Israëlische legerchef vreest escalatie geweld

Jeruzalem - De Israëlische legerleiding breekt zich er het hoofd over: wat is toch de bedoeling van het groeiende aantal raketten dat vanuit Gaza op het zuiden van Israël wordt afgeschoten? Staan we, twee jaar na de vorige oorlog, aan de vooravond van een nieuw grootschalig conflict in en om de Gazastrook? Legerchef Gabi Ashkenazi noemt de situatie 'fragiel en explosief'.


Eerder deze week schoten opstandelingen vanuit Gaza tien mortierraketten af op de streek rond de zuidelijke stad Ashkelon. Een 16-jarig meisje in een kibboets werd daarbij gewond. Ter vergelding bombardeerde de Israëlische luchtmacht opslagplaatsen en tunnels in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij zouden, volgens het leger, drie 'Hamas-terroristen' om het leven zijn gekomen.


Het is het laatste incident, in een al maanden durend kat- en muisspel. Vanuit het door Israël afgesloten Gaza worden raketten afgevuurd, het Israëlische leger reageert met felle bombardementen op locaties waar Hamasstrijders worden vermoed. Bij 112 Israëlische aanvallen zouden de laatste maanden al 60 terroristen zijn gedood, volgens het leger.


Dodelijke Israëlische slachtoffers waren er nog niet. Maar: 'De situatie zal verslechteren als een volgende raket een groot aantal slachtoffers maakt', waarschuwde de legerchef Ashkenazi deze week tijdens een sessie in het Israëlische parlement.


Askenazi maakte daar ook bekend dat een vanuit Gaza afgevuurd Russisch lasergeleid antitankwapen twee weken eerder de bepantsering van een Israëlische Merkava-tank heeft doorboord. Het explosief, genaamd Kornet, kwam niet tot ontploffing, maar de gedachte dat de vrijwel onoverwinnelijk geachte tanks kwetsbaar zijn, bezorgt de legerleiding hoofdpijn. Sindsdien zijn er andere, beter bepantserde tanks naar de grens met Gaza gedirigeerd.


Twee jaar geleden leidden voortdurende beschietingen vanuit Gaza tot Operatie Gegoten Lood (Operation Cast Lead). Israël begon op 27 december 2008 met hevige bombardementen op de Gaza-strook, waarna begin januari 2009 een grondoffensief werd ingezet. Daarbij kwamen minstens 1.300 inwoners van Gaza om het leven en werden vele duizenden huizen verwoest. Sommige waarnemers menen dat de verhevigde aanvallen van de laatste weken tot een nieuwe oorlog zullen leiden, anderen zijn daar niet zo zeker van. Hamas is na de oorlog van twee jaar terug nog steeds niet op volle oorlogsterkte, menen de laatsten.


Meer over