NieuwsItalië

Italiaanse onderwijsminister krijgt niet wat hij wil en stapt op

De Italiaanse minister van Onderwijs Lorenzo Fioramonti heeft ontslag genomen omdat hij de miljarden euro’s waar hij om had gevraagd om de scholen en universiteiten van het land te verbeteren, niet gekregen heeft. Dat heeft hij bevestigd tegen persbureau Reuters.

De Italiaanse minister van Onderwijs Lorenzo Fioramonti tijdens een persconferentie begin december in Florence. Beeld Getty Images
De Italiaanse minister van Onderwijs Lorenzo Fioramonti tijdens een persconferentie begin december in Florence.Beeld Getty Images

Het ontslag is een nieuwe klap voor de geplaagde Italiaanse regering, waarvan de partijen over bijna alles met elkaar overhoop liggen, variërend van de hervorming van de eurozone tot de rechten van migranten.

Fioramonti’s partij de Vijfsterrenbeweging vormt sinds het vertrek van het rechtse Lega in september een kabinet met de centrumlinkse Democratische Partij. Diezelfde maand liet Fioramonti weten dat hij zijn ontslag zou indienen als het onderwijsbudget door de regering in 2020 niet met drie miljard euro verhoogd zou worden.

Maar weinigen geloofden dat Fioramonti, een oud-professor economie, de stap echt zou zetten, maar nu de begroting voor 2020 vastligt en de gevraagde middelen niet vrijgemaakt zijn, heeft de onderwijsminister de daad bij het woord gevoegd. ‘Het zou niemand mogen verbazen dat een minister zijn woord houdt’, aldus Fioramonti, die wel zegt de regering in het parlement nog te blijven steunen. Of de veelbesproken ‘klimaatlessen’, die Fioramonti in november presenteerde nog doorgaan, is nu ook de vraag. De oud-minister, die jongeren in september nog opriep toch vooral mee te doen aan de klimaatspijbelacties, wilde kinderen op scholen in de laagste klassen via sprookje en verhaaltjes leren hoe groot de menselijke invloed is op het klimaat. Oudere kinderen zouden onderwijs krijgen over de meer technische gevolgen van klimaatverandering. Op de middelbare scholen zouden de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in het lespakket worden opgenomen.

Italië spendeert 3,5 procent van zijn binnenlands bruto nationaal product aan onderwijs, minder dan de 5 procent die de 32 OESO-landen gemiddeld aan onderwijs besteden.

Meer over