Italiaans links boekt winst bij lokale verkiezing

Links juicht, bij rechts is het crisis, en Berlusconi doet of zijn neus bloedt. De uitslag van de plaatselijke en provinciale verkiezingen van zondag in Italie had landelijk geen groter effect kunnen hebben....

Van onze correspondent

ROME

In de grootste steden wonnen de burgemeesterskandidaten van de centrum-linkse regeringscoalitie Olijf met grote overmacht: in Rome met 60 procent, in Venetië met 65, in Napels zelfs met 73 procent. Ook in Salerno, La Spezia en Cosenza haalde de Olijf de absolute meerderheid. Meestal was het verschil met de rechtse kandidaat meer dan 40 procent, soms meer dan 50 procent.

Genua was de enige grote stad waarin de Olijf geen stembusakkoord had met de communisten. Daar moet de Olijf-kandidaat zich op 30 november nogmaals aan het oordeel van de kiezers onderwerpen.

De rechtse burgemeesterskandidaten kregen een absolute meerderheid in vier kleine en middelgrote provinciale hoofdsteden: Latina, Chieti, Macerata en Brindisi. In de overige vijf provinciehoofdsteden waar gestemd werd, komt een tweede ronde. In Alessandria en Varese is daarbij de kandidaat van de Liga Noord betrokken.

In de vijf noordelijke provincies haalde de Olijf een absolute meerderheid in La Spezia en een eenvoudige meerderheid in Genua. In de provincies Varese, Como en Vicenza komt de Liga-kandidaat in de volgende ronde.

In de gemeenteraadsverkiezingen gingen de rechtse partijen Forza Italia en Nationale Alliantie sterk achteruit. De leider van deze laatste partij, Fini, gaf de 'politieke nederlaag' toe. Hij wil een rechtse schaduwregering vormen. De neo-christen-democratische bondgenoten van Berlusconi proberen aan zijn greep te ontsnappen. Ze zijn uit op het herstel van het politieke centrum. Berlusconi zelf ziet geen enkele reden zich terug te trekken.

Meer over