IT-sector stelt belegger weer eens teleur

Teleurstelling alom in beleggend Europa. Dinsdag na het sluiten van de Amerikaanse beurzen verspreidden Oracle en AMD negatieve berichten: beide technologiebedrijven verwachten dat de winst dit jaar tegen zal vallen....

Technologiebedrijven kregen er van langs. De grootste daler van de AEX-index was automatiseerder CMG. Het Brits-Nederlandse bedrijf verloor bijna 10 procent op 1,75 euro. Een deel van de onrust rond CMG werd veroorzaakt door een bericht van Hutchison in Groot-Brittannië, een grote klant van CMG. Dat bedrijf stelt de introductie van nieuwe mobiele-telefoniediensten uit. CMG zei al snel dat dat besluit geen negatieve gevolgen zou hebben, maar getuige de koersdaling dachten beleggers daar anders over.

ASM Lithography leed zwaar onder de winstwaarschuwing van AMD, de tweede fabrikant van pc-processors na Intel. Als het bij AMD minder gaat, is de kans groot dat ook andere chip-fabrikanten met dergelijke berichten gaan komen. En als de chipindustrie niest, raakt ASML als toeleverancier binnen de kortste keren verkouden. Het aandeel daalde bijna 6 procent.

Het pessimisme reikte verder dan de technologiesector. Ook de financiële dienstverleners leverden fors in. ABN Amro verloor bijna 3 procent op 18,78 euro, Fortis leverde 2 procent in, evenals Aegon. ING wist de schade beperkt te houden tot 0,9 procent op 25,27 euro. Tegenover 21 verliezers in de AEX-index stonden slechts drie stijgers. Gucci was de grootste winnaar. Het tasjesimperium steeg iets meer dan een procent tot 101,50 euro. De AEX verloor 1,7 procent en sloot op 439,15 euro. 'Beneden de chart-technisch belangrijke 440 punten-grens', verzucht de handelaar. 'Weer een weerstandsniveau gebroken.'

Binnen de kleine fondsen was een hoofdrol voor Versatel weggelegd. Het kabelbedrijf is rond met zijn obligatiehouders over een reddingsplan. In eerste instantie werd dat bericht op de beurs met gejuich begroet: een stijging van bijna 30 procent. Later luwde het optimisme. De aandeelhouders krijgen een verwatering van bijna 80 procent voor de kiezen. Versatel sloot 2 eurocenten hoger op een kwart euro.

Meer over