Italiaanse politie arresteert twee maffiakopstukken 'Ndrangheta

De Italiaanse politie heeft vrijdag twee kopstukken van de 'Ndrangheta, de Calabrische mafia, opgepakt nadat ze de bunker ontdekten waar de twee mannen zich jarenlang verborgen hebben gehouden. Minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano reageerde verheugd op de aanhouding van de twee maffiabazen. 'Vandaag is een mooie dag voor iedereen en heel Italië omdat het recht weer heeft gezegevierd.'

null Beeld Italiaanse politie/ANSA
Beeld Italiaanse politie/ANSA

De politie was al langer op zoek naar de twee maffiabazen. Giuseppe Ferraro was sinds 1998 voortvluchtig, Giuseppe Crea wist sinds 2006 uit van handen van de Italiaanse politie te blijven. De 47-jarige Ferraro was bij verstek tot levenslang veroordeeld voor moord en deelname aan georganiseerde misdaad. Ook Crea (37) was veroordeeld voor zijn banden met de 'Ndrangheta in Calabrië, in de teen van de Italiaanse laars. Onlangs was hij toegevoegd aan de lijst van tien gevaarlijkste criminelen van Italië.

Beide mannen werden door de politie gevonden in een bunker die verscholen was in een rotsachtige bergkam nabij Agro Maropati, een stadje tussen Rizziconi en Melicucco (Reggio-Calabrië). In de schuilplaats waren Ferraro en Crea van alle moderne gemakken voorzien. Daarnaast trof de politie een arsenaal aan wapens, waaronder een mitrailleur, enkele geweren en handwapens.

De politie was de mannen op het spoor gekomen na een tip van een zogeheten pentito, of spijtoptant. Vorig jaar leidde de bekentenis van een elfjarige jongen, de jongste pentito uit de Italiaanse geschiedenis, nog tot de arrestatie van maffiabaas Gregorio Malvaso (de vader van de jongen) en bijna vijftig andere leden van de 'Nadrangheta.

De 'Ndrangheta is een van de grootste en invloedrijkste maffiagroeperingen van Italië. Daarnaast zijn ook de Cosa Nostra (uit Sicilië) Camorra (Napels) en Sacra Corona Unita (Apulië) actief met drugssmokkel, wapenhandel, prostitutie en gokpraktijken.

Meer over