Italiaanse media lopen weg met koningspaar: 'charmant, goed gekleed en ze eten alles'

Ze eten alles, zijn charmant, kleden zich goed en houden van Italië. Dat is de samenvatting die Italiaanse kranten geven van het vierdaagse staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Italië en Vaticaanstad.

Jarl van der Ploeg
Het koningspaar bij luxesupermarkt Eataly tijdens hun staatsbezoek. Beeld anp
Het koningspaar bij luxesupermarkt Eataly tijdens hun staatsbezoek.Beeld anp

'Ze eten vis, kaas en kersen', schrijft de Siciliaanse editie van La Repubblica bijvoorbeeld over het verrassingsbezoek van het koninklijk paar aan een markt in Palermo.

In Milaan, waar de handelsmissie van het staatsbezoek plaatsvond, kwamen daar nog verbaasde artikelen bij over de hapjes buffelmozzarella en gerookte scamorzakaas, die het stel kreeg aangeboden in Eataly, een luxesupermarkt die een stap naar Nederland overweegt.

In Rome, waar het staatsbezoek twee van de vier dagen plaatsvond, ging de aandacht vooral uit naar de ogenschijnlijke liefde van vooral Willem-Alexander voor Italië. Vooral tijdens de ontmoeting met burgemeester Virginia Raggi, wier balkon uitkijkt op het antieke Forum Romanum, leek de geschiedenisstudent in Willem-Alexander weer naar boven te komen. Druk wijzend naar links (Boog van Titus) en rechts (Palatijn) volgde Máxima de hand van haar echtgenoot om met haar telefoon wat plaatjes te schieten voor het familiealbum, zoals het Italiaanse persbureau Dire opmerkte.

Aandacht valt tegen

Toch valt de aandacht voor het staatsbezoek in Italiaanse kranten in het niet bij de aandacht die Nederlandse kranten en televisiejournaals eraan besteden. Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid prominente bezoeken die jaarlijks richting Italië trekken. Minder dan een maand geleden organiseerde het land nog de G7-top, met onder meer de Amerikaanse president Donald Trump als aanwezige. Paus Franciscus ontvangt in zijn Vaticaanstad zelfs zestig vergelijkbare bezoeken per jaar.

Bovendien zijn Willem-Alexander en Máxima zelf frequente bezoekers van Italië, wat hun aanwezigheid deze week minder nieuwswaardig maakte. Zowel Juliana en Bernhard als Beatrix en Claus hadden vakantiehuizen in Toscane en ook het paar zelf gaat er nog geregeld heen. Vorig jaar waren ze nog met hun drie dochters in Rome voor een bezoek aan prins Jaime de Bourbon de Parme (een neef van de koning en tevens Nederlands ambassadeur in Vaticaanstad) en een privé audiëntie bij paus Franciscus. 'Italië is ons heel, heel dierbaar', zei Willem-Alexander zelf over die hang naar Italië. 'De liefde die ik heb geërfd van mijn ouders en grootouders, geven wij nu op onze beurt door aan onze dochters. Wie Italië leert kennen, raakt er nooit meer van los en blijft steeds weer terugkeren naar il Bel Paese!'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op audiëntie bij Paus Franciscus. Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op audiëntie bij Paus Franciscus.Beeld anp

Palermo

De meeste aandacht in Italiaanse media ging dan ook uit naar het meest opmerkelijke onderdeel van hun reis: namelijk Sicilië. Vrijwel alle wereldleiders die Italië bezoeken, gaan naar hoofdstad Rome en de financiële hoofdstad Milaan, maar weinigen nemen de moeite naar het zuiden af te reizen, laat staan Sicilië. 'Applaus voor het koninklijk paar in Palermo', kopte de Siciliaanse editie van La Repubblica dan ook. Vooral het bezoek aan de migrantenwijk Ballarò viel in de smaak. In die wijk worden 25 verschillende talen gesproken en ontmoeten migranten, autochtonen, studenten, marktkooplui en professoren elkaar op dagelijkse basis zonder dat het problemen oplevert, aldus de krant. 'Daar konden ze zien hoe er in drie jaar een nieuwe werkelijkheid is ontstaan waaruit ook nieuwe initiatieven kunnen groeien, zoals een echt en puur model van gastvrijheid waar heel Europa wat aan kan hebben', aldus de krant.

Diva Máxima

Máxima wordt in Italië vooral gezien als 'vrouw-van' en - die Italiaanse man-vrouw rol indachtig - gekarakteriseerd via haar kledingkeuze. Voor zowel het stemmig zwart bij de paus, precies volgens protocol, als voor haar zomerse jurk in Milaan kreeg ze veel lof. De Milanese krant Corriere della Sera schreef dat Máxima de Italianen de afgelopen dagen 'betoverde', vooral in het Siciliaanse Palermo. 'Een witte jurk zonder mouwen, een zeer breedgerande strohoed: Máxima van Nederland laat op de Mercato del Capo in Palermo wederom zien over wat voor charme ze beschikt. Als liefhebster van kleren met levendige kleuren en populaire combinaties koos de vrouw van Willem-Alexander ditmaal voor een diva-stijl die de Palermitanen betoverde.'

De Italiaanse tabloid Oggi hield het simpeler. 'De Nederlandse koningin is werkelijk een wonder.'

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld ap
Beeld ap

Lees verder

Italië trekt alle registers open bij staatsbezoek koninklijk paar

De begroeting door de paus is allerhartelijkst en ook elders in Italië worden koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun staatsbezoek enthousiast onthaald. Vier dagen van pracht, praal, protocol en pasta. (+)

Meer over