Italiaans dorp 'weggevaagd' door krachtige aardbeving en Turkije start offensief in Syrië

Goedemorgen. Bij een aardbeving in Midden-Italië zijn meerdere doden gevallen en een dorp is weggevaagd. Verder is Turkije met een offensief begonnen in Turkije en er zijn een dode en gewonden bij een nieuwe bomaanslag in Thailand. U leest dit en meer in ons ochtendoverzicht.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Terwijl u sliep

Italiaans dorp 'weggevaagd' door krachtige aardbeving
Het midden van Italië is opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van Perugia. De aardbeving heeft meerdere levens geëist.

Dode en gewonden bij nieuwe bomaanslag Thaise kustplaats
In het zuiden van Thailand zijn dinsdag opnieuw bommen afgegaan. Daarbij is een persoon om het leven gekomen en raakten zo'n dertig mensen gewond, meldt de politie. Er zijn geen toeristen onder de slachtoffers.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Noord-Korea test ballistische raket vanaf onderzeeër
Noord-Korea heeft woensdagochtend een ballistische raket afgeschoten vanuit een onderzeeboot in de Japanse Zee. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Volgens de militaire leiding van Zuid-Korea werd de raket afgevuurd rond 05.30 uur lokale tijd voor de haven van Sinpo. De raket haalde een afstand van 500 kilometer en landde in zee.

Turks offensief in door IS bezette Syrische grensplaats
Turkse gevechtsvliegtuigen zijn een offensief begonnen in het door Islamitische Staat bezette Jarablus, een plaats in Noord-Syrië aan de grens met Turkije. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu. Turkije wordt daarbij gesteund door een door de Amerikanen geleidde militaire coalitie.

Vandaag in het nieuws

Het wordt vandaag en morgen warm in Nederland. De temperatuur kan oplopen tot ruim boven de dertig graden. Verder speelt Ajax voor een plaats in de Champions League tegen het Russische Rostov en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Jonh Kerry en vice-premier Joe Biden bezoeken Turkije voor een ontmoeting met met president Recep Tayyip Erdogan. Turkije zal naar verwachting opnieuw om de uitlevering van Fethullah Gülen vragen.

Aanraders van de redactie

Hoe word je arm in de sterkste economie van de EU? (+)

400 euro per maand houdt Melanie over om van rond te komen. Hoe word je arm in de sterkste economie van de EU?

Column Aleid Truijens: Het draait om de ouderen komende verkiezingen (+)

Alleen 'De gulden terug!' ontbreekt nog. Iedereen in het ziekenfonds, de AOW weer naar 65, gratis een lieve verzorgende aan je bed. Op straat praten mensen weer gewoon Nederlands en in elke wijk banjert een oom agent die de vlegels vriendelijk maar streng in het gareel houdt. Een knus en fatsoenlijk Nederland, waar jongeren in de tram opstaan voor ouderen. Rampen kunnen ons overvallen, dat hou je toch, maar de staat zal ons opvangen op een zacht verend kussen. Wie wil dat niet?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Hoe een aapje kan verdrinken in een dierentuin (+)

Hoe kon het Limburgse dierenpark Mondo Verde dít laten gebeuren, is het verwijt dat rondgaat op sociale media. Het aapje was slechtziend en viel in de gracht.

Wie is nou echt de opvolger van Jon Stewart? (+)

Volgens liefhebbers was het de betrouwbaarste informatiebron in de VS, het satirische tv-programma The Daily Show. Gastheer Jon Stewart vertrok een jaar geleden, zijn eloquentie wordt gemist. Wie wijst Amerika de weg, met de verkiezingsrace in het vizier? V selecteerde vijf mogelijke opvolgers.

Jon Stewart. Beeld ap
Jon Stewart.Beeld ap

Collectieve klap voor Russische Paralympiërs (+)

Russische paralympiërs mogen definitief niet deelnemen aan de Paralympische Spelen komende maand. Voor Viktoria Bojkova valt een droom in duigen.

Column Max Pam: Is koninklijk bezoek aan Spelen ook werk? (+)

Fotoredacteur Frank Schallmaier plaatste in deze krant een serie waarop onze koninklijke familie te zien is tijdens de Olympische Spelen in Rio. De serie is beslist het bestuderen waard, zeker wanneer het de foto's betreft die genomen zijn op het moment dat Nederlandse atleten niet het resultaat halen dat van hen werd verwacht.

Meer over