Italiaanse monumenten worden ingepakt

In het aardbevingsgebied in Midden-Italië zijn riskante operaties aan de gang om beroemde monumenten te redden van de ondergang...

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

In Assisi wordt een op instorten staande gevel van de middeleeuwse Franciscusbasiliek 'ingepakt'. In Foligno krijgt de zwaar gehavende zestiende-eeuwse klokkentoren een stalen korset om.

Huizen, kerken en monumenten die al getroffen waren, hebben van de vele schokken steeds meer te lijden. De aandacht van Antonio Paolucci, hoofd van de task force voor de restauratie van de beschadigde cultuurgoederen, gaat vooral uit naar de Franciscusbasiliek in Assisi, na de Sint Pieter in Rome de belangrijkste kerk van Italië, en de toren van Foligno, symbool van de aardbeving.

Vorige week maandag sloeg een nieuwe beving een nog diepere bres in het timpaan boven de linker zijbeuk van de bovenbasiliek in Assisi. De hele gevelpunt, honderd ton zwaar, dreigde naar beneden te komen. Fresco's van Cimabue, Giotto en andere meesters liepen het risico te worden vernietigd.

Aanvankelijk wilde men het timpaan in een stalen kooi stoppen, die zou worden opgehangen aan een hijskraan. Deze oplossing wordt nu wel toegepast op de toren van Foligno. Maar voor Assisi koos men voor de constructie van een metalen klem waarin het timpaan vast wordt gezet.

Eerst tilde een reuzenkraan een andere kraan over de muur van het klooster naast de kerk. Daarna werden twee metalen ramen gemaakt van dezelfde afmetingen als het timpaan. Door het slechte weer moest gisteravond de 'operatie timpaan' worden opgeschort.

De aarde blijft beven in Midden-Italië. Sinds 26 september zijn honderden schokken elkaar opgevolgd, steeds met als epicentrum het plaatsje Colfiorito op de grens tussen de gewesten Umbrië en Le Marche. Ruim vijftigduizend mensen zijn dakloos.

Zondag werden ook huizen beschadigd die op papier tegen aardbevingen zijn bestand. In het getroffen gebied zijn regen en kou ingevallen. Maandag werden de eerste geprefabriceerde huizen neergezet.

Meer over