Israëlische tiener blijkt achter 'antisemitische wind' te zitten die door VS waaide

Hij heeft een hoog IQ, maar in sociaal opzicht de intelligentie van een 5-jarige. Tenminste, dat zegt de advocaat van de 18-jarige Michael David Kadar. De Israëlisch-Amerikaanse tiener is aangeklaagd voor de tientallen valse bommeldingen en dreigementen aan het adres van Joodse instellingen in de Verenigde Staten. De 'antisemitische wind' die na het aantreden van president Donald Trump door Amerika waaide, lijkt daarmee grotendeels het werk van een tiener die geld verdiende met het plegen van dreigtelefoontjes.

Irene de Zwaan
De Israëlische tiener die verdacht wordt van dreigtelefoontjes en bommeldingen voor zijn verhoor in Rishon Lezion, Israel Beeld reuters
De Israëlische tiener die verdacht wordt van dreigtelefoontjes en bommeldingen voor zijn verhoor in Rishon Lezion, IsraelBeeld reuters

Kadar bood zijn diensten aan via het Darknet, de onderwereld van het internet. Hij vroeg 40 dollar (36 euro) voor een dreigtelefoontje naar een privéadres. Voor zo'n zelfde telefoontje naar een school vroeg hij het dubbele. Een bomdreiging bij een vliegmaatschappij kostte heel wat meer: 500 dollar.

Op zijn account is 240 duizend dollar aan bitcoins (elektronisch geld) aangetroffen, zo staat in de aanklacht die maandag werd ingediend bij de rechtbank in Tel Aviv. Afgelopen vrijdag werd Kadar ook al aangeklaagd in twee Amerikaanse rechtbanken, in Florida en Georgia. Zijn arrestatie vond een tijd geleden plaats, op 23 maart, toen hij door de politie werd overvallen op zijn thuisadres in de zuidelijke stad Ashkelon. Daar woonde Kadar - zoon van een Amerikaanse moeder en Israëlische vader - sinds zijn vijfde. De politie trof in zijn kamer hoogwaardige technologische apparatuur aan om zijn stem te vervormen en zijn locatie te verdoezelen.

Kadar belde volgens de Israëlische aanklagers zo'n tweeduizend instituten, waarvan er tientallen een Joodse achtergrond hebben. Sommige instellingen sloten tijdelijk hun deuren of verhuisden naar een andere locatie. Ook werd de beveiliging flink aangescherpt. Het kwam Trump op veel kritiek te staan: hij zou de Joodse gemeenschap te weinig in bescherming nemen. In februari veroordeelde hij de incidenten in een toespraak voor het Congres.

Maar niet alleen Joodse instellingen, ook scholen, winkelcentra, politiestations en vliegvelden werden overspoeld met dreigementen, die soms vergaande gevolgen hadden. Zo vielen in de zomer van 2015 zes gewonden toen passagiers na een dreigtelefoontje naar het vliegveld van het Canadese Toronto via noodglijbanen een vliegtuig moesten verlaten. Ruim een jaar later werden Franse en Zwitserse straaljagers ingezet na een melding van een bom in de keuken van een El Al-vliegtuig dat onderweg was van New York naar Tel Aviv. Al deze incidenten lijken nu te herleiden tot één man: Michael David Kadar.

Autistisch

Zijn ouders hebben in een interview met de Israëlische zender Channel 2 hun verontschuldigingen aangeboden voor het gedrag van hun zoon. 'Tegen alle Joden in Amerika wil ik heel duidelijk zeggen dat we heel, heel erg spijt hebben vanuit de grond van ons hart', aldus de vader, die onherkenbaar in beeld werd gebracht. Zijn moeder liet tijdens het interview vallen dat haar zoon autistisch is en dat hij thuis is onderwezen omdat hij vanwege een hersentumor niet kon functioneren op een normale school. 'Hij kan niet helder denken', zei ze.

Als Kadar wordt veroordeeld, hangt hem een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd. Tijdens zijn arrestatie zei Kadar volgens persbureau Reuters dat hij 'het niet heeft gedaan'. Gevraagd naar waar hij op doelde, zou hij hebben gerefereerd aan de dreigementen aan het adres van Joodse instituten. De agenten hadden toen nog niet gezegd wat de reden van zijn arrestatie was.

Meer over