NieuwsIsraël

Israëlische premier Netanyahu wil geen vervroegde verkiezingen, neemt zelf Defensie-portefeuille over

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigert gehoor te geven aan de roep om vervroegde verkiezingen, die zowel klinkt vanuit de oppositie als binnen zijn regeringsploeg. ‘Gezien de veiligheidssituatie kunnen we ons de val van het kabinet en vervroegde verkiezingen niet veroorloven’, zei hij zondag in een rechtstreekse tv-uitzending vanuit het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv.

De Israëlische premier Netanyahu bij een herdenking bij het graf van David Ben Gurion, de eerste premier van Israël, in november.  Beeld REUTERS
De Israëlische premier Netanyahu bij een herdenking bij het graf van David Ben Gurion, de eerste premier van Israël, in november.Beeld REUTERS

Hij presenteerde zich als nieuwe minister van Defensie, opvolger van de vorige week afgetreden Avigdor Lieberman. Lieberman meende dat de premier ‘zwichtte voor terreur’ door een wapenstilstand te sluiten met de Hamas-beweging in de Gazastrook. Die had honderden raketten op zuidelijk Israël afgevuurd. Het is twijfelachtig of Netanyahu de huidige politieke crisis kan bezweren.

De uiterst-rechtse minister van Onderwijs Naftali Bennett eiste het ministerschap van Defensie op. Hij laat vandaag weten of zijn partij uit het kabinet stapt. Zo ja, dan steunt Netanyahu niet meer op een meerderheid in de Knesset, het parlement, en zijn vroegtijdige verkiezingen onvermijdelijk.

Meer over