Israëlische Iron Dome wordt een ware attractie

Het is de nieuwste attractie voor Israëlische jochies. Een bezoekje, samen met hun minstens zo opgewonden vaders, aan een van de twee Iron Dome-batterijen die rond de Gazastrook zijn opgesteld. Lachend fotograferen ze elkaar voor dit Israëlische antiraketsysteem, dat de afgelopen dagen voor het eerst werd ingezet. Tien Hamas-projectielen werden onderschept.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

ZIKKIM/NIR AM - Stiekem hopen ze dat de apparatuur ook vandaag zal worden gebruikt, maar er wordt geen schot afgevuurd. Zondag landden de laatste projectielen. Sindsdien is er sprake van een fragiel staakt-het-vuren, afgedwongen na diplomatie van enkele Europese landen en de Verenigde Naties.

Vier dagen was het donder en bliksem. Donderdag vuurden militanten, als antwoord op een eerdere Israëlische aanval, een antitankgranaat af op een schoolbus. Daarbij raakte een 16-jarige scholier zwaargewond en liep ook de chauffeur letsel op. De bus was verder leeg. Een grote groep kinderen was een paar minuten eerder uitgestapt bij kibboets Nahal Oz.

Israël reageerde op zijn beurt met aanvallen op doelen in Gaza. Daarbij kwamen negentien Palestijnen om, onder wie burgers en kinderen. Het was geweld over en weer: militanten, al dan niet behorend tot Hamas, vuurden in totaal 120 projectielen af.

Tijdens het gewelddadig treffen zette Israël voor het eerst batterijen in van het Iron Dome-systeem. De installaties, die met financiële hulp van de Verenigde Staten werden ontwikkeld, wisten meerdere raketten te onderscheppen.

De Iron Dome-installaties zijn ontworpen door het Israëlische defensiebedrijf Rafael. De roep om zo'n systeem volgde op de vele duizenden raketten die Hezbollah op het noorden van Israël afvuurde tijdens de Libanonoorlog in 2006.

Het systeem verkeerde nog in een testfase, maar de Israëlische regering besloot een paar weken geleden, onder druk van de lokale bevolking, toch twee batterijen nabij Gaza te plaatsen. Eén batterij, type blokkendoos, staat in de weilanden nabij Ashkelon. Schooljeugd mag graag komen kijken, militairen leggen uit hoe het systeem werkt. Dat gaat zo: de radar detecteert een raket, die vervolgens met een Tamir-raket uit de lucht wordt geschoten.

Zo werden de afgelopen dagen tien raketten uit de lucht geplukt. Met als gevolg: glunderende politici nabij de blokkendozen. Iedereen heeft zich er al laten fotograferen, van minister van Defensie Barak tot premier Ne- tanyahu.

Blije gezichten ook bij de leiding van Rafael. De directie zegt het niet met zoveel woorden, maar wat is er mooier dan het nieuwe wapensystemen 'live', in het volle zicht van de media, te kunnen presenteren? Naar verluidt zijn er al orders binnen uit de Verenigde Staten en Singapore.

Er kleven ook negatieve aspecten aan Iron Dome, menen militaire analisten. Tegen mortiergranaten werkt het systeem niet. En elke keer als de batterij in werking treedt, vuurt zij een raket af die 40 duizend dollar kost. Een Qassam- of een Gradraket kost slechts een paar honderd dollar. Een mogelijke 'uitputtingsoorlog', waarbij Hamas (of Hezbollah) vele duizenden projectielen afvuurt, zal Israël dus vele miljoenen kosten, berekende dagblad Yedioth Ahronoth.

Duur of niet - de Israëliërs in de grensstreek hebben hun leventje weer opgepakt. In de branding voor de duinen van Zikim, links zijn de contouren van Gaza-stad goed zichtbaar, liggen surfers op de juiste golf te wachten. Arbeiders uit Soedan bouwen het strandpaviljoen op. Volgende week is het Pesach-vakantie en begint het badseizoen. Als we wegrijden, valt het oog op een groot bord met de tekst: Go In Peace.

undefined

Meer over