Israëlische premier wil Elie Wiesel als president

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft verrassend schrijver Elie Wiesel naar voren geschoven als mogelijke kandidaat voor het presidentsschap. Dat meldden verscheidene Israëlische media woensdag. De Nobelprijswinnaar zou Moshe Katsav moeten opvolgen als staatshoofd.

De huidige president is verwikkeld in een groot schandaal. Hij wordt beschuldigd van seksuele intimidatie en verkrachting en moet mogelijk aftreden. Het Openbaar Ministerie stelt momenteel een aanklacht op tegen Katsav.

Elie Wiesel is geen Israëlisch staatsburger maar dat is geen probleem. Mocht hij de functie accepteren, dan moet hij verhuizen naar Israël, waar hij onmiddellijk de Israëlische nationaliteit krijgt. De taal vormt geen barrière; Wiesel spreekt Hebreeuws en een aantal andere talen, aldus Olmert.

Volgens de Israëlische media zijn er nog meer gegadigden op wie Olmert zijn oog zou hebben laten vallen. Zo circuleert de naam van de voormalige vicepremier en voormalige Sovjetdissident Natan Sharansky, die zich onlangs uit de politiek terugtrok. Ook de namen van rabijn Yisrael Meir Lau en de voormalige voorzitter van het parlement, Reuven Rivlin, worden genoemd.

Meer over