Venetië zal na de coronapandemie niet meer terugkeren. De Italiaanse regering heeft woensdag ingestemd met een eerder voorgesteld verbod op cruiseschepen rondom het historische centrum van Venetië.

Een cruiseschip in Venetië. Beeld EPA
Een cruiseschip in Venetië.Beeld EPA

Het Italiaanse kabinet liet woensdag na besprekingen weten dat er plannen moeten worden gemaakt voor de bouw van aanlegplaatsen voor grote passagiersschepen en containerschepen, op een flinke afstand van historische plekken.

Volgens minister van Cultuur Dario Franceschini is wettelijk bepaald dat de schepen buiten de Venetiaanse lagune moeten aanleggen. Daarmee wordt ook voldaan aan de eisen van VN-werelderfgoedorganisatie UNESCO.

Meerdere ministers hebben recentelijk al plannen ingediend voor nieuwe aanlegplaatsen voor cruiseschepen. De enorme vakantieschepen zijn al jaren een bron van ergernis en controverse in Venetië. Volgens critici zijn de schepen een doorn in het oog, milieuonvriendelijk, en dragen de schepen bij aan overmatig toerisme. Anderen stellen juist dat de cruiseschepen zorgen voor werkgelegenheid in Venetië.

Vorige week maakten de Italiaanse ministers van infrastructuur, cultuur, toerisme en milieu al bekend dat zij een verbod willen op het aanleggen van cruiseschepen rond de historische stad van Venetië. Zij zeiden dat te hebben besloten ‘om het culturele en historische erfgoed te beschermen dat niet alleen Italië maar de hele wereld toebehoort’.

Meer over