It's her trustworthiness, stupid

We moeten het nog heel even over De Val hebben. Niet omdat die bewees dat Hillary Clinton niet fit genoeg is voor het presidentschap, maar omdat die tekenend is voor het probleem van Clinton. Weer probeerde 'crooked Hillary' iets te verdoezelen.

Hillary Clinton zwaait naar de pers als ze het huis van haar dochter verlaat waar ze zondag is bijgekomen van haar flauwte.Beeld afp

Wat verdoezelt Clinton nog meer?

Het gaat helemaal niet om Clintons gezondheid

Vorige week vrijdag ging Clinton bij haar arts te rade met een aantal gezondheidsklachten. Eerder die week had ze een hoestaanval gekregen tijdens een toespraak, met alle speculaties over haar gezondheid kon ze niet nogmaals zo'n flater slaan. Diagnose: een longontsteking. Vervelend, maar het is geen tongkanker of hersenbloeding - aandoeningen die eerder in de campagne door Fox News en consorten bij haar werden gediagnosticeerd.

Twee dagen later, op zondag, was Clinton desondanks bij een 9/11-herdenking in New York. Het ging haar na aan het hart, ze was destijds immers senator van de staat New York. Bovendien wilde ze de speculaties over haar gezondheid niet in de kaart spelen. Het bleek een verkeerde inschatting. De beelden van Clinton die haar gepantserde SUV in werd gesleept gingen de wereld over.

Vervolgens werd er nog even in de vlek gewreven, was de analyse in veel Amerikaanse media. Haar campagneteam gaf niet meteen duidelijkheid over haar gezondheidstoestand. Eerst zeiden ze dat het oververhitting was, later bleek het toch een longontsteking te zijn. Was dat nou zo moeilijk om toe te geven, was de teneur.

Clinton heeft een gok genomen. Ze ging ervan uit dat ze niet zou vallen. Dat ze de herdenking zou uitzitten en niemand zou merken dat ze ziek was. Net zoals ze er ooit vanuit ging dat ze haar werkmail wel via een privéadres kon versturen vanaf een server in haar huis. Maar als Clinton deze dingen verdoezelt, wat heeft ze dan nog meer onder het tapijt geschoven? Met dit geheimzinnige gedrag wekt Hillary Clinton speculaties in de hand over de Clinton Foundation, haar gezondheid of haar handelen rond de aanval op de ambassadeursresidentie in Benghazi.

En daarmee komen we bij het zwakste punt van Hillary Clinton - of 'crooked Hillary' zoals Trump zijn opponente graag noemt. Haar betrouwbaarheid. Uit een recente IPSOS-peiling blijkt dat 50 procent van de kiezers Hillary Clinton niet vertrouwt. Een klein lichtpuntje is er voor het Clinton-kamp wel: 58 procent van de ondervraagden vindt Donald Trump onbetrouwbaar.

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

De gezondheidcultus rond Amerikaanse politici

Een kleine geschiedenis door correspondent Michael Persson

De president, schreef Norman Mailer in 1960, moet eigenlijk een soort Superman zijn. 'Alleen een held kan de geheime fantasieën van het volk verwezenlijken, en zo de vitaliteit van de natie bevorderen.' Mailer schreef dat over John F. Kennedy, de personificatie van Amerika's vitaliteit, maar het voorschrift geldt nog steeds, zelfs - of juist - voor de bejaarde presidentskandidaten die nu een gooi doen naar het hoogste Amerikaanse ambt.

Ironisch genoeg was Kennedy helemaal niet zo'n Superman. Hij had last van rugpijn en leed aan de ziekte van Addison, een hormoontekort door een afwijking van de bijnieren. Toen hij Amerika door de Cubaanse raketcrisis leidde, zat hij onder de pijnstillers en methamfetamine. Ook eerdere presidenten hielden hun gezondheidsproblemen verborgen. In 1893 zei Roger Cleveland dat hij een weekje ging vissen, terwijl hij in werkelijkheid aan boord werd geopereerd aan een gezwel in zijn mond. Dat werd pas een kwart eeuw later bekend.

Woodrow Wilson, die als voorzitter van Princeton al een paar hersenbloedingen had gehad en verzwegen, kreeg er als president in 1919 tijdens de vredesbesprekingen in Versailles weer een, waarna zijn vrouw het roer overnam. Franklin D. Roosevelt won zijn herverkiezing in 1944 terwijl hij elke dag op het randje van de dood balanceerde; dat hij aan polio leed, was overduidelijk, maar dat hij ook hartproblemen en een hoge bloeddruk had, kregen de kiezers pas na zijn dodelijke hersenbloeding in 1945 te horen. Ronald Reagan vertoonde in de laatste jaren van zijn presidentschap symptomen van Alzheimer, wat angstvallig werd verzwegen door zijn personeel en zijn vrouw Nancy.

Dus Amerika heeft zo zijn ervaringen met zieke presidenten.

Na Reagan werd het gebruikelijk, vooral voor oudere presidentskandidaten, om een uitgebreid medisch dossier te openbaren. De Republikein Mitt Romney liet sommige verslaggevers 1.100 pagina's aan medische details zien. Ook John McCain was openhartig, en Al Gore en John Kerry spraken uitgebreid over hun gezondheid.

Maar Bill Clinton en Barack Obama waren terughoudender, uit privacy-overwegingen. Bovendien, zei Jerrold Post, schrijver van het boek When Illness Strikes the Leader deze zomer tegen CNN, kunnen ziekten soms als veel ernstiger worden voorgesteld door politieke tegenstanders, terwijl ze met medicijnen goed te behandelen zijn.

Toch is de heersende mening onder Amerikanen, en zeker artsen, dat openheid het moet winnen van privacy. 'Als ze privacy willen moeten ze geen president willen worden', aldus een commentator maandag. In 2008 adviseerde een commissie van vooraanstaande artsen om presidenten voortaan een uitgebreid medisch onderzoek te laten ondergaan. Er is niets met het advies gebeurd.

Kennedy mocht Superman tot één van zijn fans rekenen in deze speciale campagne-comic.Beeld JFK Library

De Trump Votewiser

Genomineerd en geüpdatet

Donald Trump kan over één onderwerp met gemak drie verschillende standpunten hebben. Daarom presenteerde de Volkskrant de Donald Trump Votewiser. Deze stemwijzer is nu genomineerd voor de VOJN Awards, de belangrijkste prijs voor internetjournalistiek. Doe de recent bijgewerkte stemwijzer voor Amerikanen die op The Donald willen stemmen, maar nog niet precies weten welke Trump ze eigenlijk steunen hier.

Beeld de Volkskrant

Wat we elders lazen, zagen en hoorden

Een ouderwets sterke Obama

'Don't just let Michelle and me walk off into the sunset, but get people registered to vote', dat was de boodschap die een begeisterde Barack Obama zijn publiek op het Black Caucus Gala voorhield. Het is weer campagnetijd voor Obama, die in het Clinton-kamp zit. En dat is goed nieuws voor de Obama-watchers, zo kunnen we nog heel even van zijn welbespraaktheid genieten.

Trumps 'birther-beschuldigingen'

Het heeft even geduurd, maar deze week was het hoge woord er eindelijk uit. 'President Barack Obama is geboren in de Verenigde Staten. Punt uit', getekend Donald Trump. De presidentskandidaat was tijdens Obama's herverkiezingen - en daarna - de aanjager van de 'birther-beweging' die Obama's geboortecertificaat eiste om te kunnen vaststellen of hij in de VS is geboren of niet. Politico maakte deze video waarin de uitspraken van Trump nog eens achter elkaar worden gezet.

Meer over